fallback

Какво да очакваме след въвеждането на XETRA?

Според брокери новата платформа ще увеличи ликвидността и прозрачността на пазара, а дори и да има негативи за местни играчи, в крайна сметка като цяло промяната ще е добра за всички

16:21 | 08.05.08 г.

Основният практически начин за следене на ефекта от предстоящото на 16 юни въвеждане на XETRA върху борсовата търговия, по отношение привличането на чужди инвеститори на БФБ-София е един. И той се измерва чрез броя нови членове на БФБ-София, какъвто в края на 2007 г. стана чешкият WOOD & Company Financial Services, който получи борсов номер 216 и плаща за 5 брокерски терминала, но все още не е сключил нито една сделка.

На свой ред чуждите брокери ще дадат достъп до нашата борса на клиентите си по вече отработените от тях начини.

В този смисъл ще можем да следим притока на чуждестранни капитали, като ефект от XETRA и по оборота, формиран от тези чуждестранни брокери. Разбира се, възможно е през тях да търгуват и български капитали, базирани в чужбина.

С въвеждането на XETRA ще се затрудни следенето на действията на клиентите на определени брокери и определени клиенти на COBOS, тъй като масово няма да се вижда кой е сключил сделката. В момента например брокерският терминал показва кой номер COBOS е сключил сделката и ако знаете кой стои зад съответния номер COBOS, знаете какво купува или продава. С новата система само страна по сделката ще вижда насрещната страна.

Платформата XETRA ще има незначително пряко отражение върху търговията на БФБ-София, заяви Мирослав Маринов, финансов директор в ПОК Доверие, по време на последната среща на Клуб "Investor.bg".

Ето и мнението на представители на инвестиционните посредници за ефекта от въвеждането на XETRA.

- Ще има ли осезаем ефект в първата година от въвеждането на XETRA по отношение привличането на чужди инвеститори на БФБ-София?

Петър Атанасов, инвестиционен консултант ИП БКК АД:  Факт е, че поне технически ще се улесни достъпът на чуждестранните инвеститори до българския фондов пазар. Водещ фактор за привличането им обаче ще бъде наличието на привлекателни инструменти на борсата, що се отнася до цена, ликвидност и перспективи за доходност. Освен това ще се улесни и потокът в обратна посока - български инвеститори да могат лесно (технически) да инвестират в чужбина. Този момент също не е за пренебрегване. Смятам, че това улеснено движение на капиталите в двете посоки може да служи като ограничител пред прекалено бързите низходящи или възходящи движения на пазара и от тази гледна точка е нещо положително.

Бранислав Ганозов, брокер ИП Фаворит АД: Само по себе си въвеждането на XETRA едва ли ще привлече автоматично чужди инвеститори на БФБ-София. Все пак тя ще бъде по-позната за тези чуждестранни брокерски къщи и банки, които пожелаят да станат членове и да търгуват на нашата борса. Може би XETRA ще допринесе за подобряване на ликвидността и оборотите на търговия заради по-разнообразните типове поръчки и заради специфичните аукциони, които не съществуват в сегашната търговска система.

- Ще намали ли XETRA конкурентните предимства на българските посредници спрямо чуждестранните?

Петър Атанасов: Конкретните предимства на един инвестиционен посредник не се ограничават единствено до ползвания софтуер и директния достъп до даден пазар. Те включват и по-доброто познаване на местния пазар и силите, които действат на него. Ще се увеличат ликвидността и прозрачността на пазара, което дори и да намали по някакъв начин предимствата на местните играчи, в края на краищата е добре за всички.

Бранислав Ганозов: По същата логика мисля, че сама по себе си XETRA едва ли ще намали конкурентните предимства на българските посредници спрямо чуждестранните.

Българските инвестиционни посредници, които добре познават местния капиталов пазар и имат дългогодишни отношения с клиенти и с институциите (борса, регулатор, Централен депозитар и т.н.) едва ли ще загубят значително от пазарния си дял през близките месеци и година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 07.09.22 г.
fallback