fallback

Ройтерс: Имиджът на България страда заради корупцията и престъпността

Според някои инвеститори у нас е почти невъзможно да се прави бизнес без подкупи

17:44 | 12.05.08 г.

Малко повече от година, след като се присъедини към Европейския съюз, репутацията на България е на изключително ниско ниво, заради неспособността й да овладее хроничната корупция и престъпност, коментира Ройтерс.

Някои инвеститори смятат, че положението у нас се е влошило в сравнение със съседна Румъния, която е определена от асоциацията Transparency International за най-корумпираната нация в Европейския съюз (ЕС).

Според някои инвеститори в България е почти невъзможно да се прави бизнес без подкупи или без да се срещне мафията.

Икономистите казват, че корупцията уронва инвестиционния имидж и конкурентноспособността на България.

Досега корупцията не е попречила на инвестициите, но определено е повод за притеснение, твърди Джон Леви, анализатор от Eurasia Group. „Може би тя прави България по-малко конкурентноспособна дори и спрямо някои други дестинации в Източна Европа“, казва той.

С преминаването на мотивацията заради членство в Европейския съюз, София и Букурещ са изпаднали в „реформена умора“. Антикорупционните им усилия се осуетяват и от нерешително законотворчество, политически вражди и неефективната държавна администрация.

Някои скептични държави членки на ЕС поставят под въпрос решението двете страни да се присъединят към съюза толкова рано и оказват натиск върху Брюксел да наложи санкции срещу България, чийто списък от нарушения расте: повече от 150 неразкрити поръчкови убийства през последните 10 години; съмнения за измами с еврофондовете и полицаи, предоставящи секретна информация на наркотрафикантите; нито един високопоставен служител обвинен в корупция.

Дори и демократът кандидат за президент в САЩ, Барак Обама, казва, че невземането на мерки срещу корупцията и организираната престъпност може да застраши бъдещото сътрудничество на България с Европейския съюз.

Оптимизмът в страната е нисък. Българите казват, че са загубили вяра, че страната ни може да разреши скоро проблема с корумпираните служители и престъпните босове.

Проучването на публичното мнение показва, че корупцията надвишава ниските доходи като най-голям проблем за населението, а изследване на Световната банка сочи, че 46% от компаниите посочват, корупцията като най-големия проблем.

„Има проблем с политическия елит в страната, нужни са нови лица с чиста репутация“, смята Румяна Бъчварова, политолог в агенцията за проучвания Market Links.

Инвестиционната привлекателност отслабва

София парадира, че е привлякла около 6 млрд. евро чуждестранни инвестиции годишно през последните две години, но икономистите казват, че качеството и характера на инвестициите са обезпокояващи.

Миналата година почти половината от тази сума е била насочена към строителството и недвижимите имоти, които според проучванията са се превърнали във водещи пазари на организираната престъпност и прането на пари.

Редица чужденци, които развиват бизнес в България не смеят да говорят открито за корупцията, давайки примера с канадската компания Dundee Precious Metals, която стартира международна кампания срещу корупцията по високите етажи и й се наложи да чака години наред за разрешителни.

„Корупцията е навсякъде. Всичко го знаят, но никой не реагира“, казва инвеститор, пожелал анонимност. „Ако това продължи, по-добре да си стягам багажа и да отида някъде другаде, Румъния например. „България частично реформира съдебната си система, но не успява да потърси отговорност от съдиите. Създала е антикорупционни институции, но не се е погрижила да промени климата на безнаказаност.

Дипломати и анализатори смятат, че същината на проблема е връзката между политици, магистрати и криминални групировки, някои от които произхождат от бившите тайни служби.

Това прави корупцията още по-сложен проблем в България, въпреки че тя се класира след Румъния в проучването на Transparency International за 2007 г., в което участват 180 страни.

„Организираната престъпност и корупцията тук са преплетени с държавата“, казва един дипломат. „В Румъния изглежда, че това са два отделни въпроса, което ги прави по-лесни за овладяване.“

Проблемите с корупцията и съдебната власт на балканските страни бяха очевидни още преди те да се присъединят към ЕС през януари миналата година, пише изданието. И на двете обаче им е било обещано приемане и от Брюксел прецениха, че забавянето на членството още повече ще забави реформите.

Нарастващото руско влияние на Балканите е друга причина да не бъде отложено влизането на България и Румъния в Общността.

Нужна ли е твърда ръка?

Някои коментатори вярват, че само продължителен силен натиск от страна на Брюксел в комбинация с подход от типа „морков и тояга“ ще накара София да съблюдава правилата.

Заплахата да загуби част от 11-те млрд. евро, които ЕС е обещал на страната накара премиера Сергей Станишев да съкрати няколко министри и да назначи вицепремиер, който да отговаря за средствата по еврофондовете, за да изчисти имиджа на правителството, коментира Ройтерс.

Станишев обеща още кардинални промени в полицията и мерки за повишаване на жизнения стандарт преди изготвянето на доклада на ЕС през юли, който ще даде оценка за прогреса на България.

Премиерът обаче ще бъде притиснат да доведе до реална промяна, докато се бори с противоречащите интереси и политическите борби в тройната управляваща коалиция, чийто мандат изтича следващата година.

Много от българите смятат, че страната се нуждае от „твърда ръка“, като дават пример с кмета на София Бойко Борисов. Проучвания показват, че ако днес бъдат проведени избори неговата опозиционна дясноориентираната партия ГЕРБ, ще бъде победител поради спада на подкрепата за социалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 23.08.22 г.
fallback