fallback

Пазарът на електроенергия у нас – либерализиран само на хартия

В най-добрия случай търговията на дребно с електроенергия би могла да се „отпуши“ от началото на следващата година

17:02 | 06.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на електроенергия у нас официално беше напълно либерализиран от 1 юли т.г., както го изискват договореностите с ЕС. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) съобщиха, че битовите потребители и малките фирми вече могат да избират откъде по-изгодно да закупуват електроенергия, тъй като в България към момента има около 20 лицензирани търговци.

А така ли е всъщност на практика и действително ли даден битов потребител, при желание може да се обърне към друг краен снабдител, от който да закупува тока си.

Фактите сочат, че от 3 години насам почти няма промяна относно либерализацията на пазара на електроенергия у нас и както и тогава, търговията е само на едро и се извършва от 50-60 участници. Всъщност по последни данни едва 10-15% от обема на вътрешното потребление се търгува свободно, а би трябвало тази цифра да е поне 80%.

Лицензираните търговци на електроенергия са склонни засега да продават само на едро, тъй като нормативно въпросът за продажбите на дребно не е уреден, а и няма електроенергийна борса, която съществено би улеснила пазарното формиране на цените, коментираха експерти от бранша.

Пазарът на балансираща енергия (използва се за осъществяване на баланс между производство и потребление в електроенергийната система), която принципно струва по-скъпо, също не е развит.

Това, което задължително трябва да се направи от ДКЕВР в близките месеци, за да може реално да се отвори пазарът на електроенергия, е в следните основни насоки: да се изработи концепция за балансиращите групи; да се направи изследване на потреблението на база на статистически данни (като се осъвременява на всеки 3-4 години), което да се ползва от снабдителите, продаващи на дребно. Разчетите са необходими на търговците, за да могат да се ориентират приблизително каква е консумацията на ток на определен район на населеното място и дори на дадена сграда.

Тези документи и разработки, при желание от страна на ДКЕВР, биха могли да се направят до есента, смятат запознати. В такъв случай търговията на дребно с електроенергия би могла да се „отпуши“ от началото на следващата година. Първоначално обаче търговците ще се насочат към малките фирми – магазинчета, работилници, комуналния сектор и т.н., а след това и към битовите потребители, които консумират най-малко ток.

Другият съществен елемент от процеса на либерализация на пазара на електроенергия е необходимостта от намаляване на регулираната от ДКЕВР част от цените, която сега е около 85% - а би трябвало съотношението между административно и пазарно определяни цени да е примерно 15% към 85%. Защото ролята на държавния регулатор е да изготвя правила за работа на енергийния пазар и да определя цените за пренос и разпределение на електроенергията, но не и цените на дребно – такова в общи линии е положението в повечето европейски страни, вкл. Румъния и Гърция.

И тук възниква въпросът: при свободен пазар съществува ли опасност цените на едро, а оттам и на дребно да скочат прекалено високо? Както знаем, НЕК поиска цените, по които продава електроенергия на крайните снабдители, да нараснат с над 20% от 1 юли, но ДКЕВР разреши по-нисък процент. Мнението на енергетици е, че при свободен пазар би трябвало да се разреши на НЕК да продава на търговски обоснована цена, за да не търпи загуби. А ако някой от участниците на пазара вдигне цените неоправдано високо, то потребителите ще се насочат към друг търговец, т.е. пазарът ще се саморегулира – разбира се, при наличието на ясни правила и електроенергийна борса.

А какво ще спечелят битовите потребители от наличието на свободен пазар на електроенергия? Конкуренцията между крайните снабдители (търговци), макар и не веднага, ще доведе до предлагането на различни тарифи за ползваната електроенергия, така че домакинствата ще могат да изберат най-изгодния за тях вариант. Някои от възможните варианти (извън наличната по-ниска нощна тарифа), освен възможността за различни цени при отделните търговци, са: по-ниски цени на тока през уикендите или в някои часове до обед или следобед, отстъпки при консумация над определено количество или през определен сезон и др.

В някои европейски страни конкуренцията вече е довела до нови форми за привличане на повече потребители. Така например някои търговци на електроенергия предлагат отстъпки в цената на газ за битови нужди, дори известен брой часове безплатно ползване на интернет. Върви се и към т.нар. пакетно предлагане на услуги, т.е. един търговец продава едновременно ток, газ, топлоенергия - така че потребителите ползват отстъпки в цените, ако закупят от него повече видове услуги. Българските битови потребители едва ли могат да се надяват, че в близките няколко години ще могат да ползват посочените „екстри“. Задължително е обаче да се върви към реална либерализация на пазара на електроенергия, което ще се отрази положително и на темпа на развитие на икономиката ни като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 05.09.22 г.
fallback