fallback

Слънце и на улицата на БФБ: Поне за месец сме сред лидерите по ръст

За последния месец повечето водещи индекси са паднали с по 8-10 на сто, докато родният SOFIX се е вдигнал, макар и с минималните 0,1%

13:08 | 14.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Българските борсови индекси са сред лидерите по понижение през последната година, като единствената страна, която ни изпреварва, е банкрутиралата Исландия. През последния месец, дали заради отегченост на трейдърите, или зарди прекалено големия акумулиран до момента спад, борсовите показатели у нас се стабилизират и се задържат без драстични изменения.

Това доведе до обръщане на тенденцията на търговия – докато ние изпреварвахме останалия свят в пониженията, сега другите догонват нас. SOFIX отбеляза трето поредно седмично повишение тази седмица, което не се е случвало от доста време. В резултат поглед назад към изминалия месец ни отрежда водещо място по представяне сред основните индекси, чието движение може да се следи на сайта на Investor.bg.

Детайлно разглеждане на случващото се световните борси показва, че от всички 19 индекса на основни пазари от Европа, Азия и САЩ, показващи пазарните настроения в 18 страни (включително България), единствено основните борсови измерители в България и Русия са успели да се повишат за периода 13 февруари – 13 март.

Безспорно най-добре от разглежданите индекси се представя руският RTS, който през последната седмица скочи с 13,2 на сто до 652,53 пункта. За последния месец той е напреднал с 4,5 на сто, което е допринесло за движение нагоре с 3,3 на сто от началото на годината. Това обаче едва ли носи много успокоение на инвеститорите, тъй като за последните 12 месеца индексът се е смъкнал с 68,4 на сто.

Единственият от разглежданите борсови индикатори, който също се движи с ръст за последния месец, е индексът на сините чипове на БФБ-София SOFIX. От 13 февруари до вчера той се е повишил с 0,11 на сто, а считано от 24 февруари, ръстът му надхвърля 6,5 на сто.

Това повишение идва в отсъствието на фундаментални новини за икономиката, които да показват някаква драстична промяна в стопанската конюнктура. То не се дължи и на забележителни корпоративни новини за търгуваните у нас компании, което може да се тълкува като сигнал за отслабване на инерцията на негативното движение от последната година, което заличи 79,4 на сто от стойността на индекса.

Въпреки драстичния спад, който наблюдаваме през последните 18 месеца обаче, няма как да не отбележим като позитивна новината, че най-накрая сме лидери по повишение. За разлика от нашия пазар индекси като Dow Jones и S&P 500 паднаха съответно с 8 и 8,5 на сто за последния месец.

В Западна Европа и Азия също се наблюдаваха разпродажби, които изведоха основните индекси до месечни загуби. Немският индекс DAX и британският FTSE 100 паднаха с по 10,4 на сто, френският САС 40 – с 9,75 на сто, а в Швейцария SMI заличи 7,8 на сто от стойността си. По-ограничен беше спадът в Япония (2,7 на сто), докато в Хонконг и Сингапур индексите отстъпиха с по над 7,5 на сто.

Индексите в Централна и Източна Европа също отстъпиха за месеца, като в Унгария и Хърватска BUX и CROBEX се срутиха с по 17 на сто, а в Турция и Румъния бяха отбелязани понижения от съответно 6 и 4,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 04.09.22 г.
fallback