fallback

Българските и румънските компании – P/E, или каква е оценката на пазара

В настоящия материал не търсим отговор на въпроса дали е подценен или надценен фондовият пазар у нас, а излагаме някои факти, цифри и предположения

14:36 | 09.11.07 г.

 
Най-често използваният оценъчен показател при вземане на инвестиционно решение е съотношението цена/печалба на акция (price/earnings ratio).
 
В общия случай високата стойност на показателя за една компания спрямо друга, аналогична на нея, показва, че в бъдеще инвеститорите очакват по-висок ръст на печалбата на първата в сравнение с втората. В случай че очакванията не се оправдаят, то пазарът (инвеститори и спекуланти) ще коригира цената в посока надолу до нови, по-ниски съотношения P/E.
 
По същия начин - сравнявайки ценовите съотношения на компаниите, листнати на фондовите пазари на две страни, инвеститорът може да направи изводи относно очакванията за развитието на компаниите от двата пазара.
 
Покрай спада на БФБ-София през последните няколко дни много често се споменава в публичното пространство съотношението P/E на компаниите от SOFIX и BG40, като въз основа на тях се правят обобщаващи заключения относно това дали е надценен капиталовият пазар у нас.
 
Стойностите за P/E на двата български индекса се сравняват с тези на западните (развити) пазари, както и на развиващите се пазари като страните, които се присъединиха към ЕС преди три години.
 
Не само, че е напълно недопустимо да се сравнява развиващ се пазар, какъвто е българският, с развит такъв, но също така не е и приемливо да се сравняват сегашните ценовите съотношения на борсовите пазари между страни от два различни периода на присъединяване към европейската общност. По-скоро е уместно да се сравнят съотношенията цена/печалба на фондовите пазари на 10-те страни от предходната вълна на присъединяване, такива каквито са били през първата година на приобщаването им, с ценовите съотношения на нашия фондов пазар сега.
 
И докато за това е нужна „армия“ от финансови анализатори, то е по-лесно да се направи сравнение на съотношенията P/E на българския и румънския пазар. В настоящия материал не търсим отговор на въпроса дали е подценен или е надценен фондовият пазар у нас, а излагаме някои факти, цифри и предположения.

Общото икономическо минало на България и Румъния (планова икономика преди 1989 г.), географската им близост и едновременното присъединяване към Европейския съюз осигуряват (относително) най-голяма съпоставимост на двете икономики и фондовите им пазари от гледна точка на перспективите за развитие.

 
Изчисленията за P/E по-долу са направени към 8 октомври, тоест преди спада на българския пазар от последните дни, и включват цените на съответните компании към тази дата и печалбите им на една акция за последните четири тримесечия, считано от 30 юни назад.
 
 
  Медианно p/e Средно p/e
BET 25 82
SOFIX 39 40
BG40 37 185
BET-C 27 64
 
Сравнение между показателя P/E на SOFIX-компаниите и този на BET-компаниите в Румъния показва, че средната стойност на P/E на румънските дружества е 82, докато това при българските е 40.
 
Средното P/E на компаниите от индекса BET е „заразено“ от екстремалната стойност на Rompetrol Rafinare S.A. (P/E=590), което налага използването на медианната стойност за съотношението цена/печалба. Последната при BET е 25, а при SOFIX – 39.
 
Медианата се нарича още „средна на положение“ и е равна на онази стойност от подредените по низходящ или възходящ ред съотношения P/E, при която броят на ценовите съотношения (компании) над нея е равен на броя на ценовите съотношения (компании) под нея. Медианата е по-добър информационен носител при наличие на екстремни стойности в статистическите данни (финансовите данни), тъй като игнорира именно екстремумите.
 
Средното съотношение цена/печалба на компаниите от състава на широкия румънски индекс BET-C, който включва 54 дружества, е 64, а медианната им стойност е 27. За сравнение, у нас широкият борсов измерител BG40 има средно P/E от 185, и медианно P/E от 37.
 
Разбира се, възможно е част от разликата в ценовите съотношения между двата пазара да се дължи на резкия спад на пазарите в глобален мащаб от лятото, които засегнаха румънския фондов пазар, но не и българския. В края на юли пазарната капитализация на компаниите, листнати на Букурещката фондова борса, само за три дни спадна с 2,5 млрд. евро, а BET загуби за четири дни близо 10% до 9 787,57 пункта. В същото време широкият BET-C за четири борсови сесии отчете спад от 8,8 на сто до 6 773,76 пункта.
 
Впоследствие обаче и двата румънски индекса наваксаха голяма част от изгубеното, като към датата на настоящите изчисления за P/E, BET се движи на нива над 10 000 пункта, а BET-С – над 7 000 пункта.
 
