fallback

Зимната равносметка на летния сезон за морските ни курорти

Третото тримесечие на 2008 носи увеличение на приходите за публичните туристически компании, но се наблюдава свиване в нормите на печалба

15:22 | 20.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Тазгодишният летен туристически сезон бе последният преди острото влошаване на глобалната икономическа обстановка през октомври. Как премина той за българските туристически компании, представени на Българската фондова борса?

Според проучване на Investor.bg, направено на база консолидираните отчети за деветмесечието, лятото на 2008 г. носи увеличение на приходите за най-активните летни курорти за периода юли-септември, но в същото време се наблюдава свиване в нормите на печалба.

В обзора са включени Албена АД, Златни пясъци АД, Св. Св. Константин и Елена холдинг АД и Гранд хотел Варна АД. Не бяха включени данните на Слънчев бряг АД, тъй като след приватизацията на основната част от активите на дружеството, то на практика не извършва туристическа дейност, а също не бяха взети предвид и резултатите на компании като Пампорово и София хотел Балкан, за които летният туристически сезон не е с основна тежест в приходите.

Четирите дружества отчитат среден ръст на приходите само за третото тримесечие на тази година от 6,81% на годишна база (виж таблицата). Ръстът на печалбата пък е средно с 2,58% спрямо юли-септември миналата година, но този положителен резултат се дължи единствено на значителното повишение, отчетено във финансовия резултат на Златни пясъци АД (със 70 на сто). Ако се игнорират екстремните стойности на това дружество, средното изменение на печалбата на останалите три е отрицателно, в размер на близо 20 на сто.

Средният коефициент цена/печалба на акция за сектора (P/E) е 6,54, като с най-ниско P/E по цени на затваряне от вчера се търгуват акциите на Златни пясъци (3,91). Гранд хотел Варна има отрицателен финансов резултат за последните 12 месеца, поради което за тази компания не са изчислявани съотношенията цена/печалба на акция (P/E), възвръщаемост на активите (ROA), възвръщаемост на собствения капитал (ROE) и норма на печалбата.

Златни пясъци е и компанията с най-ниско съотношение цена/приходи от продажби P/S (0,31), като средната стойност на този показател за четирите дружества е 1,26. Златни пясъци АД е с най-нисък коефициент на задлъжнялост (едва 0,37), но със сравнително ниска възвръщаемост на собствения капитал (4,29%) и норма на печалба (8,02%).

И при четирите компании обаче се наблюдава свиване на рентабилността спрямо съответния период на миналата година. Към момента ROA, ROE и нормата на печалба на Албена АД са съответно 2,88%, 5,64% и 12,94%, докато за съответния период на миналата година са били 9,97%, 15,85% и 21,71%. Подобна тенденция се наблюдава и при останалите дружества – Св. Св. Константин и Елена например има консолидирани ROA, ROE и норма на печалба съответно от 4,41%, 13,73% и 12,99%, докато за съответния период на миналата година те са били респективно 13,33%, 49,15% и 14,26%.

С най-високи кешови наличности, като процент от активите, е Св. Св. Константин и Елена холдинг (7,96%), а с най-ниски е Гранд хотел Варна (едва 0,4 на сто). Коефициентът на задлъжнялост също е най-висок при Св. Св. Константин и Елена холдинг (2,12), докато при другите три дружества той е под 1. Средният коефициент на задлъжнялост на четирите компании е 0,97.

Цените на акциите на четирите дружества са се понижили средно с 54 на сто. Интересното е, че тези на Гранд хотел Варна са единствените, които се повишават (с 9,5% на годишна база), но следва да се има предвид, че позицията се отличава с много ниска ликвидност. За последните 12 месеци са сключени едва 145 сделки с акции на дружеството.

Кликнете върху таблицата, за да я видите в пълен размер

Като цяло лято 2008 може все пак да бъде отчетено като позитивно за летния туризъм у нас. Въпреки лекото влошаване на рентабилността на компаниите, те все още отчитат ръст на дейността си. Дали обаче тази тенденция ще се запази и през следващата година?

По данни на Националния статистически институт броят на реализираните нощувки във всички средства за подслон и места за настаняване през третото тримесечие на 2008 г. намалява с 2% в сравнение със същото тримесечие на 2007 година. Забелязва се тенденция на леко увеличение на броя реализирани нощувки от български граждани и намаление на реализираните нощувки от граждани на чужди държави. Отчитайки задълбочаването на световната финансова криза през последните месеци, можем да очакваме, че догодина спадът в туристопотокът ще се свие още по-силно.

В същото време някои от мащабните строителни проекти по българското черноморие може да изпитат трудности в обслужването на задълженията си, подобно на тендециите, които се наблюдават и в други държави. Това допълнително би влошило ситуацията в сектора.

Цените на хотелските нощувки в световен мащаб са се понижили с 3% на годишна база през третото тримесечие на тази година, стана ясно по-рано този месец.

При един оптимистичен сценарий до средата на 2009 г. можем да станем свидетели на известно възстановяване на световната икономическа активност, което да се отрази и на родния туристически сектор. Към настоящия момент, обаче този вариант стои по-скоро като едно добро новогодишно пожелание. 

Свързани компании:

Свети Свети Константин и Елена Холдинг АД - облигации(3NJA)

Гранд хотел Варна АД(4GH)

Албена АД(ALB)

Златни пясъци АД(ZLP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
fallback