IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни обещават партиите?

Вижте какво предлагат в областта на данъците, осигуровките, социалната политика и образованието потенциалните участници в следващия парламент

08:00 | 24.04.13 г. 20
Какво ни обещават партиите?

Социална политика

"Коалиция за България" предлага увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст до размера на минималната работна заплата. Детските добавки - съобразно с възрастта и ревизиране на подоходния критерий за тяхното получаване, стимули за отглеждане на три деца и за отглеждане на деца с увреждания в семейна среда, обещава левицата.

От ГЕРБ ще запазят срокът от 410 дни отпуск за бременност, раждане или отглеждане на малко дете и смятат да възстановят на практика месечното обезщетение равно на минималната работна заплата. Ще продължи и реформата, свързана с извеждане на децата от социалните домове.

„Движение България на гражданите“ ще създаде програма за нисколихвено кредитиране на млади хора, които искат да се занимават със социално предприемачество.

„Атака“ предвижда за семейства, в които поне единият от родителите е студент, месечните надбавки да не бъдат по-малко от 1000 лева на дете през първата и втората година от раждането и тази сума да се индексира с инфлацията. До навършване на 16 години на детето или децата  да се получава сума, отговаряща на реалната издръжка на дете според цени и инфлация.

От ДПС се обявяват за провеждане на социална политика за повишаване на заетостта и намаляване на ефекта от кризата върху социално слабите и лицата в неравностойно положение.

Здравеопазване и образование

Според „Атака“ перото за здравеопазване от бюджета не може да бъде по-малко от 10% от БВП.  Националистите предлагат ликвидация на Здравната каса и формиране на Държавен Фонд на народното здраве, който поема всички разходи за медицински грижи и целия диагностичен и лечебен процес. Приоритетно ще се развива репродуктивната медицина, онкологичната медицина, хроничните заболявания.

Приоритет ще са и центровете за бърза медицинска помощ. От партията са за нов учебен план, съдържание и учебници и задължителен предмет "Вероучение", с алтернатива Етика и история на Религията, намаляване на големия брой висши училища и отпадане на платеното образование в държавните висши училища.

В областта на здравеопазването ДПС се обявява за създаване на условия за реална конкуренция, ефективен контрол и качество на медицинските услуги. ДПС иска демонополизация на здравната каса и работеща система на електронно здравеопазване, а профилактиката и ранната диагностика да се изведат като приоритетни принципи. Според ДПС проблемът със задълбочаващата се диспропорция между пазарна нужда и образователен продукт е най-сериозният за българската образователна система. Изходът Движението вижда в актуализация на мрежата от специалности и на учебното съдържание, както и в модернизирането на материално-техническата база на училищата.

Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
Patilan 61
преди 11 години
Българи,пет пари не давам за предизборни локуми,но единствено Атака ще изгони монополистите!!!Там е заровено кучето....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
"Какво ни обещават партиите? "- А вие, така ли ще им повярвате? Че те всеки път обещават ли, обещават...Заповядайте тук http://***.facebook.com/groups/123918507797712/ присъединете се и изисквайте Вашите кандидати да подпишат такава декларация. Ще останете учудени, колко старателно я отбягват.Вярвайте им след такова отношение, де. Вярвайте им.Ах, тези пусти ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
"От партията на Борисов обещават стимули за поне 2 500 млади хора за създаване на собствен бизнес с европейско и държавно финансиране."Сигурно вече са изготвили и списък с имената на "младежите", които отговарят на "условията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 11 години
По голямо зло от това БСП и ДПС да дойдат на власт аз не виждам!!!Колко късоглед, късопаметен и *** трябва да си, за да гласуваш за тях?! Това се питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Не ставаш за тази работа другаРю, не ставаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
jelenski
преди 11 години
Факт е това! Време е да се оттървем от ГЕРБ! Те източиха държавния резерв, окрадоха здравеопазването, унищожиха малкия и средния бизнес и фалираха българския народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
Битката за реформи в Полша е трагикомична. В нея е пълно с изненадващи обрати, обещания, нарушени веднага след като са дадени, грешки и несъвършенства, мързел и евтино позьорство, викове: Да се обичаме! и Предателство! " Лешек Балцаровичп.п.Написано за Полша но много добре охарактеризиращо ситуацията в която се намираме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
аз си тръгвам...имам предвид терминал 2:)така ми се струва, че ще направя след изборите, ама ще видим:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
madlen77
преди 11 години
Движение България на гражданите ще увеличи поетапно бюджетните заплати, като започне със заетите в образованието, в здравеопазването и в полицията.- това е поредната лъжа на Пръмова, много добре си спомням думите и когато каза, че увеличение на доходи няма да има , защото хазната била празна, сега защо се отмята, на обещания всички са силни, на действия-никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
lewis
преди 11 години
Останах втрещен от написаното, цитирам:Движение България на гражданите ще създаде програма за нисколихвено кредитиране на млади хора, които искат да се занимават със социално предприемачество."Социален капитализъм, е и такова животно оживяхме да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още