IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Н. Дюлгерова: Референдумът за „Белене” ще потъне в предизборната риторика

Дебатът „за” и „против” втората централа трябва да се възобнови след парламентарните избори догодина, смята енергийният експерт

09:07 | 03.10.12 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Проф. Н. Дюлгерова: Референдумът за „Белене” ще потъне в предизборната риторика

След като беше обявено, че референдум за АЕЦ Белене ще има, че по закон той трябва да се проведе след около три месеца, или в началото на следващата година, и че ще струва 40 млн. лв., Investor.bg потърси експертен коментар по въпросите, които произтичат от това.

Проф. Нина Дюлгерова, енергиен експерт и преподавател във Варненския свободен университет изрази позиция, че за съжаление казусът с АЕЦ Белене влиза в предизборната риторика и на управляващи, и на опозиция. В този ред на мисли експертът предлага да се изчака с резултатите от парламентарните избори догодина и тогава да се дебатира по проекта за втора атомна централа. В противен случай, каквото и да било решение за АЕЦ Белене, ще бъде политическо, а публичното говорене няма да помогне за друго, посочи Дюлгерова.

Според нея ако допитването бъде проведено в началото на следващата година, както се коментира, резултатът от референдума няма да има значение, защото след изборите може да се очаква ново решение по същия казус. По нейни думи резултатът от националното допитване ще потъне в сферата на краткосрочни политически решения, които ще донесат дивидентити само за управляващите.

За да разясни тезата си проф. Дюлгерова очерта своята визия за политическата ситуация след предстоящите избори, които несъмнено ще повлияят на мащабни икономически проекти, в които България участва. Експертът коментира, че по всяка вероятност се очертава парламентарните избори да не доведат до победа за ГЕРБ, а ще се стигне до някаква коалиция. Това ново положение ще означава и нови играчи на политическата сцена, които са и защитници на нови интереси.

„Ще има нови играчи в енергийната сфера и в политически, и в икономически формат, чиито интереси ще създадат предпоставки и за нови стратегии”, каза експертът.

В подкрепа на тезата си, че има голяма вероятност, ако референдумът се проведе в началото на следващата година, резултатите от него да се размият от последващите парламентарни избори, експертът обърна внимание на въпрос, който никой не коментира в публичното пространство. Става дума за неясния срок за лиценза на строителната площадка на „Белене”. „Ако той е до 2014 г., тоест след изборите, ще има шанс за експертно решение, но ако е средата на 2013 г., преди изборите, не може да се очаква стратегическо решение за съдбата на централата”, каза тя.

Във връзка с коментирания въпрос за електронно допитване за „Белене” експертът заяви, че това също е политическо говорене, тъй като не разполагаме нито със закон, който позволява електронен вот, нито със софтуер. Освен това и този метод не изключва възможност за фалшифициране и за прилагане на хакерска атака, както в Грузия при последните избори.

