fallback

Капитализацията на борсата минава 10 млрд. лв. до лятото

Над десет компании обявиха намеренията си за увеличения на капитала. Брокери очакват нови увеличения през идните месеци

12:34 | 18.04.06 г.

Само в последните няколко месеца над десет компании обявиха, че възнамеряват да увеличат капитала си. Според част от наблюдателите на борсата това ще доведе до повишаване на ликвидността на книжата на дружествата, а след приключване на обявените увеличения капитализацията на листваните компании на българската борса ще надмине 10 млрд. лв., сочат изчисленията на Investor.bg. Към момента капитализацията на листваните на БФБ-София дружества е 9,616 млрд. лв. Още в петък (21 април) ще се проведе Общото събрание на акционерите на Застрахователно дружество Евроинс АД, на което ще се гласува за увеличение на капитала от 5 на 6 млн. лв., чрез издаване на 1 млн. нови поименни безналични акции с право на глас, всяка от които с номинална стойност 1.00 лв. Новите акции ще се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала на дружеството до увеличението, без реално внасяне на парични вноски. От 26 април до 9 май на пода на борсата ще се търгуват правата на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ-София, даващи право на участие в увеличението на капитала на фонда. Срещу всяко придобито право може да се запишат две от новите акции на фонда по номинална стойност 1,00 лв. и емисионна цена – 1,25 лв. При успешно увеличение на капитала той ще нарасне до 60,45 млн. лв., което ще направи Фонд за недвижими имоти България най-големият АДСИЦ на българската борса.

Всеки работен ден до 2 май продължава и търговията с правата на Юрокапитал Битекс. Всяко право дава възможност за записване на пет от новите акции на компанията, която освен, че промени наименованието си, планира да инвестира и в недвижими имоти.

"Увеличението на капитала е в дневния ред на Общите събрания на няколко дружества, така че увеличения ще има”, смята брокерът на СИИ Секюритиз АД Никола Цокев. “Дружествата със специална инвестиционна цел със сигурност ще продължат активно да набират средства по този начин. Освен това все повече публични компании осъзнават предимствата на набирането на капитал чрез нови емисии акции, а други се насочват към увеличаване на ликвидността и интереса към своите книжа чрез т. нар. сплитове.” Брокерът смята, че “ефектът от това е безспорно положителен както за инвеститорите, така и за емитентите. Предвид предстоящото присъединяване на България към ЕС и очакваната тенденция на поглъщане на български компании, тези, чиито акции се търгуват на борсата, ще бъдат в много по-изгодна позиция: първо заради наличието на реална пазарна оценка и второ заради освободената от данъци печалба от продажбата.” “Ползата за борсата се изразява най-вече в увеличаването на ликвидността и пазарната капитализация, което е особено важно, тъй като на пазара вече има акумулиран сериозен финансов ресурс, който има нужда от реализация,” допълва Цокев.

На 18 май е следващото Общо събрание, на което ще се решава за увеличение на капитала на някоя от публичните ни компании. Акционерите на ЕМКА АД – Севлиево ще гласуват за увеличение на капитала до 1,792 млн. лв. чрез превръщане на печалбата от 2005 г. в капитал. По този начин акционерите ще получат още 3 акции, за всяка притежавана от тях. Само пет дни по-късно (23 май) ще се състои Общото събрание на ИД Надежда АД, на което ще се вземе решение за увеличение на капитала на дружеството от 1,655 млн. лв. на 3,311 млн. лв. със средства от фонд резервен, чрез издаване на нови 1,655 броя обикновени поименни безналични акции, всяка с номинална и емисионна стойност 1 лев.

Нели Петрова от КД Секюритиз ЕАД също е на мнение, че и други компании ще увеличат капитала си. Определено това ще се отрази положително на борсата и на съответните дружества. Интересът към дружествата ще се засили, офертите купува ще нараснат, ще се увеличи ликвидността, дружествата ще получат допълнителни парични средства, които ще вложат за подобряване на дейността си, смята брокерката.

В последния ден от месеца (31 май) ще се проведат Общите събрания на Декотекс и Българска роза – Севтополис. Акционерите на сливенския производител на вълнени килими ще обсъждат решение за увеличение на капитала от 406 530 лв. на 15 041 610 лв., чрез издаване на 14 635 080 бр. акции с номинална стойност 1 лв. всяка една. По този начин всеки акционер ще получи по 36 безплатни акции. Само преди десет дни стана ясно, че акциите от увеличението на капитала на Българска роза – Севтополис ще с номинална стойност един и емисионна 3 лв. Капиталът ще бъде увеличен двойно до 6,033 млн. лв., като новоемитираните акции ще се придобият от акционерите пропорцинално на притежаваните от тях акции.

Очакванията на Христо Дженев от ИП Интеркапитал Маркетс АД са “свързани преди всичко с АДСИЦ-овете, които ще продължат активно да увеличават капитала си и да набират средства от БФБ- София. От друга страна, определено очаквам все по-широко капиталовият пазар да се използва за своето основно предназначение и от другите компании и така да се възползват от този евтин ресурс", сподели брокерът пред Investor.bg. Първото събрание през юни, което ще решава за увеличение на капитала, ще е това на Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол (5 юни). Капиталът ще се увеличи десетократно до 2,62 млн. лв., със собствени средства за сметка на неразпределената печалба от минали години, резервите и част от печалбата за 2005 г., като всеки акционер ще получи по девет нови акции на всяка стара.

Четири дни по-късно е и събранието на Булгар Чех Инвест Холдинг АД-Смолян. В дневния ред влиза точка за увеличение на капитала от 397 хил. лв. на 1,191 млн. лв., чрез издаване на 794 хил. броя нови акции с номинална и емисионна стойност един лев. Увеличението на капитала да се извърши със собствени средства, за сметка на фонд "Резервен", като всеки акционер ще получи безплатни акции, съразмерно на участието му в капитала на дружеството до увеличението. На 30 юни ще се проведе и Общото събрание на Централна Кооперативна Банка. Тук увеличението е с 50% до 72,761 млн. лв., чрез издаване на нови 24,253 акции с номинална и емисионна стойност 1.00 лв. Решение за увеличение на капитала от 14,1 млн. лв. на 19,74 млн. лв. взе в края на 2005 г. и извънредно Общо събрание на акционерите ЗПАД”Булстрад” АД. На 22 март 2006 г. КФН потвърждава проспекта за първично публично предлагане на акции, емитирани от ЗПАД”Булстрад” АД в размер на 564 000 броя, но конкретни дати все още не са обявени. Поредното, но не и последното за момента увеличение на капитала, е това на Елана Фонд за Земеделка Земя. Вчера фондът обяви, че ще увеличи капитала си тройно, като емисионната цена на новите акции ще е 1,25 лв. Увеличенията на капитала на компаниите ще доведе не само до повишаване на ликвидността, но и до привличане на свежи средства, с които емитентите ще могат да осъществяват инвестиционните си програми. Качествените публични дружества, от своя страна, ще привлекат инвеститорски интерес и от чужбина, което е от полза за всички участници на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 26.08.22 г.
fallback