fallback

Възвращаемостта на инвестициите в България пада на 5-7%

Разходите по обслужване на задълженията могат да станат препъникамък пред въвеждането на еврото в страната, смятат от Уникредит Булбанк

18:58 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Възвращаемостта от инвестирания капитал в българската икономика за периода 2009-2011 ще спадне до средно 5-7% годишно, при условие че този показател за миналата година е бил 11%, стана ясно от анализ на Уникредит Булбанк, представен днес от главния оперативен директор на институцията Андреа Казини по време на среща на Евроклуба към Българската търговско промишлена палата (БТПП).

В доклада се отчита, че кредитополучателите за периода 2009-2011 ще имат влошени условия за финансиране поради рязкото увеличение на цената на кредита.

Според анализа на банката ще има така наречената "депозитна война" между банките и ако разходите по обслужване на задълженията продължават да нарастват те могат да станат препъникамък пред въвеждането на еврото в страната.

По-високите икономически загуби на фирмите биха могли да доведат и до по-високи нива на лошите заеми. В резултат търговските банки ще са принудени да направят по-големи отписвания на активи.

Според данните в доклада през април тази година спредът между лихвите по кредитите и по депозитите, на който се дължат до 80% от оперативните приходи на банките, е намален на 5,38% при 6,18% година по-рано. Въпреки това съветът на Булбанк е банките да продължат да подкрепят клиентите си под формата на още по-голямо намаление на този спред.

От Уникредит отчитат, че в условията на валутен борд, БНБ има ограничена възможност да предоставя ликвидност и едва ли може да направи нещо повече от постигнатото досега.

Според анализа като възможна мярка за евентуално подобряване на ликвидността правителство би могло да започне да води ограничена "квази монетарна политика", подобна на предложената през 2003-2004 година, т.е. част от фискалния резерв да бъде депозиран в търговските банки. Друга възможна мярка за предоставяне на ликвидност в системата е правителството да изкупи част от държавните облигации, собственост на местни държатели.

Рискът лесно генерираната ликвидност да бъде изнесена зад граница при компаниите-майки е малък, тъй като ЕЦБ е наводнила пазара с 444 млрд. евро при лихва от 1%, смятат от Уникредит.

Уникредит Булбанк определи изгледите за възстановяване на икономиката в момента като "неясни и отдалечени във времето".

Банковият сектор в страната влиза в рецесията добре капитализиран, но "депозитната война" представлява известен риск за неговата стабилност. Андреа Казини посочи в същото време, че при провеждането на подходяща финансова и икономическа политика от страна на правителството перспективите пред страната ни могат да бъдат по-добри и съответно финансово-икономическите показатели по-високи от прогнозираните в доклада на банката.

Уникредит прогнозира спад на БВП за 2009 година от 6 на сто и спад от 3% за 2010 година.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 09.09.22 г.
fallback