IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни обещават партиите?

Вижте какво предлагат в областта на данъците, осигуровките, социалната политика и образованието потенциалните участници в следващия парламент

08:00 | 24.04.13 г. 20
Какво ни обещават партиите?

Социална политика

"Коалиция за България" предлага увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст до размера на минималната работна заплата. Детските добавки - съобразно с възрастта и ревизиране на подоходния критерий за тяхното получаване, стимули за отглеждане на три деца и за отглеждане на деца с увреждания в семейна среда, обещава левицата.

От ГЕРБ ще запазят срокът от 410 дни отпуск за бременност, раждане или отглеждане на малко дете и смятат да възстановят на практика месечното обезщетение равно на минималната работна заплата. Ще продължи и реформата, свързана с извеждане на децата от социалните домове.

„Движение България на гражданите“ ще създаде програма за нисколихвено кредитиране на млади хора, които искат да се занимават със социално предприемачество.

„Атака“ предвижда за семейства, в които поне единият от родителите е студент, месечните надбавки да не бъдат по-малко от 1000 лева на дете през първата и втората година от раждането и тази сума да се индексира с инфлацията. До навършване на 16 години на детето или децата  да се получава сума, отговаряща на реалната издръжка на дете според цени и инфлация.

От ДПС се обявяват за провеждане на социална политика за повишаване на заетостта и намаляване на ефекта от кризата върху социално слабите и лицата в неравностойно положение.

Здравеопазване и образование

Според „Атака“ перото за здравеопазване от бюджета не може да бъде по-малко от 10% от БВП.  Националистите предлагат ликвидация на Здравната каса и формиране на Държавен Фонд на народното здраве, който поема всички разходи за медицински грижи и целия диагностичен и лечебен процес. Приоритетно ще се развива репродуктивната медицина, онкологичната медицина, хроничните заболявания.

Приоритет ще са и центровете за бърза медицинска помощ. От партията са за нов учебен план, съдържание и учебници и задължителен предмет "Вероучение", с алтернатива Етика и история на Религията, намаляване на големия брой висши училища и отпадане на платеното образование в държавните висши училища.

В областта на здравеопазването ДПС се обявява за създаване на условия за реална конкуренция, ефективен контрол и качество на медицинските услуги. ДПС иска демонополизация на здравната каса и работеща система на електронно здравеопазване, а профилактиката и ранната диагностика да се изведат като приоритетни принципи. Според ДПС проблемът със задълбочаващата се диспропорция между пазарна нужда и образователен продукт е най-сериозният за българската образователна система. Изходът Движението вижда в актуализация на мрежата от специалности и на учебното съдържание, както и в модернизирането на материално-техническата база на училищата.

Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 11 години
Благодаря за препоръчаната книга. Мисля, че много точно потвърждава това, което казвам, че БСП и ДПД е *** от гнусни национални предатели, контролирани отгоре.Разберете, че цялата компроматна война е зачената от тях и цели да не отидете да гласувате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Всъщност, ренагати да искаш и там - ти какво, собствено, си очаквал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
Biso
преди 11 години
Една книга, нагледно представяща българския политически живот, в частност БСП и отговаряща на въпроса - Защо след 23 години преход, България е в това положение! Но и даваща насоки, какво може да се очаква или по-скоро, че нищо добро не може да се очаква!***.nikolaikamov.com/book/kamov-book.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Ще ги видим. Малко остана. Ала ГЕРБ да е "по-малкото зло" означава, че си забравил последните 4 години. Е, аз , можеи по-възрастен, ама поне 24 години помня със сигурност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Приятелю, в момента има 2 алтернативи: или правителство на ГЕРБ и още някой или на БСП, ДПС и още някой. Всичко друго са празни приказки. И смея да твърдя, че много по-голямото зло е второто. Казвам ти го като млад човек, който е имал досег и с двете на относително високо ниво.Лошото в случая е, че ние българите лесно забравяме. Забравяме за примерите, които ти дадох преди това, забравяме за заменките на морето ни, забравяме за спрените европари 2009, забравяме за 2 милиарда лв. дадени без обществени поръчки в Белене, без да има подписан договор. Всичко това го забравяме!!! Не че ГЕРБ е китка росна, но е по-малкото зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Не навивам никого да гласува за БСП-то. Аз самият, все по-категорично, НЕ ИМ ВЯРВАМ. Имам много сериозни основания, за които и две страници няма да стигнат. Но, ГЕРБ е още по-нелепо недоразумение, там е бедата. Не познавам "батко и братко", братя Галеви, Пешо сумиста и Алексей Петров. Знам, само, че, както ГЕРБ ни душиха, никой, през моя живот /карам 47-мата си година/ не си е позволявал.Знам, че, както ГЕРБ ни подслушваха, никой не ни е и, също така, че по-нагло, дебелооко и насилно "управление" на нещо, което не в дълбочина, а дори и повърхностно не познават /държавата/ никой друг, освен ГЕРБ не си е позволявал."Имали воля". Чудесно. Да идат и да си я упражняват...някъде другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Истината е, че ако българина има останала капка мозък, ще подкрепи БСП на изборите единствено, ако лозунга на БСП е: "Да върнем парите на хората".Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Пич, в тотална грешка си и настървеността, с която всички нападат ГЕРБ в последните месеци го показва.Сигурно ще се радваш повече, ако Пешо Сумиста е съветник на президента.Ще се радваш, ако и Алексей Петров е начело на ДАНС.Ще се радваш, ако и братя Галеви се върнат в Дупница и М. Манолова обяснява, как Дупница е модерния модел на управление в България.Ще се радваш и когато Батко даде на Братко обществени поръчки за 150 милиона лева при остранени останали кандидати.Мога още много да говоря, но незнам дали има смисъл.Просто ще кажа, че навсякъде в престъпните кръгове си казват: "Още малко и ще мине", възирайки че ГЕРБ ще падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Има по-голямо зло от бесепето и дупесето, И_Иванов. Казва се "Втори мандат за ГЕРБ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
За да ги изгони, и трябва поне 51 % мнозинство. Как ще го постигне?А какво ще кажете за закона за защита на Българския език? Та...да си дойдем на думата:Атака, както и другите, няма шанса - и няма да го има - докато не се обозначи като формация от свободни българи със свободна съвест. - по-долу съм дал линк, там пише, как. Засега, единственото, което знам със сигурност за Атака е, че е частна партия с НАЗНАЧАВАНИ И ОДОБРЯВАНИ ОТ Волен Сидеров, а не от структурите, координатори и т.н.Нямам им вяра на такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още