fallback

Анализ на ИП таргетира цена от 1301,72 лв. за Холдинг Пътища

10:45 | 08.05.08 г.

Анализ на Александър Пеев, финансов анализатор в инвестиционен посредник (ИП) БенчМарк Финанс АД таргетира цена от 1 301,72 лв. за акция на Холдинг Пътища АД. Анализът е разпространен под формата на PDF файл до клиентите на посредника. Към момента на днешната борсова сесия средната цена по позицията е 752,84 лв.

На компанията е даден е рейтинг "Купувай". В анализа се уточнява "Когато задаваме рейтинг "Купувай", това означава, че ние смятаме, че книжата по разглежданата позиция от нормална или по-ниска рискова група, предлагат потенциална възвръщаемост от над 15% през следващите 12-18 месеца."

Представените данни и анализ нямат претенции за абсолютна изчерпателност и пълнота. Препоръките, съдържащи се в материала, не представляват инвестиционен съвет и инвестиционните решения не следва да бъдат формирани единствено въз основа на тях, уточняват от посредника.

Настоящото не представлява оферта за купуване/продаване на ценни книжа на разглежданата компания. Резултатите от минали периоди не могат да бъдат считани за индикатори за бъдещо развитие. Клиентите е необходимо да знаят, че търговията с ценни книжа е високо рискова дейност и съществува вероятността за реализиране на значителни загуби, се казва още в документа.

В анализа се посочва, че основни конкуренти на дружеството са Трейс груп холд, ГБС- Инфраструктурно строителство, Автомагистрали Черно море, Пътища и Съоръжения АД София и др.

Споменава се, че въпреки корупционните скандали около Фонд Републиканска пътна инфраструктура и временното спиране на предвидените субсидии за пътно строителство в България, холдингът има огромен потенциал за развитие особено през следващите пет години.

„Според DCF модела, неговата разновидност Gordon модела и метода на аналозите, акциите на компанията са подценени, което най-вече се дължи на корекцията на Българска фондова борса през последните няколко месеца, породена от една страна от изтеглянето на институционалните чуждестранни инвеститори, а от друга - паническата разпродажба на дребните инвеститори покрай допълнителното напрежение около корупционните скандали. Сравнението на двете публични дружества Холдинг Пътища и Трейс Груп холд по финансови показатели, както разглеждането им като инвестиционни проекти доказва отново, че в момента акцията на Холдинг Пътища е по-добра инвестиционна алтернатива дори когато акциите на старозагорското дружество се търгуват близо до емисионната им цена“, се казва в анализа.

Според DCF модела справедливата цена на акция е 1 390,47 лв. Прогнозират се продажби от 866,9 млн. лв. за 2013 г. и печалба преди финансови разходи от 183.7 млн. лв. за същата година.

На база регресионен анализ (P/E, ROE), P/E на Холдинг Пътища възлиза на 20,71 или това е цена на акция от 867.85 лв., докато оценявайки справедливата цена на акция на база P/E, P/S и P/B с тегла съответно 0.5, 0,3 и 0,2 цената възлиза на 1 203.75 лв.

Според анализатора опасност за холдинга са чуждите пътностроителни компании, които са по-конкурентоспособни, както и това, че общото финансиране по оперативни програми за периода 2007-2009 г. е 3,8 млрд. евро, а заедно със съфинансирането, което е над 25% - 5 млрд. евро. Посочва се, че „Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на България и Планът за действие към нея предвиждат 8 млрд. евро за инфраструктурни проекти за периода 2008 - 2013 г.“

Целият анализ е разпространен до клиенти на посредника.

Инвестор.БГ не носи отговорност за публикуваните части от анализа. Настоящият материал не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 04.09.22 г.
fallback