fallback

Какво да очакваме от отчетите за второ тримесечие?

Фармацевтичният, хранителният и аграрният сектор ще покажат стабилни резултати, смятат анкетираните от Investor.bg водещи български анализатори

13:45 | 14.07.09 г.

След като промишлените дружества на БФБ отчетоха рекордно лошо тримесечие, връщайки се на нивата от началото на 2006 година, до края на този месец публичните компании трябва да публикуват неконсолидирани отчети за второто тримесечие, а до края на следващия месец и такива на консолидирана база.

Индексът на продажбите на промишлените публични компании, разработен от Investor.bg, показа 27,2% спад на стойностния обем на продажбите на годишна база през първото тримесечие. На тримесечна база, тоест спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, средният спад на приходите от продажби на промишлените публични компании възлезе на 22,4%.

В резултат на това крайният финансов резултат нта 65% от компаниите в състава на индекса показа влошаване спрямо година по-рано. Въпреки това през първото тримесечие 55% от дружествата от състава на Индекса, са все още на печалба, а останалите 45% - на загуба.

Друго характерно за финансовите резултати за януари-април бе това, че въпреки че продажбите средно за компаниите се сринаха, то голяма част от дружествата от Индекса показаха подобряване на оперативния кеш в сравнение с година по-рано, което свидетелства за относително подобряване на ликвидните позиции на компаниите.

Предстои да видим каква ще е финансовата картина за второто тримесечие и във връзка с това анкетирахме водещи финансови анализатори и портфолио мениджъри в България относно това какви ще бъдат резултатите на дружествата за второто тримесечие – както промишлените, така и останалите, представени на БФБ:

Мария Атанасова, финансов анализатор в ИП Булброкърс ЕАД

И през второто тримесечие на годината негативните сигнали от икономиката не спират - дефлационните процеси се задълбочават, индексът на промишленото производство отбеляза рекорден спад, безработицата расте. Едва ли на този фон може да се очаква съществено подобрение в резултатите на публичните компании спрямо първото тримесечие.

Въпреки това не трябва да се забравя, че зимните месеци бяха „мъртъв сезон” за много сектори, представени на борсата – различните производства, машиностроене, строителство и т.н. Това позволи на много от представителите им да използват периода и да удължат профилактиката и годишните си ремонти.

Така при значително занижената тримесечна база, перспективите за пролетните месеци са сравнително по-добри, основно заради сезонните фактори. На годишна база обаче нещата ще продължат да свидетелстват за криза, която не остави вече нито един сектор незасегнат. Засега в най-малка степен това важи за секторите, задоволяващи най-основните нужди на потребителите като фармацевтиката, хранителната индустрия и донякъде енергетиката.

Отраслите „строителство”, „туризъм”, “добив на полезни изкопаеми” и обслужващите ги сектори ще отчетат известен ръст спрямо предходните зимни месеци, но всичко говори, че този ръст ще е по-нисък от обичайния за сезона. Разбира се, положението при отделните компании ще е доста „по-шарено” и ще зависи освен от положението в бранша, но и до голяма степен от уменията и усилията на мениджмънта на компанията.

Както обичайно, при приходите най-вероятно ще има и приятни, и неприятни изненади – повечето търгувани на борсата предприятия са сравнително малки и дори един голям договор може да промени картината значително. Това се отнася в най-голяма степен за компаниите от сектор „строителство”, които разчитат на държавни поръчки.

Що се отнася до разходите, драстичният спад на цените на повечето суровини и материали до известна степен ще даде глътка въздух на компаниите, но спадът при разходите със сигурност ще е по-малък заради немалкия размер фиксирани и полупроменливи разходи.

