fallback

Казусът с Дружба стъкларски заводи – кой ще спечели и кой ще загуби?

Голямата въпросителна е около това дали закупилите днес акции ще имат право на участие в увеличението на капитала със собствени средства

12:48 | 08.04.08 г.

На 26 март акционерите на Дружба стъкларски заводи АД гласуваха за 8-кратно увеличение на капитала със собствени средства, като в резултат на това срещу една притежавана акция всеки от акционерите ще получи 7 нови акции от увеличението.

Въпреки решението, Дружба стъкларски заводи обяви, че редовността на процедурата по свикване на ОСА, насрочено за 26 март, е поставена под въпрос поради отказ на Търговския регистър към Агенцията по вписванията да обяви поканата до акционерите по надлежен ред.

Дружеството е обжалвало отказа на Търговския регистър пред Софийски градски съд, като валидността на приетите на събранието решения ще бъде поставена в зависимост от изхода на съдебното обжалване на отказа на Търговския регистър.

Така всички решения, взети на проведеното ОСА, са гласувани под условие, че тяхното действие ще настъпи в случай на благоприятен за дружеството завършек на обжалването на отказа на Търговския регистър, както и че съдебният акт ще влезе в сила най-късно до 13 май 2008 г. включително.

Едновременно с това Дружба стъкларски заводи свиква ново Общо събрание на акционерите на 14 май, което е с дневен ред, идентичен с дневния ред на събранието, насрочено за 26 март. То ще се проведе, в случай че изходът на съдебното обжалване на отказа на Търговския регистър не е в полза на дружеството, както и че съдебният акт не влезе в сила най-късно до 13 май.

Съгласно ЗППЦК след решението на ОСА БФБ трябва да фиксира датата с право на участие в увеличението на капитала на дружеството или както е в случая – с право на допълнителни безплатни 7 акции от капитала на Дружба стъкларски заводи. Съгласно същия закон право на участие в увеличението на капитала на дружеството имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери на 14-я ден след деня на ОСА.

Така БФБ фиксира 9 април за дата, към която приобретателите, вписани в регистрите на ЦД, ще имат право на участие в увеличението, а 7 април за последната дата за сключване на сделки с акциите на Дружба стъкларски заводи, в резултат на които приобретателят ще има право на новите 7 акции.

Определените от БФБ дати бяха зададени „под условие, че бъдат изпълнени условията, поставени в решенията на ОСА на дружеството“, а именно в зависимост от решението на Софийски градски съд и в зависимост от това дали съдебният акт ще влезе в сила най-късно до 13 май 2008 г. включително. Ако условията не са спазени, то БФБ ще фиксира допълнителни дати спрямо събранието, което е насрочено за 14 май.

Практиката е след последна дата с право на участие в увеличението на капитала на публично дружество, БФБ да премахне ценовите ограничения за следващия ден, който за книжата на Дружба стъкларски заводи е днес, 8 април.

В случая обаче, тъй като последната дата с право на участие в увеличението е фиксирана под условие, то борсата не премахва ценовите ограничения, коментираха за Investor.bg от БФБ-София.

Към момента има сключени сделки за 148 акции при минимума за деня от 88,13 лева, а оферти „купува“ липсват. В случай че условията, при които е фиксирана датата 7 април (вчера) бъдат налице, то това означава, че купилите днес акции няма да имат право на участие в увеличението на капитала и купуват с около 460% по-скъпо, отколкото в действителност би трябвало да коригира пазарът днес спрямо вчера, а именно до цена от около 15,8 лева (спрямо цена „затваря“ от вчера от 126,75 лева). Тоест те реализират загуба от 82%.

Печеливши при това развитие на нещата ще са продавачите, тъй като ще са закупили акции с право на участие в увеличението и продавайки (част или всички стари акции) днес, те печелят 460%.

В случай че условията за валидност на решенията на ОСА от 26 март не бъдат изпълнени, то купувачите от днес ще са купили с около 44% по-евтино спрямо цената „затваря“ от вчера (126,75 лева), тъй като ще имат право на допълнителни 7 акции от увеличението за всяка стара.

Продавачите ще са на страната на губещите с отрицателен финансов резултат от 44%.

Така имаме следната ситуация: ако нещата се развият в полза на купилитe днес, то те ще спечелят 44%, а в противен случай ще загубят 82%. Ако спечелят продавачите от днес, то те печелят 460%, ако загубят – губят 44 на сто. 

Дотук имаме предполагаеми резултати и по всичко личи, че не си струва рискът за купувачите, но това, което липсва в „уравнението“, са вероятностите 

Чисто теоритично, ако предположим (без да твърдим), че вероятността продавачите днес да спечелят е 10%, а да загубят е 90%, то резултатът ще е 0,9*(-44%) + 0,1*(460%) = 0,064. При тези вероятности резултатът за купувачите ще е 0,9*(44%) + 0,1*(-82%) = 0,314 или рискът за купувачите си струва, тъй като дава по-голям резултат, претеглен с риска.

Ако имаме другата теоритична вероятност, а именно че вероятността продавачите днес да спечелят е 90%, а да загубят е 10%, то резултатът ще е 0,1*(-44%) + 0,9*(460%) = 4,096. При тази вероятност резултатът за купувачите ще е 0,9*(-82%) + 0,1*(44%) = 0,694 или рискът за купувачите не си струва, тъй като дава по-нисък резултат, претеглен с риска.

Дали и доколко вероятно е единият или другият сценарий да се сбъдне е въпрос на индивидуална преценка.

Предстои да видим какво ще е решението на Софийски градски съд.

Всъщност ситуацията с Дружба стъкларски заводи много прилича на тази със Спецализирани бизнес системи в началото на януари, когато спорът беше дали придобилите акции на 7 и 8 януари ще имат право на участие в сплита на акциите на дружеството.

Материалът не е предпложение за покупко-продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Дружба стъкларски заводи АД(4DR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 08.09.22 г.
fallback