fallback

Къде в баланса на БНБ са записани получените 517 млн. евро от МВФ?

Със средствата се увеличават и активите, и пасивите на Българска народна банка

10:43 | 02.09.09 г.

На 28 август България получи 474 586 534 специални права на тираж (СПТ) от Международния валутен фонд (МВФ), което е равностойно на 517 млн. евро или малко над 1 млрд. лв. „Със средствата се увеличават международните валутни резерви на Българската народна банка“, съобщи институцията.

Със средствата се увеличават и активите, и пасивите на Българска народна банка. Операциите са записани в балансите на управления Емисионно и Банково към БНБ с дата 28 август 2009 г. и може да видим какъв точно ефект произвеждат средствата.

В пасивите на Управление Банково има ръст с 1 млрд. лв. до 2,3 млрд. лв. в графа „Задължения към международни финансови институции“. Има и ръст в активите с 1 млрд. лв. до 4,19 млрд. лв. в графа „Депозит в управление "Емисионно". Собственият капитал на Управление Банково се запазва на 3,5 млрд. лв. Тоест парите от МВФ са увеличили както актива, така и пасива на Управление Банково, а оттам и на Управление Емисионно, част от което е депозит от Управление Банково, който се увеличава с 1 млрд. лв.

Така към 28 август 2009 г. активите на Управление Емисионно са 23,08 млрд. лв., което е ръст с 571 млн. лв. за седмица. За въпросната седмица депозитът на правителството намалява с 227 млн. лв. (до 6,85 млрд. лв.), депозитът на банките намалява със 117 млн. лв. и банкнотите и монетите в обращение намаляват със 101 млн. лв. Поради тези намаления седмичното изменение в активите на Управление Емисионно е по-малко от ръста в депозита на Управление Банково (1 млрд. лв.).

На практика България не е увеличила богатството си, получавайки СПТ от МВФ.

Специалните права на тираж се издават от МВФ и България, като членка на фонда, реално се явява издател и получава дела си в общо издадените СПТ спрямо квотата си в МВФ.

След консултации с МВФ България може да обмени получените СПТ срещу долари, евро, йени или британски лири и да подпомогне платежния си баланс. Също така България може да се споразумее със закъсала страна, да й даде на заем своите резерви от валута и злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 07.09.22 г.
fallback