fallback

BA-CA: Инфлацията е основно предизвикателство по пътя към еврото

Като основна причина за инфлацията се посочва предприсъединителната хармонизация на цените на транспорта, здравеопазването, алкохола и цигарите

13:42 | 14.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Oсновно предизвикателство за България по пътя към бързото въвеждане на еврото, което се очаква да стане 2009-2010 година, остава инфлацията. Това се казва в последния анализ на “Банк Аустрия Кредитанщалт” (BA-CA). България е почти пълен отличник в изпълнението на маастрихстките критерии, като единственото изключение е по-високата от изискванията инфлация, смятат от финансовата институция.

Транспортът, здравеопазването, алкохолните напитки и цигарите са сред групите стоки и услуги, цените на които в България според Евростат са с най-голямо отклонение от средните за Европа. Това са точно стоките и услугите с най-висок годишен ръст на цените за изминалата година - транспорт (увеличение от 14,9% на годишна база), здравеопазване (+11,4%), алкохолни напитки и цигари (+10,6%). Това дава основание да се направи извода, че предприсъединителната хармонизация на цените е основната причина за инфлацията в България.

Важен въпрос, свързан с инфлацията в страната, е съставът на индекса на потребителските цени (ИПЦ), в който храните, цигарите и алкохола имат непропорционално висок дял. “Тъй като цените на хранителните стоки нарастват по-бързо, ръстът в цените е надценен в сравнение с ценовите индекси в другите държави. Ребалансиране на индекса в съотвeтствие с хармонизирания ИПЦ за еврозоната ще подкрепи желанието на България за ранно приемане на eврото”, отбелязва в анализа на BA-CA главният икономист на HVB Bank Biochim Димитър Митев.

През януари 2006 г. годишната инфлация в България беше 6.6%, а месечната - 0.84%. Ефектът на по-високите през 2006 г. акцизи на цигарите и тютюна не беше отразен изцяло в януарските стойности на инфлацията, тъй като търговците все още имаха на склад стоки със старите цени. По-висока месечна инфлация може да се очаква през февруари и март, смята BA-CA, като цялостния ефект върху индекса на потребителските цени от увеличените акцизи може да се оцени на около 2% увеличение на индекса.

Увеличените цени на петрола са друг фактор за по-високата инфлация в страната.

Перспективата е през втората половина на 2006 г. и началото на 2007 г. очерталата се тенденция към по-ниска инфлация да бъде ограничена от натрупването на запаси от стоки с произход извън ЕС преди присъединяването на България и първоначалната адаптация на цените непосредствено след влизането в ЕС. Анализаторите на BA-CA очакват средногодишната инфлация тази година да е 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 05.09.22 г.
fallback