Въпреки това остава рискът от пренасяне на трусовете на международните пазари на румънския и следователно, влагайки парите си на съседния пазар, инвеститорите калкулират в цената на акциите там рискова премия. Това вероятно е единият от факторите за по-ниските P/E съотношения.
 
Има обаче и един друг, по-съществен фактор, който напоследък не се споменава в анализите и коментарите на водещите портфолио мениджъри – валутният борд. На микроикономическо ниво положителен ефект от неговото съществуване е внасяне на стабилност във финансите (паричните потоци) на фирмите. Фиксираният курс на лева към еврото елиминира валутният риск, така че прави по-лесно планирането на входящите и изходящите парични потоци на всяка стопанска единица, плащаща и получаваща средства в евро. Оттук премията за риск от изпадане в неликвидност и неплатежоспособност намалява.
 
Както е известно в Румъния няма валутен борд, а според информационния сайт ReporterNet.com румънската лея е една от най-волатилните парични единици сред валутите на развиващите се пазари. Допълнително кредитният рейтинг на Румъния беше понижен за втори път от началото на годината от агенцията Standard & Poor's.
 
Така по всичко личи, че очакванията за бъдещото развитие на публичните компании у нас са по-големи от очакванията за развитието на румънските. Инвеститорите, купили български акции при сегашните ценови съотношения, очакват бърз растеж на печалбите при значително по-малък риск и затова са готови да платят по-висока цена.
 
Дали тези очаквания ще се оправдаят тепърва предстои да видим, а след това последната дума има „негово величество“ Пазарът. Той и само той има право да „каже“ дали дадена компания или пазар е надценен или подценен. Всичко останало е опит за манипулация.
 
 
BET
Код Компания Дейност Р/Е
RRC ROMPETROL RAFINARE S.A. Петролни продукти 590
IMP IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR Строителна компания 66
ATB ANTIBIOTICE S.A. Фармацевтична компания 31
BIO BIOFARM S.A. Фармацевтична компания 28
TLV BANCA TRANSILVANIA S.A. Банка 26
BRD BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE Банка 25
SNP PETROM S.A. Петролна компания 18
TBM TURBOMECANICA S.A. Производител на части за самолети 16
TEL C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA Електроразпределителна компания 13
BRK S.S.I.F. BROKER S.A. Инвестиционен посредник 11
    Средна 82
    Медиана 25
    Средна (без р/е-та над 100) 26
 
 
SOFIX
Код Компания Дейност Р/Е
ELTOS СПАРКИ ЕЛТОС Ел. инструменти 64
IHLBL ИНДУСТРИАЛЕН ХОЛДИНГ БЪЛГАРИЯ Холдинг 59
MONBAT МОНБАТ Акумулатори 57
MCH М+С ХИДРАВЛИК Хидравлични мотори 53
ALB АЛБЕНА Туризъм 50
CHIM ХИМИМПОРТ Холдинг 22
NEOH НЕОХИМ Химическа промишленост 47
CCB ТБ ЦКБ Банка 44
SFARM СОФАРМА Фармацевтичен производител 39
EURINS ЕВРОИНС Застраховане 33
ORGH ОРГАХИМ Бои и лакове 32
KAO КАОЛИН Добивна промишленост 30
TOPL ТОПЛИВО Строителство, горива, отопление 30
BTC БТК Телекомуникации 28
BACB ТБ БАКБ Банка 25
PET ПЕТРОЛ Дистрибуция на горива 19
ELARG ЕЛАНА ФОНД ЗА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ Недвижими имоти 16
    Средна 40
    Медиана 39
 
