IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на хлорното пиле*

TTIP ще създаде най-големия свободен пазар в историята на човечеството, и може да донесе на България 5% ръст на БВП, но крие и рискове

08:52 | 26.07.15 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Призракът на хлорното пиле*

Ако споразумението премахне търговските ограничения, много вероятно е този "каубойски" модел да се установи и в Европа. Просто защото американският модел е по-адаптивен при непознати условия - до голяма степен благодарение на принципа „първо действай, после питай“ (shoot first, ask later).

Тази склонност към риска и нежелание да се съобразява с регулациите и в момента осигурява немалко предимства на американския бизнес зад граница - най-вече в областта на биотехнологиите и генното инженерство.

В същото време ЕК не изглежда особено загрижена от възможните рискове, които споразумението крие. Всъщност Европа дори и сега няма единно становище за преговорите със САЩ - разнобой, който работи в полза на американската позиция.

Обикновено последствията от политическите договори се проследяват чрез т. нар. impact study - проучвания на очакваните ефекти - като те се правят преди сключването на договорите. В случая с TTIP Европейската комисия също възложи провеждането на такова impact study. Но то изобщо не се ангажира с въздействието върху земеделието. Впоследствие грешката бе поправена – но твърде късно, защото преговорите вече бяха в доста напреднал стадий.

Най-важният извод от това изследване бе, че между 40 и 50 процента от замърсяването на атмосферата с въглероден диоксид се пада на земеделското производство, като към това трябва се прибавят и пораженията върху околната среда (включително ерозията на земята), причинявани от животновъдството, маркетинга и транспорта на земеделски продукти.

Но да се върнем към особено спорния въпрос – дали телешкото с хормони и хлорните пилета трябва да се продават свободно на европейските пазари?

Бившият европейски комисар по търговията Карел де Хухт твърди, че изобщо не е преговарял на тази тема, същото повтаря сега и неговата наследничка Сесилия Малстрьом. Не е съвсем ясно защо Брюксел няма позиция по тази тема, и защо продължава да отстъпва пред интересите на американските производители - както вече се получи по отношение на генномодифицираните храни (всяка страна сама да си решава дали да разреши вноса им), за пестицидите, за специалната екотакса за петрола, произвеждан от шистови пясъци, и за прословутите хлорни пилета.

Европейската комисия засега не успява да хвърли светлина върху въпроса как ще се процедира с хранителните продукти от клонирани животни, или със спорната употреба на хормона ractopamine за угояване на свинете, или за шепата различни стероиди и хормони, с които в Америка отглеждат телетата, или за хормона rBGH, който кравите получават, за да дават повече мляко... А тази европейска колебливост и несигурност е вратичка, през която целеустремените американски лобита вече проникват (Monsanto в частност успя да наложи своята политика по отношение на вноса на генномодифицирана царевица).

В допълнение към това растат и опасенията, че отмяната на митата за зърнени, млечни и месни продукти ще има много сериозни последици за европейските производители. Техният експорт може драстично да падне за сметка на износа на генномодифицирана пшеница и соя от САЩ.

Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 8 години
Потърси приятел тираджия, които разнася стоки от едно място в ЕС до друго. Много могат да ти кажат за плантациите плодове и зеленчуци, които са виждали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 3
deant
преди 8 години
Споразумението няма да те задължава да ядеш ГМО, но ще ти даде възможност за избор.--това не е вярно! въпреки "забраните" ГМО се ползва в и в ЕС. Реално няма пазар от който да си купиш не-модифицирани продукти! Дори да отидеш да си купиш семена, които да гледаш в двора на село за себе си - те пак са модифицирани. Така, че спора за ГМО отдавна е решен, както и говоренето за Е-тата. Храните са пълни с тях въпреки доказателствата, че са вредни. Огромен пазар без регулации става джунгла, т.е. колкото е по-огромен пропорционални се увеличават регулациите... а регулациите се гласуват в ЕС и САЩ, където познай кои лобита контролират политиците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Точно от това се страхувам , че няма да зная какво купувам и ям ...само не ми обяснявай как на етикета ше пише и как свободно ше си избера ГМО ли да ям или не !!! На луд ли се правиш , провокираш ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 26
MZ/X
преди 8 години
Споразумението няма да те задължава да ядеш ГМО, но ще ти даде възможност за избор. Защо искаш ти да определяш на други хора какво да ядат и какво да не ядат. Милиарди хора ядящи от десетилетия ГМО по света също ли не са в ред? Защо мислиш, че пестицидите са по полезни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 12
MZ/X
преди 8 години
Единствено за сеското стопанството е факт това което казваш, но този сектор както и в статията пише е една много малка част от споразумението. Не е случайно, че 60% от субсидиите в ЕС отиват за слеското стопанство. Това е най-нефективно работещия сектор в целия ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Ти май от доста време си на ГМО храни...като ти гледа коментарите човек , нещо май не ти е у ред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 20
MZ/X
преди 8 години
Мултинационалните така или иначе са в Европа, където имаме един свободен 500 милионен пазар! Смисълът от споразумението е този пазар да се увеличи още и да стане по конкурентен и ефективен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 21
MZ/X
преди 8 години
Направи едно търсене в Гугъл и ще намериш доста данни. От 1985 до 2010-та година средната продължителност на живота в САЩ се е увеличила с около 5 години, въпреки че зобят като безумни ГМО и хлорни пилета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 7
kalendar
преди 8 години
ами дай да видим статистиките...дай 2-3 линка да четем каква е била смъртността в щатите преди 5 преди 10 и преди 15 години примерно...щото ти си тоя дето се държиш като плашило-ни едно число, ни един факт, ни един линк да видим така ли е, не е ли така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 32
MZ/X
преди 8 години
Хлорни пилета, ГМО и други плашила на европейското аграрно лоби. Подмолно е когато не се работи с факти, а само със страховете на хората. Ако европейските производители са толкова сигурни в здравословността на техните продукти защо се страхуват от загуба на пазар и не виждат възможност в пазара на здравословни храни в САЩ? Ако регулациите в САЩ са опасни защо статистиката не показва повече заболяли от рак или по ранна смърност в САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още