fallback

Има ли пилот в самолета?

А как ли ще работи Кобос с Xetra, щом далеч по-простата програмистка намеса за запазване на досегашните кодове на компаниите е невъзможна?...

15:52 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Материалът е предложен от BigBear, автор в категория "Бизнес" на Blog.bg

Чета новите кодове на акциите на българските компании в Xetra и категоричните изявления, че не могат да бъдат сменени и се чудя това закъсняла първоаприлска шега ли е. Явно не.

Също така и нямало и да може да се вижда кой е посредникът по сделките. В информационния век да не може програмистите да свържат две бази данни, за да се запазят старите кодове или да не може да извади още една допълнителна справка от една база данни по критерий поръчки на посредници и да го покаже ми изглежда несериозно. Потребителите не обичат да им бъде отнемана полезност, която са ползвали безплатно - а тук падат две - сравнение с новите много полезни стари кодове за помнене и допълнителен разрез на пазарната информация. Нашите програмисти могат много повече от това и е доказвано не веднъж. Явно не е поискано от тях.

Много по-лесно е да се чака – четох също така, че първо ще чакаме Xetra два месеца да стартира, после още два месеца ще чакаме наредбата за маржин покупките и късите продажби и към края на годината ще почнем да мислим за търговия с финансови фючърси и деривати. От друга страна, виждам как в съседната на нас Румъния инвеститорите имат справка за паричните потоци от чужди инвеститори на месечна база, депозитарът им прави връзка с нашия, непрекъснато подобряват инструментите за търгуване и т.н. А бяхме на горе долу близко развитие като възможности за инвестиране преди година – две... Явно там има пилот в управлението на пазара им, при нас не.

Единственото положително нещо, което съм видял след малкото еднозначно добри финансови отчети е, че в последните три дни цените започнаха да растат заради и напук на свръхмечите очаквания, но това е пазарна реакция, а къде е реакцията на хората, които правят пазара и инструментите, които се търгуват на него? Кога и кой ще започне да взима управленски решения? Автопилотът на пазара ще ни държи все тук - малко информация на много места, ниска ликвидност и твърде много форумна комуникация, дължаща се на слухове и непотвърдена информация.

Трябват сериозни и бързи мерки за създаване на допълнителни инструменти, които да повишават ликвидността, иначе пазарът вече изпада в летаргия и много инвеститори излизат от него без желание да се върнат скоро или просто спират да взимат решения за покупка или продажба. А дали не предстоят нови изненади? Дали системата Кобос ще работи така, както всички сме свикнали след старта на новата търговска система? Промените, необходими за интегрирането на Кобос с Xetra, все пак са далеч по-сложни от свързването на две бази данни с кодове...

За коментари и повече информация за блога на Big Bear

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 07.09.22 г.
fallback