Зеленчукопроизводството в България има потенциал да увеличи средните добиви и да повиши своята ефективност. В момента, в сравнение с редица европейски страни, добивите на домати, пипер и краставици у нас са твърде ниски. Това твърдят учени от Института по аграрна икономика, които представиха анализ за производството на домати, краставици и пипер.
В повечето страни от ЕС добивите на домати са малко под 10 т/дка, докато за България са едва около 2,2 – 2,5 т/дка. За сравнение, в съседна Турция и Гърция, добивът от домати от единица площ е около 3 пъти по-висок (но и климатът на юг е различен, съответно и реколтата – б. р.). Според официалната сортова листа на Института “Марица“ всички сортове и хибриди домати имат потенциален добив от над 4,5 т/дка, а при пипера около 3 т/дка, се казва в анализа на доц. Божидар Иванов и гл. ас. Петър Кировски.
Те изтъкват, че при такава разлика в средните добиви лесно може се направи сметка за икономическата ефективност на българското зеленчукопроизводство.
Българските производители използват остарели и по-екстензивни технологии. Високите разходи при самото производство и ниското ниво на подпомагане водят до висока себестойност на продукцията и, в крайна сметка, до ниска конкурентоспособност на всеки един произведен продукт. Друг съществен проблем е почти разрушената напоителна система в България - по данни на МЗХ при едва около 2% от обработваемата земя има възможност за напояване.
Така се стига до днешното положение. През далечната 1985 г. България изнася около 70 хил. т белени домати, 84 хил. т пресни и 40 хил. т доматен сок, а общото производство само на домати достига 780 хил. т. Сега, 30 г. по-късно, както производството, така и потреблението и износът на страната в областта на зеленчуците намалява почти осем пъти. Фермите са малки и раздробени, а площите със зеленчуци намаляват.
Подпомагането на единица площ създаде търсене на земя, като много от маломерните парцели на дребните производители на зеленчуци бяха усвоени от зърнопроизводството. Присъединяването към ЕС доведе и до повишаване на цените за крайния потребител, което предизвика намаление на консумацията. В същото време изкупните цени се повишиха в далеч по-малка степен.
След 2005 г. има трайна тенденция на непрекъснат спад, почти с 300% намалява производството на домати, краставици и пипер. През 2011 г. са произведени зеленчуци на стойност 341,5 млн. лв., което е три пъти по-малко в сравнение с периода преди евроинтеграцията. В момента България е силно зависима от вноса на трите вида зеленчук, поради което и цената до голяма степен се определя от вноса.
Сега площите, заети със зеленчукови култури, непрекъснато намаляват и заемат около 2,2 - 2,3% от използваната земеделска площ в страната. Относителният дял на оранжериите е около 2% от площите, заети със зеленчуци.
Динамика на реколтираните площи до 2020 г., хил. ха