fallback

От 6 до 240 лв. на година струва застраховката срещу земетресение

Срещу риска наводнение жилищата със стойност 60 хил. лв. се застраховат за между 2 и 24 лв. на година

14:55 | 03.08.09 г.

Между 6 и 240 лв. на година струва застраховката срещу риск „земетресение“ на жилище с оценка 60 хил. лв., показва проучване на Комисията за финансов надзор (КФН) сред офертите на 19 застрахователи.

Тарифните ставки за риска „земетресение” са съобразени със земетръсната зона, в която се намира застрахованото имущество, като зоните са определени съгласно „Норми за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни зони” или последната сеизмична карта на Геофизичния институт на БАН.

Към базовата тарифна ставка се предвиждат и увеличения в зависимост от височината на сградата, годината на нейното построяване и др.

Съгласно данните, представени от застрахователите до май 2009 г. и по данни на Националния статистически институт за края на 2008 г. приблизително 9% от жилищата в България са застраховани срещу риска от земетресение, съобщават от КФН.

Премиите, срещу които се осигурява покритие срещу риска „наводнение“ варират в широк диапазон, като например при условно възприета застрахователна сума на недвижимо имущество от 60 000 лв., диапазонът на премиите между различните застрахователи, които посочват тарифна ставка изрично и само за този риск, е от 2 лв. до 24 лв.

Застрахователите прилагат различни отстъпки и надбавки към базовите си тарифи, като отчитат конкретни рискови фактори - разстояние на застрахованото имущество до воден басейн, квота на щетимост от предходни години и др.

Съгласно данните, представени от застрахователите до май 2009 г. и по данни на Националния статистически институт за края на 2008 г., приблизително 10% от жилищата в България са застраховани срещу риска от наводнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 01.09.22 г.
fallback