„Не е сериозно да се коментира подобна възможност за електронен вот при референдум, защото не навсякъде има интернет, дори компютри. Подобна стъпка би оскъпила допитването ненужно, и то във време, когато постоянно се говори, че в държавата няма пари”, каза проф. Дюлгерова. Тя допълни, че сравнението с преброяването от НСИ миналата година не е удачно, защото тогава имаше много преброители, които посещаваха домовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
moderniq
преди 11 години
Какви има да се обсъжда толкова.Хората са гласували с подписите си за референдум значи ще има защо някои политици ги е страх от това?Народа ще си каже думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Защо изобщо трябва да се разсъждава колко би било рентабилно "Белене". И от това да зависи решението ще го има ли или не. За мен въпроса е да има ли изобщо ядрена централа на територията на БГ с всичките и рискове или не. И ако отговора е да - тогава чак да се гледа икономически. И без да съм "еколог", за мен ядрените централи са тиктакащи бомби.Какво като ще по-скъпа енергията, сега като ни е много евтино да не би да сме прокопсали. А другите държави как се оправят със скъпа енергия. Конкурентноспособността не зависи само от това колко си евтин.И последно - не си мислете че тока ще е евтин ако има Белене. Белене за населението ще е само един риск. Печалби и далавери няма да са за него. Нямам вяра нито на технологии нито на политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
истината ? аз не съм против АЕЦ и не вярвам някой да е , освен някой ортодоксален еколог . Проблема е че при сега действащите мощности ние можем да си позволим да минем само с модернизация около 10-15 г. че и двадесет години в зависимост от енерго ефективноста ни . Това са много ресурси който могат да се насочат към образование, здравеопазване и инфраструктура където ще имат и много по-голяма възвращаемост . Ей това е проблема за който говоря - какъв е приоритета на тая държава , има ли дебат по темата . не искам да ми спускат отгоре АЕЦ като приоритет а училището на синът ми да е на ниво от 50-та година , а болниците да са като погребални бюра . Плащанията по евентуалния проект белене ще надхвърлят 1.5 млрд годишно - помисли какво може да се направи с тях , за добро или лошо сме го изгладували и можем да си го позволим . За ВЕИ - това е отделна тема , но забележи - в нашия климатичен пояс европейска страна която да експлоатира АЕЦ няма - нито Гърция , нито Италия , нито Испания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Дреме ми на швепса за БСП! Някои обаче са толкова заслепени от политическа злоба, че действат на принципа Че си запалим къщата, та дано да изгори и на Вуте плевнико! Унищожава се един проект, докаран до половината, което след 10 години ще ни докара дефицит на мощности! Унищожаваме поредния високотехнологичен отрасъл в свиващата ни се икономика! Да, червените са чопнали некой лев от този проект и потриват ръчички още да чопнат. От 6-8 млрд. еврака нема как да не изпаднат 100200 млн. за издръжка на системата! Ясна ми е и геополитическата схема. На янките не им влиза меко идеята да им се мотат руснаци около базите, които най-вероятно са разчетени за действия срещу Русия.Просто съм достатъчно зрял и умен за да знам, че ВЕИ не могат да бъдат в основата на енергетиката на страна с нашия климат и ресурси и в която повечето население и бизнес са натъпкани в големите градове! Оставаме пак силнозависими или от внос на въглища, или от внос на ток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Мави , те от БСП си правиха сметка че и с мажоритарните избори ще стегнат редиците и ще измамят всички , но всички знаем резултата . Тези тънки сметки не вървят . На БСП сега им предстой да обяснят че проекта белене е реалистичен и рентабилен - доста трудна работа им предстой и така като гледам вече започнаха да се опетлават в доводите си . Освен това като гледам вече са сами срещу всички в тоя проект . Ти им прецени шансовете .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Според мен, именно на този тип гласуващи разчитат от БСП. Има обаче и много хора, на които тази информация би била полезна при избора им. Аз, макар и да съм на мнение, че съм от тази прослойка граждани които НЯМА да имат никаква полза от този проект, също не претендирам, че съм направил добре преценката си. Направил съм я на база на това което знам. А то не е много. Просто нямам достатъчно информация, за да съм напълно сигурен между какво избирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Този референдум е важен за червените за мобилизиране на електората и проверка на наличностите! Ще бъде и неприятен предизборен шамар за ГЕРБ, ако резултатът е според очакванията на Станишев. Затова е тази суматоха! "Преброяване на дивите зайци"... хаха!Иначе не виждам никакви драми в самия казус! Народът например казва: "Искаме ядрена централа в Белене!" От там нататък да идва на власт този, който може и знае как да я направи! Ама няма пари! Да се пъне да управлява този, който може да ги осигури! Ама ще е за сметка на пенсиите! Следващия, мпля! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Правилна е логиката. От избори файда няма, както виждаме вече 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
По тази логика изобщо не трябва да провеждаме избори - само плащаме разни мат'ряли, бюлетини, комисии и какво ли не...Законът е ясен - има ли валидна подписка - има, има ли ясен въпрос - има, значи няма какво да се разсъждава, а трябва да се следва закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Какъв референдум като парите просто ги НЯМА ? Руснаците ни предлагат ЗАЕМ - познайте кой ще го връща ! Както казваше ТАТО - може да решава този който има пари бе ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още