fallback

КНСБ: Над 80% от работодателите са с негативна оценка за икономиката

Една трета от работещите искат оставка на правителството и предсрочни избори

13:09 | 25.02.14 г. 1

Над 80% от работодателите и самонаетите изразяват негативна оценка за икономическата ситуация в страната, показва изследването "Евробарометър - 2014" на КНСБ.

Анкетата е направена сред 1000 работници, самонаети и работодатели в последните десет дни на януари, съобщават от синдиката.

Най-силно изразен е негативизмът сред работодателите и самонаетите, но две трети от наетите също попадат в този диапазон. Като цяло нараства общественият негативизъм по отношение на икономическата ситуация в страната и несигурността остава да властва, отчита синдикалното изследване.

„Независимо от появата на някои позитивни индикации за бавно „отлепване от дъното” на кризата (статистически показатели за плавен икономически растеж, повишаване на промишлената продукция, заетостта и икономическата активност), населението не е усетило дори минимално подобряване в жизнения си стандарт и състоянието на пазара на труда“, пише в изследването.

Все повече от работещите българи (68%), оценяват като лоша и много лоша политическата ситуация в страната, като през 2013 година те са били 58%. Повече граждани смятат, че парламентът едва ли ще изкара пълния си мандат, близо 70 на сто от запитаните очакват предсрочен вот, сочи изследването. То отчита особено нарастване на недоволството в малките градове. Спрямо август миналата година обаче, все по-малко хора очакват протестите да разрешат ситуацията, защото са отчаяни - тогава оценката им е била по-скоро морална, докато сега е на чисто практична основа. 

"Почти двойно спадат хората, които мислят, че протестите ще доведат до промяна. Отново топката е хвърлена в полето на политиците", коментира Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, пред БНР. Според него политическата ситуация става нетърпима от гледна точка най-вече на конфигурацията в парламента.

От политическите фигури единствено главният прокурор среща относително одобрение - малко над 50%. Работата на президента се подкрепя от една трета от анкетираните и получава негативна оценка от 62%. Премиерът Пламен Орешарски е с 26,8 на сто одобрение, а правителството е с едва 20,3% подкрепа.

Народното събрание е с 85,5 на сто неодобрение. Парламентарните групи на ГЕРБ и на Коалиция за България са с неодобрение от 78-79%, тази на ДПС е с 86,5 на сто, а на партия "Атака" - с 94,4% неодобрение.

Според синдикалните експерти, това, което може да изкара хората на улицата, е упоритата съпротива за запазване на статуквото и още по-голямо обедняване и влошаване на икономическата ситуация.

По отношение на мерките, предложени от КНСБ, най-силна обществена подкрепа има искането за гарантиране на навременното плащане на заплатите – 86,7%. Криминализирането на укриването на социални осигуровки разделя работодателите, като подкрепа на искането показват 54,3%, а неодобрение  -  11,4%.

Повишаването на заплатите в бюджетната сфера среща най-високо одобрение сред държавните служители (90%), докато подкрепата от работодателите и самонаетите е значително по-ниска (съответно 57,1% и 58%).

Гарантиране на правото на синдикално сдружаване и стачка се подкрепя от 57,1% от работодателите, против са 14,3%.

По отношение увеличаването на минималната работна заплата за страната от 310 на 340 лв. преобладава мнението, че този ръст е недостатъчен (55,4%), други 27,5% обаче са удовлетворени от това повишение, а против съществуването на МРЗ изобщо са само 8% от запитаните.

Сред противниците на МРЗ най-висок дял имат работодателите (25,7%) и самонаетите (13.3%), както и заетите в „Хотели и ресторанти” (18,4%). Само 1,1% посочват сегашния размер от 340 лв. като задоволителен, като вариациите са твърде големи и стигат до 1,5% - диапазона над 1000 лв. Изчислената средноаритметична стойност възлиза на 575,58 лв.

Противоречиви са мненията на различни среди относно съществуването и конкретните размери на договаряните минимални осигурителни доходи (МОД). Данните от изследването показват, че според 23,8% за 2014 г. нивата са реалистични, за 36,2% те са по-ниски от реалните осигурителни нива и само за 2,7% те са по-високи. Противниците на МОД са малко повече от тези против МРЗ – 10,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 10.09.22 г.
fallback