fallback

Бавно излизаме от кризата, но „няма причина да се скача от радост“

Според BusinessEurope българската икономика ще се свие с 3,9% тази година, а през 2010 ще отбележи ръст от 1 на сто

09:49 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европа бавно излиза от кризата, отчитат се първите признаци на стабилизация на икономиката на Стария континент. Това се казва в анализ, озаглавен „Неравният път към възстановяването”, изготвен от BusinessEurope (Конфедерацията на европейския бизнес).

Според авторите на доклада най-новите данни и показатели предполагат, че икономическата активност в ЕС се стабилизира, а рецесията върви към своя край. Въпреки това „няма причина да се скача от радост”, тъй като анализаторите все още не виждат условия за устойчив растеж.

Според тях реалният БВП на ЕС се очаква да се свие с 3,9% през тази година, преди да нарасне с 0,7% през 2010 г. Дълготрайните последици от кризата се очакват най-вече по отношение на инвестициите, заетостта и публичните финанси. На фона на нарастващата безработица, инфлацията в еврозоната остава ниска, средно 0,3% през тази година и очаквания за около 1,3% през 2010 г.

Прогнозата за България е икономиката на страната да се свие с 3,9 на сто за тази година, след което да отбележи ръст от 1% през 2010 г. Относно инфлацията у нас се очаква тя да възлезе на 1,6% за 2009 и на 2,5% за 2010 г.

Като цяло според анализаторите настоящата криза ще окаже отрицателно влияние върху потенциала на ЕС за растеж през идните години.

По отношение на трудовия пазар се очаква повече от 9 млн. работни места да бъдат изгубени в ЕС-27 през периода 2009-2010 г. На този фон личното потребление се очаква да стагнира през 2010 г. след свиването през тази година.

В писмо, изпратено до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу на 3 септември 2009 г., президентът на BusinessEurope Юрген Туман и генералният секретар на организацията Филип де Бук представиха следните основни приоритети за комисията: фиксиране на финансовата система и възстановяване на кредитните потоци; прилагане на реформите за привличане на инвестиции и иновации; разработване на жизнеспособна стратегия за намаляване на обществените дефицити; повишаване на заетостта и уменията в едно застаряващо общество; конкурентна стратегия по отношение на промените в климата; нова енергийна стратегия на съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 11.09.22 г.
fallback