fallback

Още три години криза?

Почти всички анализатори са обединени, че ипотечната криза е по-сериозна от спукването на интернет балона, който предизвика тригодишно низходящо движение

12:20 | 15.07.08 г.

Материалът е предложен от „biznesat“, автор в категория „Бизнес“ на Blog.bg

Все още няма пълна година от започването на кризата на фондовите пазари (броейки от деня на достигнатите върхове). След оказалия се пророчески анализ от 20 август 2007 г., си позволявам да доразвия някои идеи, заявява блогърът. Започвайки с анализ от общото към частното, можем да кажем, че ипотечната криза в САЩ (която срути нашата борса чрез разпродажби от чужденци) е по-тежка от спукването на интернет балона в края на 1999 г. и началото на 2000 г.

Тогава кризата продължи три години, като например немският индекс DAX прави връх през март 2000 г. и дъно чак през март 2003 г., като губи близо 70% от стойността си.

Почти всички анализатори са обединени, че ипотечната криза е много по-сериозна от краха на интернет балона.

В петък „Инди Мак“ бе взета под крилото на държавата в САЩ, която ясно показва, че сме далеч от края на кризата. Нещо повече, финансовата криза е съчетана с петролен шок и с криза на пазара на хранителни продукти. (...)

Какво общо имаме ние с това? Мнозина си мислят, че България е остров и че борсовият бум от последните години доказва, че сме направили нещо собствено, но истината е съвсем друга. През 1998 г. българския пазар пада с над 50-80% (липсва индекс за да може да се изчисли, но например акциите на бенчмарка тогава Булгартабак холдинг поевтиняват с 80% от достигнатите върхове). Причината е мораториумът върху вътрешния дълг в Русия и паническото закриване на портфейли на чужденци в Източна Европа без оглед на цена. При липсата на българските пенсионни фондове и слабата законодателна подкрепа за миноритарите, цените паднаха без подкрепа.

Кризата продължи три години до 2001 г., когато цените запълзяха нагоре в продължение на шест години, чак до 2007 г. След 2003 г. това съвпадна и с над 200% ръст на основния индекс в Германия например и с почти 100% ръст на основния индекс в САЩ. Тоест съчетанието от супер ниски коефициенти P/E (около 2) и ръста в чужбина, предизвикаха еуфория, която заведе коефициента P/E и до 40-50 за отделни дружества.

Сега обаче идва отрезвяването. Доскоро P/E-тата на банките в Западна Европа и САЩ бяха 8-10 и се говореше, че са подценени, докато не започнаха отписванията на активи за милиарди и фалитите.

Ипотечната криза обаче постави България пред редица проблеми, например лихвени, както и намаляване на входящите парични потоци и дори изтичането на капитали. За първи път през последното тримесечие на 2007 г. преките чуждестранни инвестиции не покриваха дупката в баланса на страната. (...)

Може да видим доста странна ситуация, за свикналите да виждат само зеления цвят, просто защото ипотечната криза в САЩ лишава пазарите от ликвидност. Разбира се, дано не видим по-ниски цени от текущите. Но историята показва, че понякога има по-дълги кризи от 10-те месеца, които видяхме.

Вижте и коментирайте целия постинг на „biznesat“

Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 20.08.22 г.
fallback