fallback

ИПИ: Ефективният дял на бюджета в БВП е до 25%

В България държавата преразпределя 38% от БВП през 2008

12:28 | 03.08.09 г.

Правителственият сектор не трябва да е по-голям от 25% от БВП, за да се максимизира растежът на икономиката, показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Всички големи икономики, включително САЩ, Германия, Франция и Италия, значително превишават този размер, като средно публичният сектор за страните от ОИСР (развитите икономики) сега е повече от 41% от БВП, уточняват от ИПИ.

През последните няколко десетилетия икономистите правят опити да определят и изчислят оптималния размер на правителството, осъзнавайки, че правителствата и обществата не са еднакви. Повечето изследвания показват, че оптималният размер е между 12% и 30% от БВП, обобщават от института.

„В България правителствените разходи като дял от БВП са 40,6% през 2003, намаляват до 39,1% през 2007, като достигат 38% от БВП през 2008, но са все още значително по-високи от нивото, което ще позволи икономическият растеж у нас да е по-голям. Правителството все още изземва значителни ресурси от гражданите и бизнеса, харчи неефективно и непрозрачно огромни средства.

Резултатите от изследването показват, че политиците, които увеличават публичния сектор в името на „икономически стимули”, по-скоро пречат на възстановяването на икономическия растеж и създаването на работни места, отколкото да ги подпомагат“, заключават от ИПИ.

Правителства, които не успяват да защитят в достатъчна степен хората и тяхната собственост и да осигурят върховенство на закона, може да се окажат недостатъчни по размер, докато раздут публичен сектор, който води до неефективно разпределение на ресурсите, се оказва прекалено голям, сочи изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
fallback