fallback

DekaBank: Пред България стоят големи рискове, но не и банкрут

Анализаторите на банката оценяват вероятността от фалит на страната ни като ниска за разлика от повечето страни от ЦИЕ

16:21 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Шансът от държавен банкрут на България се определя като нисък от анализаторите на DekaBank. В сравнителен анализ на опасността от валутна криза, трудности при финансиране на вноса и евентуален държавен банкрут в района на Централна и Източна Европа, страната ни се нарежда сред стабилните държави поне по третия показател.

Въпреки това обаче в документа се казва, че България е подложена на висок риск при обслужването на вноса, както и от валутна криза. Причината за това е неяснотата, която би имало при евентуално отменяне на валутния борд.

Кризисната ситуация в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е накарала анализаторите на банката да разиграят поредица от сценарии, които да измерят опасността, която би възникнала, в случай че отделните държави не успеят да покрият сами нуждата от финансиране. В анализа се прави оценка на вероятността от валутна криза и дори фалит на държавите в случай на влошени условия.

В екстремалния случай, който е разгледан и при който държавите трябва да разчитат единствено на валутните си резерви при покриване на нуждите от финансиране, някои от страните в региона биха попаднали в затруднение доста бързо. От тази гледна точка анализът приема големия дял на чуждите банки във финансовата система на региона като стабилизиращ фактор. Причината за това е, че рефинансирането на кредити може да се осъществява с подкрепата на банките-майки.

Най-голямата опасност според екипа на DekaBank пада върху държавите с фиксиран курс спрямо еврото, между които спада и България. Проблемът се състои в това, че при евентуалното премахване на фиксираните курсове може да се стигне до неконтролируема обезценка на валутата. С особена сила това важи за балтийските държави, които се намират в рецесия и заради това натискът върху паричните единици е още по-голям. Предимството, което може да се отчете за България по този въпрос, е съществуващият у нас политически консенсус за запазване на валутния борд до приемане на еврото.

Украйна предизвиква най-голям песимизъм сред специалистите на финансовата институция, като според тях може да се стигне и до банкрут на страната. Те определят държавния бюджет като недостатъчно надежден, а потенциалните разходи за спасяването на банките - като огромни с оглед ограничения достъп до финансиране.

В най-добра ситуация пък е Чехия, където и по трите рискови показателя оценката на анализаторите е за нисък риск.

Според анализа трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония, както и България са сред най-заплашените от валутна криза. Всичките вече се намират в рецесия или са на ръба на такава, смятат от Deka. В ситуация на фиксиран курс няма възможност за обезценка на валутата, а дори съществува вероятност за поскъпване на паричната единица.

Специалистите посочват и някои плюсове за нашата страна, сред които са ползите, които може да извлече България от евтиния петрол, както и бюджетните излишъци от последните години. От всички страни в региона през 2008 година само ние и Русия сме се радвали на подобна тенденция, а съгласно очакванията през настоящата година бюджетният дефицит ще бъде под половин процент.  

Матрица на рисковете пред страните от ЦИЕ
Регион Държава Проблеми с финансиране на бюджета Валутна криза Държавен банкрут
Централна Европа Полша среден среден нисък
Чехия нисък нисък нисък
Унгария висок висок среден
Балкани България висок висок нисък
Румъния висок висок среден
Балтика Литва висок висок среден*
Латвия висок висок среден*
Естония висок висок среден*
Източна Европа Русия среден среден среден*
Украйна висок висок висок
         
* особено като следствие от евентуални задължения, произтичащи от банковата система

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
fallback