fallback

Акция на седмицата – Българска роза Севтополис АД

През седмицата дружеството обяви оптимистична прогноза за развитието на финансите си за настоящата година

09:50 | 04.04.09 г.

Книжата на Българска роза Севтополис бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в традиционната съботна рубрика „Акция на седмицата“. Във вторник казанлъшкото дружество обяви прогноза за бъдещата финансова картина за настоящата година.

През седмицата капитализацита на компанията се повиши с 1,25% и в момента тя струва общо 7,8 млн. лв. През последните пет работни дни над 33 хил. акции смениха притежателя си.

През 2009 г. Българска роза ще търси възможности за намаление на себестойността на произвежданата продукция чрез оптимизиране на преките производствени разходи, намаляване на разходите до пълна себестойност и увеличаване натоварването на производствените мощности като резултат от реализацията на инвестиционната програма.

Тъкмо поради това компанията прогнозира увеличение на печалбата от 4 пъти до 1,75 млн. лв. и ръст на продажбите от 15 на сто до 14,328 млн. лв.

Печалбата на Българска роза Севтополис за миналата година спадна три пъти до 434 хил. лв. в резултат от намаления обем производство и натоварване на мощностите на 78% от капацитета, неритмични доставки на активни фармацевтични субстанции от внос, увеличение на себестойността на продукцията заради нарастване на изкупните цени на растителните суровини и негативното развитие на курса на щатския долар спрямо лева.

За 2008 година в производството на таблетни лекарствени форми се наблюдава спад от близо 6 на сто спрямо 2007, което е резултат от големи забавяния на доставките от внос на основни суровини за таблетното производство като производствените мощности са с натовареност на капацитета от 78 на сто. Количеството от реализираната продукция от тази група също бележи спад от 7,5% спрямо миналата година.

Основният клиент на компанията от Казанлък е Софарма АД, като дружеството има сключен дългосрочен договор с последното до 2013 година. 96% от продажбите на Българска роза Севтополис са към Софарма АД.

Основни акционери в Българска роза Севтополис АД са Софарма АД с дял от 46 на сто, Телсо АД, което притежава 6,3% и УПФ Доверие с дял от 6,76%.

Основната сфера на дейност на Българска роза Севтополис е концентрирана във фармацевтичното производство на готови твърди лекарствени форми и фитохимично производство на субстанции на основата на растителни суровини.

Миналата година инвестираните средства от Българска роза са на стойност 5,327 млн. лв., по-голямата част от които са за доставка на машини, съоръжения и оборудване, както и за изграждане и пуск в експлоатация на нов цех.

За 2009 са планирани инвестиции на стойност 6,7 млн. лв. Инвестициите през настоящата година ще са насочени към технологично обновяване на производствената база с цел намаляване на разходите и увеличаване производителността.

Прогнозното съотношение цена/печалба с прогнозните данни на компанията за 2009 година и текуща цена на акция от капитала на дружествто възлиза на 4,5 (Табл. 1).  

 Табл. 1

2008 2009*
P/E 12,39 4,48
P/B 0,41 -
P/S 0,58 0,55

*прогноза на мениджмънта и текущи пазарни цени на акциите на Българска роза Севтополис

Материалът е с аналитичен характер и не е предложение за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 03.09.22 г.
fallback