fallback

Три четвърти от инвеститорите очакват SOFIX да мине рекорда от 932 пункта

Тази стойност на водещия български борсов индекс бе достигната на 25 февруари

17:45 | 02.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Оптимизмът на българския капиталов пазар се завръща и по-голяма част от участниците в него очакват цените на акциите да се повишават, показва резултатът от анкетата на Investor.bg "Коя е следващата цел пред SOFIX?". От гласували над 400 човека, три четвърти или 75,78% са на мнение, че това е нивото от 932,44 пункта.

Тази стойност на водещия български борсов индекс бе достигната на 25 февруари, като датата може да се определи и като моментът на края на еуфорията, обхванала участниците на пазара в началото на годината. След това дойде отрезвяването, продължило четири месеца, което доведе до стойност от 701,25 пункта на 23 юни.

Тази стойност се очаква като следваща цел на индекса от 18,47% от участниците в анкетата. Без мнение за движението на SOFIX в едната или другата посока са само 5,76 на сто от гласувалите, което показва, че голяма част от тях имат своето виждане за развитието на пазара.

В края на август през миналата година стойността на SOFIX бе 556,30 пункта, като за година се е повишил с 48,25%. За последните четири месеца на миналата година индексът нарасна с 12,4%. Ако това процентно движение се повтори и тази година, то в края на 2005 г. нивото му ще бъде около 927 пункта, което е много близо до досегашния рекорд.

Това движение обаче би било гарантирано, ако най-активните участници на пазара продължат да вярват в неговото развитие и инвестират в български акции. Според резултатите от анкетата "Кой е основния двигател на борсовия пазар у нас?", това са български индивидуални инвеститори, а също и банки и инвестиционни посредници, като двете групи имат по 25,06%.

Инвестиционните дружества са събрали 17,38 на сто от гласовете, за чуждестранните инвеститори са 15,8%, а пенсионните фондове и застрахователните компании са с 13,32 на сто.

Не само участниците в анкетата, а и доста от анализаторите са на мнение, че без активно участие на институционални инвеститори, пазарът няма да има голям растеж. Докато на нашия пазар не навлязоха доста чужди, а и наши институционални инвеститори, той нямаше никакво развитие.

Не може да се отрече обаче и ролята на физическите лица, които особено след премахване на данъка върху печалбата от търговия с ценни книжа, сериозно започнаха да инвестират в български акции.

Според много от анализаторите по-големият ръст на нашия фондов пазар ще продължи поне до влизането на страната в Европейския съюз, а след това движението нагоре или надолу ще бъде по-плавно и ще зависи основно от представянето на компаниите и техните финансови показатели и не толкова от слуховете, които са един от двигателите на пазара в последните години.

Според резултатите от първата анкета на Investor.bg влизането на страна в ЕС е най-вероятно да се осъществи през 2008 г., тоест се очаква едногодишно отлагане от предварително определения срок. За влизане през 2007 г. или дори през 2010 г. са дали гласа си по 30,77% от участниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 10.09.22 г.
fallback