На фона на всичко това едва ли могат и да се очакват някакви съществени негативни изненади, още повече че на пазара се оформи мнението, че най-тежкото от кризата за българския бизнес предстои в идващите месеци. В такива условия по-скоро могат да дойдат позитивни изненади, като и база за тях не липсва. Докато доскоро добрият мениджър се определяше от това с колко е успял да вдигне продажбите, сега може би класацията ще е кой с колко е успял да намали разходите и да подобри ефективността. А тук възможностите са широки, тъй като много от българските предприятия все още изостават значително спрямо тези от развитите страни.  

Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт

През второто тримесечие при повечето компании очаквам да видим запазване на резултатите, близки до постигнатото през първото тримесечие или един по-умерен спад. На второ място ще видим по-широка диференциация между постигнатото между отделните компании, което ще е ефект от различната динамика и конюнктурата в отделните сектори.

На годишна база резултатите ще изглеждат доста стряскащи почти без изключение и особено в химическата промишленост и машиностроенето. Това тримесечие ще бъде крайъгълен камък в резултатността на компаниите за тази година и вероятно ще доведе до преструктуриране на портфейли именно поради очакваната по-широка диференциация.

Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт

Ако съпоставим спада на приходите на дружествата от индустриалния сектор за първото тримесечие спрямо година по-рано и сегашното тримесечие спрямо второто на 2008 г., очакванията ми са по-скоро да наблюдаваме сходни проценти на спад и в някои случаи леки подобрения, в резултат на глобалния оптимизъм и ръста на цените на основните суровини през периода. Това обаче едва ли е ясен сигнал, че сме достигнали дъното на търговските обеми.

Обстановката, както в Европа, за където основно изнасят българските компании, така и в глобален мащаб остава нестабилна и позитивни данни за сентимента на икономическите агенти се редува с влошаващи се такива за състоянието на пазара на недвижими имоти и растяща безработица. Все пак дружества от хранително-вкусовата промишленост очаквам да покажат стабилни резултати. Компаниите, свързани с аграрния сектор, очаквам също да не разочароват своите акционери.

Банките ще отчетат ръст на лошите кредити, което ще бъде и основна причина за влошаване на резултатите им. Това ще е и първото тримесечие за компаниите, свързани с летния туризъм, в което ще си проличат ефектите от кризата, като и там изгледите са за осезаем спад на приходите. Относно рентабилността е въпрос на мениджмънт какви мерки и кога са предприети за редуциране на разходите. Тази политика зависи и от очакванията на компанията кога във времето ще се подобрят продажбите им.

Ясен Иванов, Ръководител отдел „Управление на портфейли” и Инвестиционен консултант в ДСК Управление на активи

Отчетите на публичните дружества за второто тримесечие на 2009 г. едва ли ще донесат много поводи за радост у оптимистично настроените инвеститори. Но те ще покажат по-скоро дали тези дружества са успели да задържат темпа на спад на приходите и печалбата си на нивата от първото тримесечие на т.г. Освен това е важно да се установи дали процесът на оптимизация на разходите, който се забеляза при повечето компании към края на първото тримесечие, е продължил да се развива и през изминалото тримесечие. Положителна изненада в отчетите за първото тримесечие на годината беше и подобряването на паричния поток от оперативна дейност при повечето публични компании. Добър знак за тяхната жизнеспособност би било, ако и през второто тримесечие се наблюдава тази тенденция.

Съща така намаляването на равнището на задлъжнялост и поддържането на ликвидност би трябвало да се приемат като добра новина, защото компании, отговарящи на тези критерии, са доказали, че успяват добре да организират дейността си в трудни времена и рискът от бъдещи финансови затруднения при тях би намалял чувствително.

За някои публични дружества, които отчетоха добри финансови резултати към края на м. март т.г., като „Енемона” АД и „Енергоремонт Холдинг” АД, може да се очаква да покажат резултати за изтеклото полугодие на настоящата година над средното ниво за пазара по отношение на изменение на приходите от продажби и на печалбата спрямо първото полугодие на 2008 г.

