fallback

Бунтът на големите миноритари

Пенсионни и договорни фондове гласуваха срещу желанията на мажоритарите на Топливо, Синергон и Спарки Елтос

14:23 | 02.07.08 г.

Понижаващите се цени на акциите и реализираните лоши резултати от някои дружества доведоха до вълна от негативизъм в пенсионните и договорни фондове срещу действията на мениджмънта на някои публични дружества.

Кулминацията беше вчера, когато миноритарните акционери на Спарки Елтос гласуваха против придобиването на дружества, собственост на мажоритарния акционер. Миноритарите успяха да спрат мажоритаря с 1 731 469 акции, което е около 11% от капитала, тъй като по закон мажоритарят няма право да гласува, когато е заинтересована страна.

Така мажоритарният собственик пропусна да продаде на Спарки Елтос АД две свои дружества за общо 30 млн. евро. За сравнение, Спарки Елтос АД има 9,2 млн. лв. нетна печалба за 2007 г. Срещу възнагражденията на Съвета на директорите са гласували 1 435 091 акции. По-големите миноритарни акционери, присъствали на събранието, са Юлиус Баер Интернешънъл Екуити Фъндс с 1 425 011 акции, Уникредит Булбанк с 1 129 453 акции, фондове на УД Ти Би Ай Асет Мениджмънт с около 39 000 акции, фондове на ПОК Доверие с около 219 хил. акции, ЗУПФ Алианц България с 26 057 акции и Даниела Пеева като пълномощник на две физически лица с 248 730 акции.

На 29 май тази година на общото събрание на Топливо АД Борис Бонкин, пълномощник на пенсионните фондове на ПОД Алианц България, гласува против приемане на отчета на Съвета на директорите на Топливо АД за 2007 г. с притежаваните 264 746 акции. ПОД Алианц България гласува и против приемането на годишния финансов отчет, против неразпределянето на дивиденти и против възнаграждението на Съвета на директорите. Притежаваният дял от фондовете на ПОД Алианц България е 4,89% от капитала на Топливо АД.

На 30 юни бе проведено общо събрание на Синергон холдинг, на което срещу приемането на финансовия отчет за 2007 г. са гласували 579 345 акции, отново собственост на пенсионни и договорни фондове, отново основно на ПОД Алианц България.

На събранието на Синергон постъпва предложение от представителя на ПОД Алианц България, Борис Бонкин, 50% от печалбата да се разпредели за дивидент, което е подкрепено от 1 106 164 акции. Предложението на Борис Бонкин членовете на Надзорния и Управителния съвет да не получават възнаграждения за работата си през 2008 г. е подкрепено отново от 1 106 164 акции. Другото предложение беше да се раздават безплатни акции като възнаграждения. Според г-н Бонкин, раздаването на възнагражденията под формата на безплатни акции, би следвало да мотивира мениджмънта за постигане на по-задоволителни резултати. Против гласуват 9 248 060 акции, представляващи основните акционери. Срещу мажоритаря са гласували 6,02% от капитала на дружеството.

Според представителите на Алианц, има още много какво да се желае от от двете дружества като резултати. Двете общи събрания на Топливо и Синергон, показаха недоволство от страна на инвеститорите относно управлението на компаниите. Досега не е имало много случаи, в които миноритарите да показват открито недоволството си относно управлението на дружествата.

Във връзка с последните корпоративни новини около Оргахим АД стана ясно, че много миноритарни акционери, управляващи дружества и някои пенсионни фондове не са съгласни с плановете на ръководството на компанията относно бъдещото разделение на дружеството.

Според Борис Бонкин от ръководството на Оргахим трябва да обяват ясна позиция и намерения за това разделяне. Досега никъде няма представена ясна икономическа и финансова обосновка, както и анализ за ползите от разделянето на дружеството. Също така не са обявени и бъдещите намерения относно собствеността на двете дружества след разделянето им, уточни Бонкин.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Оргахим АД(5ORG)

Спарки Елтос АД(ELTS)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
fallback