fallback

Слънчеви лъчи България скоро на БФБ, но дали и в инвеститорските портфейли?

Собственикът възнамерява да предложи за продажба по своя преценка между ограничен кръг инвеститори до 40% от капитала на дружеството

17:37 | 15.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

В края на ноември Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за вторично публично предлагане на акции, издадени от Слънчеви лъчи България ЕАД, като емисията в размер от 10 000 акции с номинална стойност от 1 000 лева всяка, ще бъде регистрирана на БФБ.

Слънчеви лъчи България е 100% собственост на Химимпорт. Според проспекта е възможно приемането на акциите за борсова търговия да се предхожда от предлагане от едноличния собственик на капитала на част от притежаваните от него акции изцяло по преценка на едноличния собственик.

Собственикът има право и възнамерява да предложи за продажба по своя преценка между ограничен кръг инвеститори до 4 хил. от притежаваните от него акции, представляващи до 40% от капитала на дружеството.

Продажбата ще се извърши по преценка на собственика, който ще реши дали е целесъобразно да се извърши тя, ще определи конкретния брой акции за всяка сделка и ще избере евентуалните купувачи (включително и членове на управителни и контролни органи на дружеството или на дружества от икономическата група). На практика това означава, че на първо време обикновените инвеститори няма да имат възможност да придобият акции от дружеството.

Цената на предлагане ще бъде определена от едноличния собственик след класиране и на база на подадените при предлагането поръчки (т. нар. “букбилдинг”). Всички акции, които се предлагат по този ред, ще бъдат продадени по цената на предлагане.

Посочените сделки за продажба на акции могат да бъдат договорени между едноличния собственик и инвеститорите най-късно до третия ден преди началната дата за търговия на акциите на дружеството на БФБ.

Предметът на дейност на на Слънчеви лъчи България ЕАД е изкупуване и търговия със земеделска продукция, преработка на маслодаен слънчоглед и производство на олио, търговия с торове, извършване на услуги по съхранение на зърно на трети лица.

През 2005 г. дружеството отчита висок темп на ръст и увеличава приходите си с 14 млн. лв., или 80%, до 32 млн. лв. Към деветмесечието на настоящата година приходите от продажби достигат 91% от годишните приходи за 2005 г. За миналата година делът на износа в приходите от продажби е 41 на сто.

Неконсолидирана основа
Показатели 2003 г. 2004 г. 2005 г. 30.09.2006 г.
Приходи от основна дейност (млн. лв.) 2,13 18,06 32,36 29,52
Печалба/загуба от основна дейност (хил. лв.) -707 192 -944 652
Нетна печалба/загуба от дейността (хил. лв.) -549 106 -950 652
Нетна печалба/загуба на акция (лв.) -166.36 32,12 -287.88 65,2
Сума на активите (млн. лв.) 22,84 28,82 29,27 57,13
Нетни активи (млн. лв.) 10,89 9,77 8,97 16,32
Акции (броя) 3 300 3 300 3 300 10 000

Приходите от продажби на Слънчеви лъчи България ЕАД се формират основно от търговията със зърно, преработката и продажбата на растителни масла, търговията с торове и съхранението на зърно.
Приходите от търговия със зърно представляват 61% от общите продажби на компанията за 2005 г. Търговията със зърно в страната и износът имат кампаниен характер – 70-80% от общия износ за страната се осъществява в периода юли-декември.
Приходите от продажба на олио и шрот заемат 28% от продажбите на компанията за 2005 г., като основната суровина за производство на олио в България е маслодайният слънчоглед. Поради спецификата на пазара и кампанийният характер на изкупуването компанията изкупува цялото количество слънчоглед, нужно за обезпечаване на годишното производство, в периода от август до октомври.
Към момента Слънчеви лъчи България ЕАД има основни търговски взаимоотношения със следните корпоративни клиенти: „Пикадили” ЕАД, Магазини 3,4,5; „Елемаг”, „ВП Маркет България”, Пицария „Мис каприз”, „АЕЦ Козлодуй”, „Мега Марини”, ”САНИ”, „Аскент” ; „СВА” и др. Търговски преговори се водят веригите „Метро Кеш енд Кери”, „Била”; „Рамстор”, „Нарру”, „HIT” и „Бурлекс”.
Приходите от дистрибуция на тор представляват 3% от продажбите на компанията за 2005 г. Клиентите за тор на “Слънчеви лъчи България” ЕАД са същите земеделски производители, от които компанията изкупува продукцията. Дружеството дистрибутира основно азотни торове, произведени от Агрополихим – Девня. Компанията е приела практиката да продава тор на фермерите на отложено плащане срещу залог на земеделска продукция.
Слънчеви лъчи България ЕАД е в процес на изграждане на инсталация за производство на биодизел. Инсталацията ще се изгради като част от маслодобивният завод в гр. Провадия, като се очаква производството на биодизел да стартира през юли 2007 г.
Капацитетът на инсталацията ще е около 100 хил. тона биодизел годишно. За суровина ще се използват слънчогледово, рапично и соево масла, които ще се произвеждат в завода в Провадия, ще се купуват от местния пазар или ще се внасят, в зависимост от пазарната конюнктура. Предвижда се около 80% от произведения биодизел да се изнася за ЕС.
От компанията очакват производството на биодизел да позволи пълното натоварване на съществуващия капацитет на маслодобива и да подобри позицията на Слънчеви лъчи България на местния пазар за изкупуване на маслодайни семена, превръщайки я в основен купувач в страната.
Очаква се маржовете при производството на биодизел да се запазят много добри през следващите няколко години, което ще доведе до увеличение на печалбата от основната дейност.
Друго направление на инвестиционната програма на Слънчеви лъчи България ЕАД за 2006 г. включва реконструкция на технологичен възел „Неутрализация” при рафиниране на маслата и повишаване на капацитета от 150 т на 400 т за 24 часа. Сключен е договор с водеща фирма, предлагаща съвременни технологии и техники за производство на растителни масла - Десмет Белгия, със срок на изпълнение 30 ноември 2006 г. и обща стойност 680 хил. евро.
Финансирането на ръста на активите на дружеството е чрез собствени средства – увеличение на капитала от 3,3 млн. лв. на 10 млн. лв. и привлечено външно финансиране под формата на банкови кредити. Около 42% от собствения капитал на дружеството е формиран от преоценъчен резерв, който към 30 септември 2006 г. е на стойност 6 млн. лева. Над 50% от пасива се дължи на краткосрочните задължения на дружеството – основно банкови кредити. През 2006 г. дружеството преструктурира част от тях чрез вземането на дългосрочни кредити, което води до увеличение на дългосрочните финансови пасиви.
Сред рисковете, характерни за дейността на Слънчеви лъчи България ЕАД, са резки климатични промени и природни бедствия, които могат да окажат негативно влияние върху добива на зърнени култури. Също така недостигът на количества зърно за търговия и преработка, както и резки промени в ценовите равнища на зърнените култури могат да доведат до силно намаляване на приходите и резултатите на дружеството. От друга страна, увеличаване на вноса на растителни масла може да окаже неблагоприятно въздействие върху рентабилността на компанията.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 12.09.22 г.
fallback