fallback

Експерти: Ще мине поне година и половина преди да излезем от кризата

Специалисти по дялово инвестиране посочват като основен проблем на инвестициите у нас високите изисквания, които компаниите покриват трудно

10:37 | 30.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

България ще се нуждае от поне една година, за да успее да преодолее икономическата криза, смятат експертите, които взеха участие в провелата се тази седмица конференция за дялово инвестиране в България и региона. Събитието се проведе с медийното партньорство на Investor.bg.

Екипът на Investor.bg направи анкета сред участниците във форума относно техните нагласи за перспективите и пречките пред дяловото инвестиране у нас, както и за очакванията спрямо преодоляването на икономическата криза.

Близо 70 на сто от анкетираните (представители на банки, посредници, чужди фондове за дялово финансиране, юридически консултанти) смятат, че на страната ни ще е нужна поне година, за да излезе от кризата. Равен брой участници – по около 35 на сто от включилите се в анкетата, смятат, че кризата ще бъде победена за период от година до година и половина, или за период от година и половина до две.

Оптимистите, които очакват възстановяване на страната ни в период до шест месеца са едва 3 на сто, докато песимистите, определящи нужното време на над 2 години са 12,5 на сто от всички запитани. Според 16 на сто от анкетираните ще излезем от кризата за период от шест до 12 месеца.

Според повече от половината участници в конференцията, които се включиха в анкетата, България може да се определи като по-скоро по-атрактивна дестинация за външните инвеститори спрямо останалите страни от региона на Централна и Източна Европа. Въпреки това обаче близо една трета от анкетираните са на противоположното мнение и смятат, че по-скоро не превъзхождаме с нищо останалите държави от региона.

Като основна пречка пред чуждите инвестиции у нас специалистите посочват високите изисквания на инвеститорите. Според 37,5 на сто именно това е най-големият проблем при привличането на интереса на външните фондове. На второ място, от 22 на сто от запитаните, са посочени политическата несигурност и високата корупция в страната.

Интересна пречка пред инвеститорите посочват близо 19 на сто от анкетираните специалисти. Те смятат, че българските компании не желаят да допуснат в своите компании чужди акционери и поради тази причина често не се стига до сделки. Още толкова пък са на мнение, че големият дял на сивия сектор е водещата пречка пред дяловото инвестиране в България.

Почти всички експерти са на мнение, че глобалната финансова и икономическа криза ще доведе до ръст в търсенето на дялови инвестиции от страна на отделните компании. Близо 44 на сто от анкетираните са абсолютно убедени в това, а 40 на сто са по-скоро склонни да вярват в увеличението на търсенето на дялов капитал.

Около 10 на сто от отговорите обаче показват песимизъм нарастване на търсенето на дялов капитал преди самата криза да е приключила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:34 | 10.09.22 г.
fallback