fallback

HR експерти: Много хора искат да ръководят, но малко имат потенциал

Очаква се да продължава да има дефицит на кадри в производството и в сферата на услугите

17:59 | 05.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Много хора искат да ръководят останалите в работата си, но не всеки има потенциал за това и това е проблем не само у нас, но и в другите страни. Това каза управляващият съдружник в компанията за човешки ресурси AIMS - Мария Шишкова, която отговаря за дейността на фирмата в България и Македония, при откриването на офиса им във Варна.
За да заемете ръководен пост, не е достатъчно да владеете само един западен език. Това въобще не се споменава в предварителните изисквания, но се подразбира, твърдят от AIMS. Ако ползвате повече от два западни езика и имате добра компютърна грамотност, може да се каже, че тръгвате с добър старт. Но оттам нататък ще са ви необходими така наречените „меки умения“, както обичат да се изразяват западняците, или това е способността на човек да се адаптира и да се учи. Което пък е една от дефинициите за интелект според психолозите.
Един от ангажиментите на добрите фирми за човешки ресурси е да усещат движенията на пазара и оформящите се тенденции. В България дефицит на кадри в производството и в сферата на услугите ще продължава да има – това е показал вътрешният им анализ на пазара на труда в страната.
Ще продължава да расте и ролята на общата компетентност или умения за комуникация с клиентите и общуване вътре в екипа, бързината и точността при вземане на решения, адаптивността и други управленски умения. „Меките умения“ оформят по-голямата част от оценката за намирането на най-подходящия кандидат. Натрупаният опит от работа в страни с икономики в преход, има по-голяма тежест пред образованието, каза още Мария Шишкова. Университетите, които не остават студентите си само в теоретичното русло, а работят съвместно с бизнеса, имат по-добри шансове и за в бъдеще. Самото образование трябва да се съобразява с изискванията на бизнеса, сочи практическият опит на специалистите в бранша.
Българските мениджъри в областта на финансите, строителството и услугите се ползват с добро име, казват още експертите в човешките ресурси. Качествените специалисти в строителството и туризма са много важни за крайния продукт. Затова фирмените ръководителите от тези два сектора е добре да вложат в персонала си, което всъщност е пряка инвестиция в печалбата им.
Намирането на добри ръководители на компании обаче не е никак лесно – и в световен мащаб търсенето е по-голямо от възможностите, които пазарът на труда може да предложи.
Годишно в аналите на консултантската агенция влизат близо 2 хиляди кандидати и над 350 компании от цял свят, които оглавяват различни бизнес класации. В момента главната цел на компанията е да представи потенциала на Варна в това отношение пред инвеститори. Тук има достатъчно подготвени кадри, за да си струва започването на бизнес в региона, но според специалистите пазарът още не е добре разработен. Подборът на персонала все още не е на западното ниво, но вече навлиза в големия бизнес. Засега в България само фармацията отделя нужното място на човешките ресурси за успеха на дейността си, смятат още експертите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
fallback