IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Н. Дюлгерова: Референдумът за „Белене” ще потъне в предизборната риторика

Дебатът „за” и „против” втората централа трябва да се възобнови след парламентарните избори догодина, смята енергийният експерт

09:07 | 03.10.12 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Проф. Н. Дюлгерова: Референдумът за „Белене” ще потъне в предизборната риторика

След като беше обявено, че референдум за АЕЦ Белене ще има, че по закон той трябва да се проведе след около три месеца, или в началото на следващата година, и че ще струва 40 млн. лв., Investor.bg потърси експертен коментар по въпросите, които произтичат от това.

Проф. Нина Дюлгерова, енергиен експерт и преподавател във Варненския свободен университет изрази позиция, че за съжаление казусът с АЕЦ Белене влиза в предизборната риторика и на управляващи, и на опозиция. В този ред на мисли експертът предлага да се изчака с резултатите от парламентарните избори догодина и тогава да се дебатира по проекта за втора атомна централа. В противен случай, каквото и да било решение за АЕЦ Белене, ще бъде политическо, а публичното говорене няма да помогне за друго, посочи Дюлгерова.

Според нея ако допитването бъде проведено в началото на следващата година, както се коментира, резултатът от референдума няма да има значение, защото след изборите може да се очаква ново решение по същия казус. По нейни думи резултатът от националното допитване ще потъне в сферата на краткосрочни политически решения, които ще донесат дивидентити само за управляващите.

За да разясни тезата си проф. Дюлгерова очерта своята визия за политическата ситуация след предстоящите избори, които несъмнено ще повлияят на мащабни икономически проекти, в които България участва. Експертът коментира, че по всяка вероятност се очертава парламентарните избори да не доведат до победа за ГЕРБ, а ще се стигне до някаква коалиция. Това ново положение ще означава и нови играчи на политическата сцена, които са и защитници на нови интереси.

„Ще има нови играчи в енергийната сфера и в политически, и в икономически формат, чиито интереси ще създадат предпоставки и за нови стратегии”, каза експертът.

В подкрепа на тезата си, че има голяма вероятност, ако референдумът се проведе в началото на следващата година, резултатите от него да се размият от последващите парламентарни избори, експертът обърна внимание на въпрос, който никой не коментира в публичното пространство. Става дума за неясния срок за лиценза на строителната площадка на „Белене”. „Ако той е до 2014 г., тоест след изборите, ще има шанс за експертно решение, но ако е средата на 2013 г., преди изборите, не може да се очаква стратегическо решение за съдбата на централата”, каза тя.

Във връзка с коментирания въпрос за електронно допитване за „Белене” експертът заяви, че това също е политическо говорене, тъй като не разполагаме нито със закон, който позволява електронен вот, нито със софтуер. Освен това и този метод не изключва възможност за фалшифициране и за прилагане на хакерска атака, както в Грузия при последните избори.

„Не е сериозно да се коментира подобна възможност за електронен вот при референдум, защото не навсякъде има интернет, дори компютри. Подобна стъпка би оскъпила допитването ненужно, и то във време, когато постоянно се говори, че в държавата няма пари”, каза проф. Дюлгерова. Тя допълни, че сравнението с преброяването от НСИ миналата година не е удачно, защото тогава имаше много преброители, които посещаваха домовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Най-интересно то е , че Станишката и Б.Б. си подават топката . БСП ако забелязвате не атакува правителството за това че безработицата е 12 % , икономическия растеж е нулев и страната е в стагфлация , а му подава удобната тема за Белене !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Toва е проблем, по който каквото и решение да се вземе все ще има критики и недоволни. Боко си измива ръцете с референдума. Няма никви гаранции, че тока от Белене ще е по-евтин. Според мен тоя проект трябва да се забрави и този реактор да бъде сложен в Козлодуй. Дори в уикипедия пише, че преди затварянето на реакторите там това не би било възможно, защото няма капацитет за охлаждането им с изградените канали от Дунава. Сега капацитета е свободен. + Това има и изградената инфраструктура и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Циркът продължава. Дискутират се теми, които не са работа на народа да решава. Това е работа на експертите и правителството.Токът поскъпна с 13%, парното поскъпна с 10%, месото поскъпна с 30%, яйцата поскъпнаха с 50%, сиренето поскъпна с 20%. Ето от тези теми бяга правителството и прави цирк с други теми за да се отклони вниманието на народа от мизерията и сиромашията. Това е подход на властта като към средновековен народ. Така са правили преди 700 години в другите страни, с цирк са си усигурявали народната подкрепа във властта. Като добавим, мангализацията на страната, народа се връща в първобитния строй. И, който се докопа да захапе кокала във властта, краде като за олимпиада на гърба на мизерния българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
След като стана ясно че референдума е обречен на неуспех : 4.5 млн българи трябва да гласуват за да е валиден според сегашния закон , въпросът е : явно тия които са го започнали няма начин да не са знаели че е невъзможен - КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ТОВА ТЕАТРО ? Защо в края на краищата се подменя дневния ред на обществото като се замазват важните теми достойни за референдум - образование , здравеопазване , демография ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Типичен пример за "Българска работа". Недомислици и Недомислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
slavkovrr
преди 11 години
И кой ще ги плаща тези информацишнни материали? И баба Пена на село, или бай *** дали ще разберат нещо от тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
За да е коректно запитването, трябва да подготвят и разпространят, информационни материали с конкретните параметри на проекта, поне месец преди вота! Максимално кратко точно и ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още