fallback

Какво ни обещават партиите?

Вижте какво предлагат в областта на данъците, осигуровките, социалната политика и образованието потенциалните участници в следващия парламент

08:00 | 24.04.13 г. 20

Четири партии със сигурност влизат в парламента, според различни социологически проучвания напоследък. Сериозни са шансовете за това и на "Движение България на гражданите" . Колко депутати ще имат ГЕРБ, БСП, „Атака“ и ДПС, които социолозите сочат като сигурни участници в 42-то Народно събрание, ще стане ясно след гласуването на 12 май. Какво обещават на избирателя в предизборните си платформи и ще трябва да изпълняват? Dnes.bg събра акценти по едни от най-чувствителните теми.

Политиката по доходите

Икономика на растежа и устойчиво повишаване на доходите обещава ГЕРБ. От партията смятат да постигнат това чрез грижа за всяко малко и средно предприятие като намалят наполовина всички административни срокове и регулаторни режими. При неспазване на сроковете администрацията ще бъде задължена да възстанови внесената такса за услугата. От партията на Бойко Борисов предвиждат стимули за работодатели, наемащи лица под 29 години, и временна или трайна заетост на младежи на пазара на труда чрез насърчителни мерки. От партията на Борисов обещават стимули за поне 2 500 млади хора за създаване на собствен бизнес с европейско и държавно финансиране. ГЕРБ ще възстанови  швейцарското правило при осъвременяване на пенсиите, при условие на отчитане ръста на икономиката и нивото на заетостта.

Повишаване на минималната работна заплата от 310 на 450 лв. в рамките на мандата е записано в предизборната програма на „Коалиция за България“. Социалистите предвиждат ежегодно осъвременяване на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход - връщане на швейцарското правило, периодично преизчисляване на старите пенсии, запазване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране. Нови 250 000 работни места ще бъдат разкрити в рамките на мандата, обещава левицата, която залага и на трайно намаляване на младежката безработица чрез осигуряване на първо работно място или обучение на завършилите студенти.

Според ДПС политиката на доходите не е алтернатива на финансовата стабилност. ДПС разбира финансовата стабилност като съхраняване на валутния борд, а не като замразяване на доходите. Събитията от последните месеци показаха, че най-голямата заплаха за макроикономическата стабилност е бедността, смятат от партията. Според ДПС следващото българско правителство трябва да разработи специална стратегия за младежката заетост, в това число и чрез използване на националния бюджет и инструментите на общата политика на ЕС.

„Атака“ обещава индексация на пенсии и заплати спрямо средноевропейските. Парите за задграничните военни мисии, увеличеният бюджет на МВР за подслушване да отидат за здравеопазване, предвиждат националистите. От партията на Волен Сидеров са за отмяна на възрастта за пенсиониране и рязко повишаване на минималната пенсия поне на 500 лева.  Пенсиите ще се индексират всяка година според процента на инфлация.

„Движение България на гражданите“ ще увеличи поетапно бюджетните заплати, като започне със заетите в образованието, в здравеопазването и в полицията. От партията на Меглена Кунева ще създадат условия за разкриване на поне 150 000 нови работни места в рамките на две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
fallback