fallback

БНБ допуска до 2% спад на икономиката за 2009 г.

Прогнозата е ревизирана надолу спрямо обявените в началото на годината очаквания за икономически растеж от 2,4 на сто

16:09 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изменението на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 2009 г. може да възлезе в границите от +0,6% до -2%, се казва в обявена днес официална прогноза на Българската народна банка (БНБ).

Прогнозата е ревизирана надолу спрямо обявените в началото на годината очаквания за икономически растеж от 2,4 на сто.

Очакванията на Международния валутен фонд са за понижение на БВП от 3,5 на сто.

През второто и третото тримесечие на текущата година продължаващата глобална икономическа криза ще свива външното търсене на български стоки. Влошената международна конюнктура и по-ниското вътрешно търсене ще повлияят негативно върху инвестиционните планове на предприятията. По-слабата строителна активност също ще допринесе за забавяне на инвестициите през годината. Очакваме по-нисък прираст на доходите и спад в заетостта, които заедно с повишената предпазливост на домакинствата ще ограничават потреблението, казват от централната банка.

Нетният износ ще има положителен принос в динамиката на брутния вътрешен продукт. В резултат на по-слабото външно и вътрешно търсене ще спадне равнището на използване на производствения капацитет на фирмите и очакваният темп на икономически растеж ще бъде значително по-нисък от потенциалния, прогнозират още от БНБ.

„Очакваме през второто и третото тримесечие тенденцията към понижаване на инфлацията да продължи като следствие от забавянето в растежа на вътрешното търсене и продължаващото влияние на по-ниските в сравнение с 2008 г. цени на суровините и горивата. Очакваното понижаване на някои административно определяни цени също ще допринесе за намаляване на инфлацията“, се казва в изготвения анализ.

По-конкретно очакванията за годишната инфлация са за между 2,5 и 1,7 на сто при прогнози на МВФ за 3,3%. 

Прогнозата за текущата сметка е тя да има дефицит между 17,2 и 13,8 на сто от БВП за 2009 г. спрямо предишни очаквания за -18,3 на сто. Априлската прогноза на МВФ е за -12%.

По отношение на лихвените нива у нас от БНБ отбелязват, че през февруари 2009 г. средните лихвени проценти по срочните депозити в левове и в евро са се понижили съответно до 6,54% и 5,3%, при нива от 7,21% и 5,6% през декември 2008 г. Очакванията на експертите са за стабилизиране на лихвените проценти през следващите месеци, като изменението им ще се определя основно от нуждите на банките от местни ресурси за кредитната им дейност, мерките на ЕЦБ и БНБ и развитието на международните финансови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
fallback