IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядреното бъдеще на България – заявки засега само на хартия

2015 година се очертава като една от ключовите за развитието на ядрената енергетика в страната

08:41 | 01.01.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>АЕЦ Козлодуй</em></p>

Снимка: АЕЦ Козлодуй

2014 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2014 г."

И през 2014 година България не се отказа от плановете си да развива ядрената енергетика, заявявайки твърдо желанието си за удължаването на живота на двата работещи блока в АЕЦ Козлодуй и изграждането на нова мощност на ядрената централа.

Намеренията са работата на блоковете да бъде удължена с поне още 20 години. Лицензът на дейността на V-ти блок изтича през 2017 година, а на VI-ти – през 2019 година.

Макар тези дати да изглеждат далеч във времето, срокът за удължаване на живота на двата блока неумолимо тече и дори според някои експерти страната вече закъснява. Подобни опасения изказа и новият директор на централата  Димитър Ангелов

Подготовката за удължаване на срока на живота на ядрени мощности обикновено започва осем години по-рано – четири години се прави планиране, финансиране и реализация на необходимите дейности, а в следващите четири години – документиране на предприетите мерки и внасяне на искане за лицензиране, обясняват анализаторите.

Прогнозите на Димитър Ангелов са ремонтните дейности в пети блок да приключат до 2016 година, a България вече е притисната от сроковете. 

Обследването на двата блока започна още през 2012 година, но едва в началото на този октомври беше подписан договор за удължаване на живота на пети блок. За изпълнител беше избран консорциум между руските фирми ОАО „Концерн Росэнергоатом”, ЗАО „Русатом Сервис” и френската EDF. Все още обаче няма започнати процедури по организиране на търгове за необходимото оборудване, което трябва да бъде подменено.

Практиката показва, че заради обжалвания на кандидати процедурата може да се проточи във времето.

Нещо повече - няма осигурено финансиране на дейностите, макар че проектът е определян като „национална задача” и приоритет на новото правителство. Цялата програма ще струва около 400 млн. евро, сочеха изчисленията на предишния директор на централата Иван Генов. Плановете са тези пари да бъдат осигурени от собствени средства.

По време на управлението на Пламен Орешарски беше ясно посочено, че за модернизацията на двата блока няма да бъдат използвани пари от бюджета. Ръководството на централата пък се оплакваше непрекъснато, че АЕЦ-ът губи пари заради ниската цена на електричеството на регулирания пазар, а и трябва да внася дивиденти в бюджета.

Генов поиска дружеството да не внася пари в държавния бюджет, за да може да генерира необходимите средства за рехабилитацията на двата блока. По искането му обаче не беше взето решение, макар и да получи подкрепата на енергийния министър.

Така през лятото стана ясно, че енергийните дружества в БЕХ ще внесат общо 87 млн. лева дивиденти за 2013 година, от които от АЕЦ Козлодуй се чакат малко над 27 млн. лева.

Освен удължаването на двата блока в плановете на няколко правителства досега за затвърждаване на ядрената мощ на България е и нов блок в централата. Затова и правителството на Пламен Орешарски подписа акционерното споразумение с Westinghouse за строителството на нов блок в АЕЦ „Козлодуй”.

Това беше извършено с обичайната за договорите в тази сфера доза съмнения и опасения  – в последните дни преди подаването на оставката на кабинета, макар и със заявките, че има клауза в договора, според която следващото правителство ще вземе окончателно решение за избор на технологията, по която да се изгради седми блок.

Няколко дни по-късно, в изпълнение на обещанията си за прозрачност, от АЕЦ Козлодуй публикуваха текстовете на споразумението, което обаче също не се различава особено от договорките в сектори и беше с цели заличени страници и пасажи. Мотивите за черните страници, които бяха показани на обществото, са типичните – търговската тайна на Westinghouse.

Това, което стана ясно от думите на управляващите и американската компания, е, че проектна компания ще построи новата мощност, в която България ще държи 70% от капитала, а Westinghouse – останалите 30%. Проектът ще бъде финансиран от кредитни агенции, които имат опит в енергетиката на България, както и чрез други международно приети финансови инструменти.

Не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, произведена от седмия блок. Самият изпълнител на строителните работи ще бъде избран чрез открит международен търг.

Заявките на кабинета Орешарски бяха новото правителство да вземе решение за строителството на новата мощност в Козлодуй. В управленската програма на ГЕРБ и Реформаторския блок обаче конкретна заявка за седми блок в АЕЦ Козлодуй липсва, но пък като приоритет за запазване на капацитета за развитие на ядрената мощност е посочен проектът за удължаване на срока на експлоатация на работещите мощности в централата. 

Правителството би дало подкрепа само за нови мощности, отговарящи на принципа за развитие на системата с най-малко разходи и без предоставяне на държавни или корпоративни гаранции, става ясно още от записаното. 

На този етап липсва и ясно решение по отношение на споразумението с Westinghouse. 

Има и доста въпросителни по отношение на проекта на техническо ниво. Един от тях е за технологията, рекламирана от американската централа като най-сигурната в този момент на света. Блокове от този тип обаче все още не са изградени и не функционират никъде, макар и да има сключени споразумения за строителство в Китай, САЩ и Великобритания. 

Изборът на американската компания повдига и въпроса за служителите - обучените у нас са специализирани в работата със съветските / руските технологии. И това само част от коментарите, които възникват на базата само на публично оповестената информация. 

И така, 2015 година се очертава като една от ключовите за развитието на ядрената енергетика на страната. Очакванията са, че през тази година ще научим резултата от арбитражното дело за спирането на строежа на АЕЦ "Белене", заведено от Русия. Решенията от този тип дела не могат да бъдат обжалвани и ще трябва държавата ни да се съобрази с него, каквото и да е то.

През тази година ще трябва да стане ясно и дали България ще избере Westinghouse и тяхната технология за новата мощност в единствената ядрена централа. 

Най-късно през 2015 г. трябва да приключи и модернизацията на V-ти блок в АЕЦ Козлодуй, за да може да бъде започната без забавяне и процедурата за лицензиране на дейността му. При развитието на казуса до този момент обаче едва ли можем да очакваме, че това ще се случи без подкрепа от правителството. 

Каква беше 2014 г. според Вас? кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c Вашите мнения. Най-интересни от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме Bи!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 19
studioaa
преди 9 години
България няма нужда се ядрена енергия, защото България реално няма икономика и вътрешният пазар на енергия се очаква да се свие с до една четвърт до 2030 по естествени причини. От сроежа на АЕЦ печелят само износителите на ток на Богомил Манчев, Соня Кадиева и други червени крадци, които купуват токи за 1ст, а го продават по 10ст и стават милиардери на гърба на народа, който плаща сметката. Да строиш АЕЦ в България е все едно да строиш детска градина в село Долно Нанадолнище, в което от десетилетия не се е родило нито едно дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 7
mick
преди 9 години
Всичко е геополитика. Ние сме пешки във войната на НАТО срещу Русия. Искат да заместят руския атом с американски или поне да спрат руската централа. Руския газ също поне докато е още руски, виж когато бъде приватизиран от американска компания вече ще тече като река за без пари ;) също както тече тока от американските централи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 12
StefanL
преди 9 години
Какво ядрено бъдеще бе? Еврогеиският хомосексуален съюз се кани да затвори и последните работещи 5 и 6 реактор за да останем въобце без ядрена енергетика! По добре пишете за проваленото бъдеще на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още