  
BET-C
Код Компания Дейност Р/Е
BRK S.S.I.F. BROKER S.A. Инвестиционен посредник 11
ART T.M.K. - ARTROM S.A. Стоманени тръби и машинни части 11
TEL C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA Електроразпределителна компания 13
BRM BERMAS S.A. Пивоварна 16
TBM TURBOMECANICA S.A. Части за самолети 16
PTR ROMPETROL WELL SERVICES S.A. Проучване и добив на нефт и газ 16
ALU ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. Търговия с метали и метални изделия 16
ARS AEROSTAR S.A. Части за самолети 16
ALR ALRO S.A. Алуминиев производител 17
MPN TITAN S.A. Мелница 18
SNP PETROM S.A. Петролна компания 18
EXC KANDIA - EXCELENT S.A. Хранителни продукти 18
COS MECHEL TARGOVISTE S.A. Производител на метали и стомана 19
SNO SANTIERUL NAVAL ORSOVA S.A. Строеж и ремонт на кораби 22
VNC VRANCART SA Домашни и санитарни стоки 22
SCD ZENTIVA S.A. Фармацевтична компания 23
EFO TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA Хотелиерство 24
ZIM ZIMTUB S.A. Производител на стоманени тръби 25
BRD BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. Банка 25
TLV BANCA TRANSILVANIA S.A. Банка 26
BIO BIOFARM S.A. Фармацевтична компания 28
CMP COMPA S. A. Производител на части за мотоциклети 30
PCL POLICOLOR S.A. Производство на бои 30
ATB ANTIBIOTICE S.A. Фармацевтична компания 31
CMF COMELF S.A. Машиностроителна компания 31
PPL PRODPLAST S.A. Производител на пластмасови продукти 34
APC VAE APCAROM S.A. Завод за локомотиви и вагони 35
SOCP SOCEP S.A. Товарни превози 44
ENP COMPANIA ENERGOPETROL S.A. Енергетика 45
BCC BANCA COMERCIALA CARPATICA S.A. Банка 46
MECF MECANICA CEAHLAU Производител на селскостопански машини 53
CBC CARBOCHIM S.A. Производител на абразивни продукти 57
COMI CONDMAG S.A. Строителна компания 59
IMP IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR Строителна компания 66
TUFE TURISM FELIX S.A. BAILE FELIX Хотелиерство 82
MJM MJ MAILLIS ROMANIA S.A. Производител на опаковки от пластмаса 112
STZ SINTEZA S.A. Химическа промишленост 153
OIL OIL TERMINAL S.A. Товарни превози 259
OLT OLTCHIM S.A. RM. VALCEA Химическа промишленост 411
RRC ROMPETROL RAFINARE S.A. Производител на петролни продукти 590
UAM UAMT S.A. Производител на части за мотоциклети -
ALT ALTUR S.A. Производител на части за мотоциклети -
AZO AZOMURES S.A. Химическа промишленост -
EPT ELECTROPUTERE S.A. Електромотори, генератори -
FLA FLAMINGO INTERNATIONAL SA Търговия на едро с компютри -
UCM UCM RESITA S.A. Производител на двигатели и турбини -
ELJ ELECTROAPARATAJ S.A. Ел. оборудване -
PEI PETROLEXPORTIMPORT S.A. Търговия на едро с горива, метали -
MEF MEFIN S.A. Производител на части за МПС -
SRT SIRETUL PASCANI S.A. Текстилено предприятие -
ASA AGRAS VIENNA INSURANCE GROUP S.A. Застраховател -
AMO AMONIL S.A. Химическа промишленост -
ECT GRUPUL INDUSTRIAL ELECTROCONTACT Ел. оборудване -
ARM ARMATURA S.A. Производство на метални съединения -
    Средна 64
    Медиана 27
    Средна (без р/е-та над 100) 30

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 08.09.22 г.
fallback
BG40
Код Компания Дейност Р/Е
GAMZA Северкооп гъмза холдинг Холдинг 6
BHC Българска холдингова компания Холдинг 7
TCH ТК Холд Холдинг 11
ATERA Адванс терафонд Недвижими имоти 13
HIKA Индустриален капитал холдинг Холдинг 16
ELARG Елана фонда за земеделска земя Недвижими имоти 16
PET Петрол Дистрибуция на горива 19
PETHL Синергон Холдинг Холдинг 20
CHIM Химимпорт Холдинг 22
BACB ТБ БАКБ Банка 25
BTC БТК Телекомуникации 28
TOPL Топливо Строителство, горива, отопление 30
ALBHL Албена инвест холдинг Холдинг 30
GAZ Проучване и добив на нефт и газ Проучване и добив на нефт и газ 30
ODES КРЗ Одесос Ремонтни дейности (кораби) 31
DEKOT Декотекс Текстил 31
ORGH Оргахим Бои и лакове 32
EURINS Евроинс Застраховане 33
OTZK Оловно цинков комплекс Олово, цинк, оловни сплави 37
POLIM Полимери Химическа промишленост 38
SFARM Софарма Фармацевтика 39
CCB ТБ ЦКБ Банка 44
CENHL Стара планина Холд Холдинг 45
EMKA Емка Производство на кабели 50
ALB Албена Туризъм 50
MCH М+С Хидравлик Хидравлични мотори 53
MONBAT Монбат Акумулатори 57
IHLBL Индустриален холдинг България Холдинг 59
BRP Параходство БРП Товарни превози 60
HVAR Холдинг Варна А Холдинг 61
FZLES Фазерлес Производство на фазери и ДВП 62
ELTOS Спарки Елтос Ел. инструменти 64
ALUM Алкомет Изделия от алуминий 65
DOVUHL Доверие обединен холдинг Холдинг 66
SEVTO Българска роза Севтополис Масла, парфюмерия