fallback

Какви са възможните промени в BGTR30?

С най-голям шанс да влязат в индекса са Фаворит холд, Адванс Екуити и ФНИ България, а с най-голям шанс да излязат са Мостстрой, Топливо и ЗД Евроинс

07:17 | 10.08.09 г.

До 20 август БФБ-София трябва да осъществи актуализация на компаниите, влизащи в индекса BGTR30. Критериите за включване са капитализация, free-float и ликвидност (брой сделки). Поради това, че теглото на всички компании в индикатора е еднакво, още преди две години анализатори го определиха за най-представителен за измененията на пазара. Повечето спекуланти обаче са свикнали със SOFIX (близо 9- годишен) и BG40 (близо 5-годишен) и отделят по-малко внимание на най-новия (около 2-годишен) общ индекс на БФБ-София.

Кои ще са влизащите и излизащите компании от индекса показва проучване на Ултима Капитал Мениджмънт, които са разработили специален софтуер, анализиращ индекса BGTR30 в реално време. Акумулираната информация от всички борсови сесии и дружества на БФБ обхваща последната една година, включително търговската сесия от петък 7 август.

На база на изчисленията от индекса излизат 7 компании и също толкова трябва да влязат на тяхно място.

Към настоящия момент около 70 са компаниите на БФБ-София, които отговарят на първоначалните изисквания за участие в BGTR30. Ако Комисията по индексите към БФБ беше разкапсулирала индекса след сесията в петък, 7 август, потенциалните дружества, които биха влезли и тези, които при същата условност биха излезли, са посочени в таблиците. Подредбата е спрямо градацията на сигурност.

Поради динамичните съставки и критериите за попадане в индекса всички изброени емисии са зависими от своите пазарна капитализация, свободно търгуеми акции (free-float ), броя сделки и оборота за последните 12 месеца. Това са четирите критерия според Правилата за изчисляване на индекси на БФБ. Ето защо всяка една сделка и цената, на която е сключена, след датата на калкулациите, биха имали значение за новия състав на BGTR30. Крайната дата за промяна в базата на индекса е 20 август.

Потенциални влизащи
  Код Име на дружество
1 6A9 Фаворит Холд АД
2 6A8 Адванс Екуити Холдинг АД
3 5BU Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ
4 5BA Българска Холдингова Компания АД
5 4IC Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ
6* 6C4P Химимпорт АД (привилигировани акции)*
7 4BJ Българска роза-Севтополис АД
8* 4IN Инвестор.БГ АД*
Потенциални излизащи
  Код Име на дружество
1 5MY Мостстрой АД
2 3TV Топливо АД
3 5IC ЗД Евро инс АД
4 SL9 Спарки Елтос АД
5 4F6 Фазерлес АД
6 4EC Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ
7 5ORG Оргахим АД
Като най-несигурни се определят последните дружества. Ако продължи силната волатилност и покачване на цените от изминалата седмица, са възможни драстични размествания не само сред тях, а и в по-горните позиции. Именно поради това Фаворит Холд АД и Българска Холдингова Компания АД заемат места в списъка на влизащите дружества. Към момента на опашката за същото са ТК-холд АД и Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ. И четирите са около прага за покриване на изискването за участие в класацията – 10 млн. лв. пазарна капитализация.  

Парадоксален е фактът, че точно Българска Холдингова Компания АД към 03.08.2009 г.попада в списъка на дружествата, които не отговарят на критериите за минимална ликвидност, които могат да доведат до отписване от търговия(чл. 37, ал.3 от Правила за допускане до търговия, влизащи в сила от 01.10.2009 г.), а в същото време покрива основните критерии за участие в BGTR30.

* Заслужава внимание и следният прецедент. В сегашните Правила за изчисляване на индексите няма ясно разграничаване между емисия и дружество. Не са описани вариантите, когато едно дружество има повече от една емисия акции, какъвто е случаят с Химимпорт АД. Потенциален кандидат за BGTR30 е именно новата емисия привилигировани акции. Въпреки съвсем пресния си дебют тя отговаря на критериите за влизане в индекса. По този начин в новия му състав е много вероятно броя емисии от една икономическа група да станат 3, а според сегашните Правила не може да има повече от 2 дружества от една и съща икономическа група. В зависмост от тълкуването на тази хипотеза е възможно това донякъде да определи и съдбата на последното дружество в списъка на влизащите. Към 7 август това е Инвестор.БГ.

Недостатъци на BGTR30 Като основен недостатък на един от критериите за участие в индекса се приема прагът от 5%, използван при определението за free-float. Според сегашната формулировка за свободно търгуеми акции се считат само тези, които са разпръснати сред всички акционери с под 5% от общия брой на емисията. Теоретично това обрича обективността на изчисленията на всеки индекс и неговата представителност. Отделно поставя в неопределено поле всички търгуващи акционери с над 5% дял и техните акции.

Допълнително затруднение е и това, че на пазара липсва актуална информация кое дружество какъв реален free- float има. Обикновено данните са доста стари, на няколко месеца. Според експерти по-редовното публикуване на нивата на free-float би дало много точен ориентир за всеки инвеститор и прозрачност сред участниците на пазара. Това ще отсее по пътя на естествения подбор всички потенциално застрашени от спиране от търговия дружества.

Като относително спорна може да се приеме и възможността за участие в BGTR30 на компании тип АДСИЦ. Такива компании участват и в SOFIX. При попадането на голям брой такива дружества в BGTR30 е възможно да се изкриви представителността му, а същевременно има отделно създаден за тях измерител BGREIT.

Преимущества на BGTR30 Всяка една от включените в индекса 30 емисии е с равно тегло. Именно заради това се смята за относително по-обективен измерител от основния индекс на БФБ - SOFIX, особено при висока волатилност.

Първоначално емисиите се включват с равно тегло, а впоследствие индексът се ребалансира, при което се преизчислява тегловият коефициент, с който всяка емисия участва в калкулациите. Ребалансирането е необходимо поради настъпили различни корпоративни събития, които променят първоначално зададените равни тегла на емисиите в BGTR30. Извършва се четири пъти годишно – всеки трети петък на всяко календарно тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 10.09.22 г.
fallback