fallback

Спад в търсенето на кадри и засилен недостиг на счетоводители през януари

Има първи признаци на изнасяне на някои услуги и функции от западни компании към по-евтини дестинации като България

12:52 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Очакваният спад в търсенето на кадри е факт и засяга почти всички сектори, показаха резултатите от проучване на Investor.bg сред компаниите за подбор на персонал.

„Януари беше доста бурен месец - много компании замразиха отворени позиции, други съкратиха персонал, трети все още се преструктурират“, коментираха от Manpower Bulgaria.

Търсенето на кадри за търговските позиции и в ИТ сектора и този месец е най-голямо, както беше и през декември миналата година.

Сред търговците най-търсени са регионалните мениджъри, мениджърите продажби и търговските представители. Голям е интересът от страна на работодателите към позициите в сектора на бързооборотните стоки - управители на търговски обекти и продавач-консултанти. Като цяло има отлагане на търсенето на много позиции за след 3-6 месеца, но някои не са засегнати от кризата.

В ИТ сектора търсенето е по-слабо от обикновено, но силно, сравнено с останалите сектори. То е насочено към проджект мениджърите, уеб дизайнерите, програмистите и системните администратори.

През първия месец на 2009 г. има засилено търсене на оперативни счетоводители - главно с компетенции в здравното и социалното осигуряване. „Оказа се, че на пазара на труда има недостиг на компетентни кадри точно в това направление“, посочиха от Хрисела - Перфект Консулт. Търсено предимство при счетоводителите е и доброто владеене на английски език плюс втори западен език.

Сред най-горещите позиции за януари се нареждат специалистите „Обслужване на клиенти“ с по два западни езика. Засилено търсене на кадри има и за кол центровете.

„Кризата е и възможност за определени бизнеси и има първи признаци на изнасяне на някои услуги и функции от западни компании към по-евтини дестинации като България, но засега са единични случаи с малко персонал“, коментираха от Monday Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
fallback