fallback

Кр. Дачев: Свилоза реализира 2,5 млн. лв. печалба за първото шестмесечие

Общото събрание на дружеството избра експерт по сливания и реорганизация за член на Съвета на директорите

17:00 | 25.06.07 г.

Към момента Свилоза АД реализира печалба от 2,5 млн. лв. за първото шестмесечие на 2007 г., обяви председателят на Съвета на директорите на компанията Красимир Дачев пред Общото събрание на акционерите на дружеството, проведено в събота, съобщиха от комуникационната агенция Marketor за Investor.bg.

На Общото събрание на акционерите на Свилоза АД бе отчетена печалба от 1,544 млн. лева към 31 декември 2006 г., по данни от консолидирания финансов отчет и независимия одиторския доклад на „KPMG - България” ООД.

В състава на Съвета на директорите бе избран Бони Бонев, който е дипломиран в Webster University, Женева и е специалист в областта на корпоративните финанси, покупки и сливания и реорганизация (turn around) на предприятия. От 2005 г. е председател на Управителния съвет на Вапцаров АД и на Актив Бизнес Системс АД. Консултирал е голям брой мултинационални компании, включително Нестле – България, в която е член на Съвета на директорите от 1994 г.

От 2002 г. Свилоза АД следва стратегия за продажба на недостатъчно печелившите дейности или за преотдаването им за управление. Дружеството се фокусира върху най-рентабилната си дейност – производството и продажбата на сулфатна избелена целулоза от широколистна дървесина, се казва още в прессъобщението.

На 30 ноември 2006 г. стартира процедурата по увеличение капитала на Свилоза АД чрез публично предлагане на акции. Целта бе капиталът на Свилоза да бъде увеличен от 6,7 млн. лв. на 31,8 млн. лв. чрез издаване на акции с номинална стойност 1 лв.

Успешно набраният от емисията капитал се инвестира в модернизацията на дъщерната компания Свилоцел ЕАД. Това е допълнение към вече осигуреното финансиране по заема от Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк на стойност от 28 млн.евро. Общата стойност на инвестицията е 55 млн. евро, от които 20 млн. евро са собствени средства на компанията и 7 млн. евро - от набрания чрез емисията капитал.

Полученото финансиране се използва за разширяване на производствения капацитет на завода за листова целулоза. Целта е да се увеличи три пъти производството на целулоза от 55 000 тона годишно до 150 000 тона годишно през 2010 г.

Инвестиционната програма е насочена и към намаляване на енергийните и други разходи. При сегашните EBITDA (печалба преди разходи за лихви, данъци и амортизация) от 9% от приходите и енергийни разходи в размер на 24% от приходите от производството на целулоза, инвестиционната програма си поставя за цел EBITDA от 32% от приходите и енергийни разходи в размер на 7% от приходите. В резултат на инвестицията се предвижда да бъдат намалени разходите за производство на тон целулоза с 220 лв./т спрямо разходите през 2006 г. От тях 150 лв./т са от икономии на енергия. По този начин себестойността ще намалее от 760 лв./т (ниво от 2006 г.) на 540 лв./т

За този инвестиционен проект Свилоза АД получи сертификат за инвеститор първи клас от Министерство на икономиката.

Компанията планира да реализира и проект, който се състои в изграждането на завод за хартия с капацитет 500 000 тона годишно. Инвестицията е в рамките на 250 млн. евро и до октомври 2007 г. ще бъде конкретизирана стратегията за видове хартия, които ще се произвеждат, етапите на реализиране на проекта, както и източниците на финансиране.

Свилоза АД е единственото предприятие на Балканите за сулфатна избелена целулоза, която се използва за производството на много видове хартия. Консумацията на този вид целулоза отбелязва стабилна тенденция на растеж в държавите в региона.

Търговската политика на компанията е експортно ориентирана, като Свилоза”АД изнася своята продукция в над 35 страни по целия свят. Основни пазари са Турция, Гърция, Германия, Австрия, Италия. Делът на износа е 93%. На този етап компанията няма действащи конкуренти в Балканските страни, в Украйна или Южна Русия.

Основни акционери в дружеството са А.R.U.S. LTD с 80%, KBD с 13%, HVB AG ATHENS с 3%, СВИЛОЗА-2000 с 2% и други с 2%.

Заводът за целулоза е построен през 1971 г. за целите на производството на вискозна целулоза. През 1987 г. заводът се реконструира и започва да произвежда целулоза за хартия. От 1997 г. до 2002 г. заводът се приватизира. Стратегията на новото ръководство от 1999 г. е да се прекратят всички нерентабилни производства и да се съсредоточат усилия и инвестиции в развитието на производството на избелена сулфатна целулоза.

Свилоза е разположена на площ от 172 хектара на 3.5 км. северозападно от гр. Свищов. На север граничи с река Дунав – естествен източник на производствени води. Фирмата разполага със собствено пристанище на река Дунав, което позволява ефективно изпълнение на транспортни и спедиторски операции със суровини и крайни продукти. Компанията разполага и със собствена ж.п. мрежа и гара с необходимото оборудване за осъществяване на товаро-разтоварни работи, както и директни връзки чрез пътен и ж.п.транспорт с индустриалните центрове на страната, а също и със страните от Близкия и Средния Изток и Европа.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
fallback