fallback

Автомагистрала “Люлин” - рискове и шансове

14:03 | 22.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Размерът на инвестицията в АМ “Люлин” заема значителна част от ресурса, заделен за пътища от държавния бюджет. Дори при относително оптимистични очаквания за наличния ресурс за инвестиции в пътища през 2006-2007 г., разходите за магистралата са повече от половината от общите инвестиции в пътища.

От друга страна обаче инвестицията в АМ “Люлин” представлява едва около 1% от общия обем на очакваните инвестиции в България (частни и публични) за периода 2006-2007 г. Това означава, че финансирането на подобни проекти е не само възможно от макроикономическа гледна точка (т.е. не е валиден аргументът “за това няма ресурс”), но и относително безпроблемно при допускане на частни капитали в сектора. Това се казва в анализ на Industry Watch, в който се разглежда макроикономическото и фискално значение на проекта.

Според изследователската компания транспортната инфраструктура в България все повече се налага като основен проблем в изследванията на български и международни наблюдатели. Ето защо проектът е от съществено значение за страната, а търгът като избран механизъм за финансиране на подизпълнител по принцип е прозрачен механизъм за избор на най-добра оферта.

Това е така обаче само ако кандидатите наистина се задължават да спазят предложените цени и срокове. Традициите в това отношение не са в подкрепа на тази практика, смятат анализаторите на Industry Watch. Дори когато става дума за сложни “европейски” процедури, отново има възможности изпълнителите да не спазят своята част от сделката, се казва в анализа.

Самият търг като процедура не гарантира интереса на данъкоплатеца достатъчно пълно. Нещо повече, търгът за държавно финансиране едва ли е по-добър вариант от частното финансиране (концесия + пътна такса за ползване на магистралата), при което самият инвеститор има пряк интерес да икономиса от разходите, за да увеличи печалбата си от експлоатацията.

Предлаганата от турския джойнт-венчър “Мапа-Ченгиз” най-ниска цена от 137.4 млн. евро означава, че строителството на 1 км от магистралата ще струва 7.2 млн. евро. Високата цена на строителство се обяснява с необходимостта да се построят множество мостове, тунели и обезопасителни съоръжения предвид участъците, през които ще преминава магистралата.

Сравнява се цената на АМ “Люлин” със строящите се в момента магистрала Игнатия в Гърция и Трансилванската магистрала в Румъния, които изглеждат с подобна трудност. Магистрала Игнатия продължава да се строи средно за 7 млн. евро/км, докато в планинските участъци, които включват мостове и тунели, средната цена достига 15 млн. евро/км. Построяването на 415 км от Трансилванската магистрала - между Брашов и Борш, ще струва средно около 5.3 млн. евро/км.

Автомагистрала “Люлин” е по направление на Общоевропейски Транспортен коридор № IV в частта му Видин - София – Кулата и ще свързва Софийски околовръстен път - Мало Бучино – Голямо Бучино – пътен възел Даскалово. Общата й дължина е около 19 км.

Стойността на проекта е 148,45 млн. евро, от които 111,338 млн. евро са безвъзмездни средства по програма ИСПА и 37,112 млн. евро се осигуряват от българска страна.

Магистралата ще е с две платна и аварийна лента във всяка от посоките, а проектната скорост по нея ще е 100-110 км/час. По трасето ще бъдат изградени тунели с обща дължина 1269 м и големи съоръжения с обща дължина 5912 м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 17.08.22 г.
fallback