fallback

Компаниите на БФБ – сриващи се продажби и подобряване на оперативния кеш

По-голямата част от промишлените компании подобряват оперативния си паричен поток, въпреки че кризата удари безнесите им

12:01 | 03.06.09 г.

78% от дружествата, включени в базата на Индекса на продажбите на промишлените публични компании, конструиран от Investor.bg, отбелязаха спад на продажбите си за януари-март на годишна база, а останалите 22 на сто отчетоха ръст. Средното понижение на реализираните продажби за същия период бе 27 на сто.

В резултат на това 65% от тях влошиха своя финансов резултат, а останалите 35 на сто го подобриха.

Въпреки това по-голямата част, или 60% от включените дружества в извадката на индекса, подобряват нетния си паричен поток от оперативна дейност в сравнение с година по-рано, а станалите 40 не успяват да генерират по-голям нетен оперативен кеш спрямо същия период на миналата година.

По-нататъшни изчисления показват, че подобряването на оперативния кеш се дължи предимно на освобождаване на парични средства, „заключени“ в оборотен капитал. 58% от компаниите от структурата на индекса намаляват чистия си оборотен капитал (NWC)* към 30 март 2009 спрямо 31 декември 2008, което означава постъпления на свежи средства в тях.

Така, въпреки че кризата удари значително бизнеса на дружествата, повечето от тях успяха да подобрят своите кешови позиции, а оттам и своята ликвидност и платежоспособност.

*Чистият оборотен капитал е изчислен, като от сбора на материалните запаси и текущите вземания се извадят общите текущи пасиви и се прибавят краткосрочните задължения към банки и текущата част от нетекущите задължения.

Материалът има аналитичен характер и не представлява предложение за покупко-продажба на ценни книжа. Той цели да изведе обобщаващи характеристики на компаниите, листнати на БФБ, и поради това направените изводи не важат за всички дружества от извадката. Така, за целите на портфейлната селекция, всяка компания следва да се разглежда самостоятелно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:33 | 12.09.22 г.
fallback