IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банковата система вече печели от отписването на кредити

Причината е, че след събиране на част от вземанията по лошите кредити, които са били провизирани, се отчита печалба

11:01 | 01.10.12 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Банковата система вече печели от отписването на кредити

Банковата система печели от отписването на кредити, като сумата е 887 хил. лв. за първите 8 месеца на 2012 г., спрямо загуба от 2,8 млн. лв. за същия период на 2011 г., показват данни на БНБ.

Причината е, че след събиране на част от вземанията по лошите кредити, които са били провизирани, се отчита печалба. Investor.bg вече писа, че лошите и преструктурирани кредити намаляват за втори пореден месец през август 2012 г.

Данните показаха, че лошите и преструктурирани потребителски кредити намаляват с 13,84% спрямо рекордните 1,53 млрд. лв. от ноември 2011 г. Намалението може да се обясни с програмите на някои банки за частично опрощаване на дългове или за продажбата с отстъпка на пакети от такива кредити. Подобна практика все още няма при жилищните кредити, които са по-добре обезпечени и банките не са склонни да опрощават главница.

Последните данни за лошите кредити на българските банки (със забава над 90 дни) са към 30 юни 2012 г., като те възлизат на 9,6 млрд. лв. и според наредбата на БНБ са провизирани на 100%. При събиране на част от вземанията по тези 9,6 млрд. лв., се прави реинтегриране на провизии, тоест отчита се печалба.

Новите обезценки

Друга положителна новина от август е намалението на новите обезценки с 36% на годишна база, или с 38 млн. лв. по-малко до 65,9 млн. лв. за август 2012 г. От началото на 2012 г. обезценките са за 696 млн. лв., което е с 18%, или 148 млн. лв., по-малко на годишна база.

Съответно в бъдеще може да видим част от тези обезценки да бъдат реинтегрирани, ако банките съберат част от вземанията си и да видим положителен ефект върху печалбата им.

Печалбата на банките се увеличава

В резултат на намалените обезценки и реинтегрирането на печалби печалбата на банките се увеличава с 30% до 82 млн. лв. за август 2012 г. От началото на 2012 г. печалбата им е 475 млн. лв., което е повишение с 8% на годишна база, или с 36 млн. лв.

Нетният лихвен доход дърпа печалбата на банките надолу

Печалбата на банките се увеличава със 36 млн. лв., въпреки че нетният им лихвен доход намалява със 188 млн. лв., или с 10% на годишна база до 1,75 млрд. лв. за осемте месеца на 2012 г. Намалението на обезценките със 148 млн. лв. и печалбата от финансови инвестиции обаче водят до ръст на печалбата.

Печалбата от финансови инвестиции е резултат основно от поскъпването на българските ДЦК и българските еврооблигации. Печалбата от финансовите инструменти е 195 млн. лв. за януари-август 2012 г., което е ръст със 78% на годишна база, или с 85 млн. лв.

Активите на банките

Активите на банковата система са 79,6 млрд. лв. към 31 август 2012 г., като се повишават с 4,3% за година и са близо до рекордното си ниво от 79,9 млрд. лв. в края на юли 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Вълчо-34
преди 11 години
Марияне, нещо аз ли не разбирам, това "лош" кредит си има име, 90 дни по коя Нардба 9 е, пък и печалба...?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Моля не сравнявай ситуацията на БФБ, със ситуациите по банковата и макроикономическата рамка на България. Те са фундаментални, наистина, но при равни други условия, т.е. ненамеса на държавата върху бизнеса. Тук обаче имаме много голям проблем, той се нарича ГЕРБ, който в някои случаи е асоцииран с ГРОБ. Докато ГЕРБ е на власт, аз на БФБ няма да инвестирам. Те убиват българския бизнес, БФБ е отражение на картинката с бизнеса в страната, а той е плачевен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
"Банковата система печели от отписването на кредити""Причината е, че след събиране на част от вземанията по лошите кредити, които са били провизирани, се отчита печалба"Доста неприятна новина за банковата система!Формирането на лихвите на банките включва РИСКА от НЕПОГАСЯВАНЕ на жилищните кредити. Сега обаче се оказва, че този РИСК е носи печалба на банките въпреки, че той е прехвърлен върху кредитополучателя. Според мен някой ще си потърси правата за неноправдано начислена лихва под формата на неоправдано завишен риск, като посочи именно тези резултати за печалба на банките от лошите кредити.П.С. Маряне, да не вдигнал мерника на банките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 11 години
Това и при инфлация от 2-4 % ли ще е валидно ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 11 години
БФБ не е само акции в рисковия смисъл. В тази статия (линка 2 реда по-долу) се говори за И Ар Джи, което в следващите седмици и в последните месеци прилича на облигация. Има срок и падеж + доходност за периода.http://***.investor.bg/analizi/361/a/tri-pechelivshi-sdelki-na-bfb-sofiia-koito-ne-biaha-za-izpuskane,140680/Така че БФБ-София е магазин в който има за различни типове инвеститори. Включително облигации или акции на ликвидиращи се дружества, компенсаторки (издадени са от държавата). Не всеки ден в този магазин има нещо за купувача Х, но някой ден ще има.Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Аз те подкрепям и съм оптимист. Това обаче не означава, че ще си закрия депозитите, за да инвестирам на БФБ :D Лихвите по депозитите са чудесни, дори и да паднат те пак ще бъдат чудесни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 11 години
Доста добра новина. Вече 5 попътни вятъра духат в платната на българската банкова система. 1-во намаляващите лихви по депозитите2-ро повишаващите се цени на ДЦК3-то печалбата при отписването на кредити4-то увеличаващите се редовно обслужвани кредити5-то намаляване на лошите и преструктурираните кредитиСлед известен период на нагаждане, това би трябвало да доведе до намаление на лихвите и по кредитите (вече има банки, намалили лихвите по съществуващите кредити), което ще доведе до нова вълна от съживяване на икономиката.Съответно понижаващите се лихви по депозитите, ще увеличат интереса към инвестиции (защото лихвите няма да са задоволителни за част от хората), включително инвестиции в акции на БФБ-София (колкото и еретично да звучи).В общи линии има условия за ускоряване, а не за спиралата надолу, в която бяхме доскоро.Чакам песимистите да скочат. Моля микрофона е ваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още