fallback

Кои публични дружества използват природен газ?

Проверка на Investor.bg показа, че сред големите потребители на природен газ са Неохим, Оргахим, Каолин, Алкомет, Дружба стъкларски заводи, Биовет

18:55 | 07.01.09 г.

В разгара на газовата криза множество български предприятия обявиха спиране на производството си заради прекратяване доставките на газ. Кои публични дружества обаче използват суровината в своя производствен процес?

Проверка на Investor.bg показа, че сред по-големите дружества, разчитащи в по-голяма степен на природен газ, се нареждат Неохим АД, Оргахим АД, Каолин АД, Алкомет АД, Дружба стъкларски заводи АД, Биовет АД.

Безпорно една от най-засегнатите публични компании от газовата криза е Неохим АД, чиито разходи за природен газ заемат около 70% от общите оперативни разходи. Торовият производител съобщи, че започва поетапно спиране на производствените мощности, но засега доставките на амониев нитрат няма да бъдат преустановени, тъй като компанията разполага с достатъчно складови количества, с които да задоволи търсенето в страната.

Въпреки че производителят на бои и лакове Оргахим АД обяви, че продължава производството и след спрените доставки на газ, тъй като временен изход е намерен чрез пренасочване на енергия от цеховете за сезонна работа, в които чрез европейски проект са монтирани т. нар. термопомпи, то изпълнителният директор на компанията Бойко Шолейков заяви, че това не може да продължава за дълго.

Биовет притежава Когенерационна газова централа, произвеждаща ел. енергия като за 2007 г. приходите от продажби на енергия са в размер на 15,8 млн. лв. Дружеството обяви в края на миналата година, че възнамерява да продаде централата за 13,3 млн. евро, овластявайки за целта Управителния съвет, но до момента няма данни централата да е продадена.

Справка в отчетите на Алкомет показа, че компанията разчита на природен газ в своя производствен процес. През 2007 г. са потребени 250 куб. м/тон, като същата година са продадени 46 421 тона алуминиев прокат.

В отчетите на Каолин е записано, че в частта «основни материали» най-голяма е стойността на разходите за ел. енергия, природен газ и промишлено гориво. Основните материали за 2007 г. са на стойност 14,3 млн. лв.

Публичното дружество Дружба стъкларски заводи също е газифицирано, като от там заявиха за Investor.bg, че в момента фирмата пренастройва производствения си процес за частична работа с дизел. Разходите за природен газ на Дружба стъкларски заводи възлизат на приблизително 25% от производствените разходи.

Друга част от публичните дружества използват природния газ, но с отоплителна цел, при което суровината не се използва пряко при производството им.

Според годишния консолидиран доклад за дейността на Монбат за 2007 г., разходите за електроенергия и природен газ представляват до 2,8% от себестойността на крайната продукция, като газът се използва за отопление. От Балканкар Заря поясниха, че дружеството също използва природния газ за отопление, а не за промишлени нужди.

В по-голямата си част дружествата от структурата на Стара планина Холд са газифицирани за отоплителни цели, а не за производствени, заяви от своя страна Николай Митанкин, ДВИ на Стара планина Холд. Портфейлът на холдинговата компания включва дружества като М+С Хидравлик, Хидравлични елементи и системи АД, Елхим Искра АД, Фазан АД и др.

По думите на Владимир Спасов, директор връзки с инвеститорите на М+С Хидравлик АД, намирането на алтернатива за отопление на производствените цехове на дружеството представлява сериозен разход.

Разходите за ел.енергия и природен газ на производителя на акумулатори Елхим Искра АД не са от съществено влияние, тъй като техният размер е около 4% от общите разходи за дейността към края на 2007 г.

След възникнал спор в темата за Оловно цинков комплекс във форума на Investor.bg относно това дали дружеството използва природен газ, допитване на Investor.bg до ОЦК опроверга твърденията за газификация на комбината.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Дружба стъкларски заводи АД(4DR)

Алкомет АД(ALCM)

Оргахим АД(5ORG)

Неохим АД(NEOH)

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 06.09.22 г.
fallback