Посочените дружества не само че не отчетоха спадове, но резултатите им бяха значително по-добри спрямо тези за първото тримесечие на миналата година. Като важен фактор за това може да се отбележи и секторът, в който дружествата оперират. Едно евентуално забавяне или отменяне на проекта „АЕЦ Белене”, в който и двете дружества се предвижда да вземат активно участие, би се приело като негативна новина.

Във финансовия сектор се очаква резултатите на публично представените банки да бъдат негативно повлияни от повишаването на цената на привлечения ресурс, увеличаването на заделените провизии по проблемните кредити и намаляването на нелихвените им приходи поради цялостната икономическа ситуация.

Друг фактор, влияещ негативно на предвижданите резултати на банките, е и свиването на кредитния им портфейл, което едновременно с горепосочените фактори води до по-ниска норма на печалбата.

Борсово представените компании от машиностроителния сектор, както и тези, свързани със строителната дейност, бяха сред най-засегнатите от икономическата криза, видно и от финансовите им отчети за 2008 г. и за първото тримесечие на настоящата година. При тях промени за изтеклото тримесечие в посока на подобрение е малко вероятно да са се случили. Добър сигнал би бил, ако те са успели да задържат нивото на спад на финансовите си показатели на равнището от първото тримесечие на тази година или малко са ги подобрили. От публикуваните месечни данни през 2009 г. за „Монбат” АД се забелязва леко забавяне на темпа на спад на приходите, но в случая важна роля изигра и цената на оловото, която се повиши с около 70 на сто от началото на годината. Компанията успява да подържа високи нива на рентабилност дори в условията на криза. Изненади в отчета на това дружество за м. юни не се очакват, тъй като то публикува на месечна база резултатите си и инвеститорите са наясно какво да очакват към изминалото полугодие на настоящата година.

По отношение на резултатите от дейността на „Каолин” АД през първото тримесечие на тази година се забеляза по-нисък спад на приходите от продажби спрямо очакванията на инвеститорите, което се прие като положителна новина и повлия за повишаване на цената на акциите му. Ако дружеството е успяло да задържи нивата на приходите си на същите нива, това ще бъде доказателство за неговото умение да се справя в трудни времена. Промяната в цената на природния газ се предвижда да окаже благоприятно влияние върху нетния финансов резултат на „Каолин” АД, доколкото проектите за газифициране на фабриките на дружеството са сериозно застъпени в инвестиционната програма. Въпреки това по-голям ефект от понижената цена на природния газ върху финансовите резултати на компанията може да очаква през третото тримесечие на тази година.

Положително влияние от движението на цените на металите през първото полугодие на 2009 г. ще окажат и продажбите на дружества като „Оловно цинков комплекс” АД, „Емка” АД и др. За крайния резултат обаче сериозно влияние ще имат и поръчките към тези компании в натурално изражение - колкото по-малък е обемът на тези поръчки, толкова повече фиксираните разходи като лихви и амортизация „ще натежат” и нетният финансов резултат ще бъде по-нисък.

При фармацевтичните дружества, в частност при „Софарма” АД, изненадите са по-малко вероятни поради публикуването на финансовите им резултати на месечна база. Положителна новина при посочената компания е увеличаването на обема на продажбите както на външен, така и на вътрешен пазар, което се наблюдава от началото на годината. От данните за м. юни т.г. се установява сериозен спад на приходите на вътрешния пазар, породени от новите изисквания за дейността на аптеките. Евентуалното възстановяване на реда в този сектор би се приело за положителна новина за дейността на „Софарма” АД.

В заключение на гореизложеното може да се обобщи, че всяко забавяне на темпа на спад на продажбите и на печалбата на посочените компании през изтеклото тримесечие на 2009 г. би било добра новина, тъй като е все още твърде рано да се очаква отчитане на ръст на приходите спрямо предходен период (с известни изключения).

Предоставените мнения са с аналитичен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.  

Ясен Иванов притежава акции от капитала на Енемона АД, Оловно цинков комплекс АД, Каолин АД и Монбат АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 03.09.22 г.
fallback