fallback

Стоковата борса очаква да се обедини и да търгува ток и вредни емисии

По предварителни данни борсата приключва 2007 г. с рекорден от създаването й досега годишен оборот

17:54 | 07.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Софийската стокова борса (ССБ) все повече се утвърждава като институцията, където се формират реалните пазарни цени на много от основните хранителни и други стоки, показва равносметката за работата на борсата през изминалата 2007 г.
По предварителни данни борсата приключва 2007 г. с рекорден от създаването й досега годишен оборот (стойност на търгуваните през борсата стоки) от над 400 млн. лева, каза за Investor.bg изпълнителният директор на ССБ Симеон Елазаров. Предишният рекорд от преди няколко години е около 310 млн. лв., а за 2006 г. оборотът на стоковата борса е 181 млн. лв.
Наред с успехите обаче има и немалко нерешени въпроси. Един от основните е очакваното над 2 години обединение на ССБ със стоковите борси в Пловдив и Русе. Въпреки че реализираният оборот на дадена стокова борса не е единственият показател за работата й, фрапиращ е фактът, че на ССБ се осъществява над 90% от борсовата търговия в страната. Освен това обединението не означава непременно закриване на другите две борси, уточняват от ръководството на ССБ.
Възможен е и вариантът стоковите борси в Пловдив и Русе да станат изнесени специализирани пазари (филиали) на ССБ, като например на борсата в Русе би могло основно (или само) да се търгуват метали. Не случайно една от най-големите борси в света – Чикагската, има филиали в Лондон и други градове в Европа и Азия. Във връзка с обединението трябва да се има предвид също, че единствено ССБ контактува с големите стокови борси в света и други международни институции, което е от значение за получаване на своевременна информация за котировките на борсовите стоки и т.н.
Относно полезността на обединението, търговци коментираха, че при наличието на три самостоятелни стокови борси, когато на тях в определен момент се търгува една и съща от основните борсови стоки, например пшеница, на бизнеса се дават противоречиви сигнали за нейната цена. Такова положение е подобно на това акциите на дадена публична компания да имат две различни цени на две фондови борси в страната, ако имаше такива, допълват те.
Продължава да стои открит и въпросът за търговия през стоковата борса на електроенергия. За ползите от създаването на такава борса, потенциалните участници в търговията с ток отдавна са убедени. Остава и съответните държавни институции да предприемат действия, позволяващи и подпомагащи създаването й.
Отчитайки спецификата на стоката електроенергия, според ръководството на ССБ е възможен вариантът, при който, вместо да се създава у нас специализирана електроенергийна борса, търговията с ток може да се извършва по два начина в зависимост от периода на доставка. На спот пазара на електроенергия ще се сключват основно сделки от един час до един ден преди реалната доставка. Водеща роля при организацията на този вид пазар би трябвало да има електроенергийният системен оператор, тъй като той е наясно с наличностите и потреблението на електроенергия във всеки един момент и съответно с излишъците (дефицита) и възможностите за пренасочването им.
Този пазар ще формира т. нар. “единна спот цена“, валидна за всички сделки за дадения кратък период (всеки един час), която ще служи и за ориентир при двустранни договори.
От друга страна, форуърдни и фючърсни сделки с време на доставка от седмица до няколко месеца, дори до 2-3 години, също биха могли да се сключват на ССБ, смятат от ръководството й. Това би дало на пазарните участници възможност за хеджиране на производството и потреблението на ток, а фючърсната цена на електроенергията може да служи и като ориентир за бъдещи периоди.
Би трябвало да се побърза със стартирането на борсовата търговия с електроенергия и е добре това да стане до няколко месеца, тъй като ще благоприятства развитието на бизнеса и икономиката ни, а и свободните пазарни ниши могат да се заемат от други участници, смятат експерти.
Още преди около година от стоковата борса беше изявено желание там да се търгуват квоти на вредни емисии, но досега няма отговор от съответните институции и основно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). И това е на фона на факта, че търговията с квоти на вредни емисии в Европа вече достига стотици милиарди евро, докато у нас дори не е „проходила”. Очаква се, по информация от МОСВ, в началото на годината да започне ефективно работа Национален регистър за квоти на вредни емисии, който ще регистрира всички транзакции (покупка или продажба) на български фирми при търговията с вредни емисии, което пък ще „отпуши” този вид търговия.
Според представители на бизнеса, ако търговията с квоти през стоковата борса беше стартирала поне в средата на 2007 г., освен че това щеше да е полезно за енергийните фирми (а и за цялата икономика), щеше и да е показателно за заинтересоваността на МОСВ, респективно на страната ни, от въпроса и вероятно Европейската комисия щеше да се отнесе по-благосклонно към България при утвърждаване на Националния план за разпределяне на квотите 2008-2012 г. А сега, според Националния план, който по всяка вероятност няма да бъде коригиран до края на февруари (когато изтича крайният срок за утвърждаването му от ЕК), квотите ни са намалени с 37% и страната ни преди дни внесе иск в Съда на европейската общност срещу решението на ЕС.
През настоящата година ССБ смята да инвестира в закупуването на платформа за електронна търговия Global Vision, казаха за Investor.bg от ръководството на борсата. Целта е работата на борсата да стане по-ефективна, а и това ще улесни евентуалната търговия с електричество и квоти на вредни емисии – разрешения, за което се очакват.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
fallback