IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на хлорното пиле*

TTIP ще създаде най-големия свободен пазар в историята на човечеството, и може да донесе на България 5% ръст на БВП, но крие и рискове

08:52 | 26.07.15 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Призракът на хлорното пиле*

Ако споразумението премахне търговските ограничения, много вероятно е този "каубойски" модел да се установи и в Европа. Просто защото американският модел е по-адаптивен при непознати условия - до голяма степен благодарение на принципа „първо действай, после питай“ (shoot first, ask later).

Тази склонност към риска и нежелание да се съобразява с регулациите и в момента осигурява немалко предимства на американския бизнес зад граница - най-вече в областта на биотехнологиите и генното инженерство.

В същото време ЕК не изглежда особено загрижена от възможните рискове, които споразумението крие. Всъщност Европа дори и сега няма единно становище за преговорите със САЩ - разнобой, който работи в полза на американската позиция.

Обикновено последствията от политическите договори се проследяват чрез т. нар. impact study - проучвания на очакваните ефекти - като те се правят преди сключването на договорите. В случая с TTIP Европейската комисия също възложи провеждането на такова impact study. Но то изобщо не се ангажира с въздействието върху земеделието. Впоследствие грешката бе поправена – но твърде късно, защото преговорите вече бяха в доста напреднал стадий.

Най-важният извод от това изследване бе, че между 40 и 50 процента от замърсяването на атмосферата с въглероден диоксид се пада на земеделското производство, като към това трябва се прибавят и пораженията върху околната среда (включително ерозията на земята), причинявани от животновъдството, маркетинга и транспорта на земеделски продукти.

Но да се върнем към особено спорния въпрос – дали телешкото с хормони и хлорните пилета трябва да се продават свободно на европейските пазари?

Бившият европейски комисар по търговията Карел де Хухт твърди, че изобщо не е преговарял на тази тема, същото повтаря сега и неговата наследничка Сесилия Малстрьом. Не е съвсем ясно защо Брюксел няма позиция по тази тема, и защо продължава да отстъпва пред интересите на американските производители - както вече се получи по отношение на генномодифицираните храни (всяка страна сама да си решава дали да разреши вноса им), за пестицидите, за специалната екотакса за петрола, произвеждан от шистови пясъци, и за прословутите хлорни пилета.

Европейската комисия засега не успява да хвърли светлина върху въпроса как ще се процедира с хранителните продукти от клонирани животни, или със спорната употреба на хормона ractopamine за угояване на свинете, или за шепата различни стероиди и хормони, с които в Америка отглеждат телетата, или за хормона rBGH, който кравите получават, за да дават повече мляко... А тази европейска колебливост и несигурност е вратичка, през която целеустремените американски лобита вече проникват (Monsanto в частност успя да наложи своята политика по отношение на вноса на генномодифицирана царевица).

В допълнение към това растат и опасенията, че отмяната на митата за зърнени, млечни и месни продукти ще има много сериозни последици за европейските производители. Техният експорт може драстично да падне за сметка на износа на генномодифицирана пшеница и соя от САЩ.

Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 25 rate down comment 2
Hammer
преди 8 години
За ГМО храните само едно ще кажа - до момента не ми е известно да има дори едно независимо проучване, което да твърди, че са безопасни. Често са необходими повече години, за да се разбере дали нещо ново крие рискове за здравето и какви - примера с цигарите. Ти си решил да си опитно зайче, но аз не съм съгласен да бъда. Колкото до продължителността на живота в САЩ наскоро ми попадна статистика колко пъти повече болни от рак има именно там в сравнение с предишни години (не се сещам точните цифри, но разликата беше голяма). Това не е доказателство, че раковите заболявания са се увеличили единствено в следствие на ГМО, разбира се, но определено не бих се изненадал ако има връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
за пилето не знам, но за доматите можеш да си сигурен, че макар и химически не са ГМО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
...представлява съглашение от корпоративен тип...Как смяташ , в чия полза ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 20 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Това споразумение няма нищо общо със свободната търговия, а по-скоро представлява съглашение от корпоративен тип, сключено от европейските чиновници и бюрократи и представители на няколко, в почти всички отрасли на индустрията и икономиката американски монополиста. Твърде рядко се говори за промените, които ще настъпят в правните системи на европейските държави. Правните принципи и норми на ТТИП ще действат, като върховно право в целия ЕС. Аграрната политика на това споразумение е копирана от бешежките и позициите, който правеха Монсанто по време на преговорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
значи и Лори Уолък с харвардска диплома на юрист е неука ?! - ''Подписването на споразумението в този му вид ще доведе до изместване на властта от избраните правителства и институциите на гражданското общество към частните компании" - http://***.segabg.com/article.php?id=686444Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Ще стане страшно ако се подпише споразумението във вида който се предлага от САЩИ в момента България се съди в частни съдилища защото нашите *** са допуснали такава клауза в договора - http://darikfinance.bg/***/115569#commentsКато казвам допуснали може да е от неукост или за 10% комисионна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 19
khao
преди 8 години
а ти горкия, колко си неук ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Кръвта ми кипва като се сетя - ''След ЕВН, чешкото Енерго-Про също съди България в частния таен търговски съд, заради това, че не са се сбъднали нейните очаквания за печалби. За сумата има само предположения. Във всеки случай, ЕВН претендира за над 1 милиард лв. За доводите им също не знаем. Дори нямаме право да знаем'' - http://darikfinance.bg/***/115569#commentsПредставяте ли си ''не са се сбъднали нейните очаквания за печалби'' ????Беше им гарантирано преди 12% чиста печалба ???? - то като е така да бяха си останали държавни БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯ ако се подпише споразумението във вида който се предлага от САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Търг.споразумение е нарушение на международното право и Лори Уолък с харвардска диплома на юрист го казва - ''Подписването на споразумението в този му вид ще доведе до изместване на властта от избраните правителства и институциите на гражданското общество към частните компании" - http://***.segabg.com/article.php?id=686444Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Ще стане страшно ако се подпише споразумението във вида който се предлага от САЩ И в момента България се съди в частни съдилища защото нашите *** са допуснали такава клауза в договора - http://darikfinance.bg/***/115569#commentsКато казвам допуснали може да е от неукост или за 10% комисионна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 1
deant
преди 8 години
това обеснявам и аз. в момента само се лъжем, че европа ядем здравословно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 22
hex
преди 8 години
Американското хлорно пиле е далеч по-вкусно от пилето със слонски крака (което ужким не е ГМО), продавано в България!Американските консервни ГМО домати са по-вкусни от доматите (които ужким не са ГМО), продавани в България! Американският кашкавал (те му викат сирене) не съдържа повече растителни мазнини от българския аналог. Трябва да се запитаме, когато слагаме на нещо етикет ГМО кое у нас наистина не е такова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още