fallback

Влошаване на финансовия си резултат отчитат 65% от промишлените компании

Въпреки това през първото тримесечие 55% от дружествата от Индекса на продажбите на промишлените публични компании са все още на печалба

12:39 | 02.06.09 г.

Крайният финансов резултат на 46 от компаниите от състава на Индекса на продажбите на промишлените публични компании за първите три месеца на 2009 година регистрира влошаване спрямо година по-рано, или при 65% от всички.

Под влошаване се има предвид намаляване на нетната печалба, преминаване от нетна печалба към загуба или увеличаване на загубата през януари-март 2009 година спрямо януари-март 2008.

Въпреки това през първото тримесечие 55% от дружествата от състава на Индекса, са все още на печалба, а останалите 45% - на загуба.

За първите три месеца на миналата година 70% от тях реализираха печалба, а при останалите 30% приходите не успяха да покрият разходите.

Влошаването на нетния финансов резултат на публичните компании става реалност след като световната финансова и икономическа криза удари продажбите на промишлеността, представена на БФБ в лицето на Индекса на продажбите на промишлените публични компании, който спадна с 27,2 на сто на годишна и с 22,4 на сто на тримесечна база през първото тримесечие на годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 29.08.22 г.
fallback