fallback

Читателите на Investor.bg са направили най-много пари на БФБ-София

Бумът на търговията с акции в последните три години и особено в края на миналата и началото на тази година привлече много нови участници на този пазар, които реализираха не малки печалби

08:57 | 19.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Читателите на Investor.bg са направили най-много пари на БФБ-София, става явно от първата анкета за септември, в коятo са участвали 315 от ползващите сайта. Българската фондова борса е посочена като място, където са реализирани най-много приходи от 53% от участниците в анкетата.

Това е обяснимо, като се има предвид фактът, че основната насоченост на информацията, публикувана в Investor.bg е към капиталовия пазар. От друга страна, бумът на търговията с акции в последните три години и особено в края на миналата и началото на тази година привлече много нови участници на този пазар, които реализираха немалки печалби.

На второ място, от 16% от участниците, е посочен пазарът на недвижими имоти, който също преживява ренесанс в последните две години. В този период в страната влязоха много пари, спечелени от живеещи в чужбина българи, по-голяма част от които бяха вложени точно в недвижими имоти. По същото време агенциите насочиха усилията си към привличане на купувачи от чужбина и много от тях имаха успех.

Това засилено търсене от чужбина активизира и вътрешното търсене, подкрепено от по-активното кредитиране от страна на банките. За да се отговори на търсенето в последните няколко години, строителството също се засили, защото купувачите предпочитат нови жилища, а не остарелите панелки. Точно от този активен пазар са се възползвали и инвеститорите, посочили недвижимите имоти като източник на печалба.

Търговията с валута на международните пазари също е донесла печалби да доста хора, като 12% от анкетираните са посочили този пазар. Също 12% са посочили други пазари, а на търговията с акции на чуждестранни пазари са се доверили 7% от участниците в анкетата.

Акциите на холдинговите дружества са сред предпочитаните за инвестиции сред избралите капиталовия пазар като място за инвестиции. Общо 229 дадоха отговор на въпроса "Акциите на кой холдинг очаквате да поскъпнат в краткосрочен план?" В тази анкета бяха включени акциите на 20-те най-търгувани акции на холдингови дружества.

Почти една четвърт (24% от участниците) смятат че това ще бъдат акциите на Индустриален холдинг България. Цената на книжата на това дружество се повиши от около 0,80 лв. преди година до четири лева през септември, а резултатите от дейността на дружеството за първото шестмесечие на тази година са много добри. Това дава основание на заложилите на този холдинг, че поскъпването ще продължи.

На второ място от 14% от участниците е посочен Албена инвест холдинг. Това холдингово дружество притежава много компании в портфейла си, но с най-голяма тежест в него е притежаваният дял от Албена АД. Добрият туристически сезон дава надежди за големи печалби, които индиректно ще дадат принос и за повишаване на акциите на холдинга.

Синергон Холдинг и Доверия Обединен Холдинг са предпочитани от почти равен брой инвеститори, като за тях гласа са си дали съответно 11% и 10%. Следва Северкооп Гъмза Холдинг със 7%, а доверието към останалите 15 дружества варира между 4 и под 1 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
fallback