IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банковата система вече печели от отписването на кредити

Причината е, че след събиране на част от вземанията по лошите кредити, които са били провизирани, се отчита печалба

11:01 | 01.10.12 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Банковата система вече печели от отписването на кредити

Банковата система печели от отписването на кредити, като сумата е 887 хил. лв. за първите 8 месеца на 2012 г., спрямо загуба от 2,8 млн. лв. за същия период на 2011 г., показват данни на БНБ.

Причината е, че след събиране на част от вземанията по лошите кредити, които са били провизирани, се отчита печалба. Investor.bg вече писа, че лошите и преструктурирани кредити намаляват за втори пореден месец през август 2012 г.

Данните показаха, че лошите и преструктурирани потребителски кредити намаляват с 13,84% спрямо рекордните 1,53 млрд. лв. от ноември 2011 г. Намалението може да се обясни с програмите на някои банки за частично опрощаване на дългове или за продажбата с отстъпка на пакети от такива кредити. Подобна практика все още няма при жилищните кредити, които са по-добре обезпечени и банките не са склонни да опрощават главница.

Последните данни за лошите кредити на българските банки (със забава над 90 дни) са към 30 юни 2012 г., като те възлизат на 9,6 млрд. лв. и според наредбата на БНБ са провизирани на 100%. При събиране на част от вземанията по тези 9,6 млрд. лв., се прави реинтегриране на провизии, тоест отчита се печалба.

Новите обезценки

Друга положителна новина от август е намалението на новите обезценки с 36% на годишна база, или с 38 млн. лв. по-малко до 65,9 млн. лв. за август 2012 г. От началото на 2012 г. обезценките са за 696 млн. лв., което е с 18%, или 148 млн. лв., по-малко на годишна база.

Съответно в бъдеще може да видим част от тези обезценки да бъдат реинтегрирани, ако банките съберат част от вземанията си и да видим положителен ефект върху печалбата им.

Печалбата на банките се увеличава

В резултат на намалените обезценки и реинтегрирането на печалби печалбата на банките се увеличава с 30% до 82 млн. лв. за август 2012 г. От началото на 2012 г. печалбата им е 475 млн. лв., което е повишение с 8% на годишна база, или с 36 млн. лв.

Нетният лихвен доход дърпа печалбата на банките надолу

Печалбата на банките се увеличава със 36 млн. лв., въпреки че нетният им лихвен доход намалява със 188 млн. лв., или с 10% на годишна база до 1,75 млрд. лв. за осемте месеца на 2012 г. Намалението на обезценките със 148 млн. лв. и печалбата от финансови инвестиции обаче водят до ръст на печалбата.

Печалбата от финансови инвестиции е резултат основно от поскъпването на българските ДЦК и българските еврооблигации. Печалбата от финансовите инструменти е 195 млн. лв. за януари-август 2012 г., което е ръст със 78% на годишна база, или с 85 млн. лв.

Активите на банките

Активите на банковата система са 79,6 млрд. лв. към 31 август 2012 г., като се повишават с 4,3% за година и са близо до рекордното си ниво от 79,9 млрд. лв. в края на юли 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
Вълчо-34
преди 11 години
Та искаш да кажеш, че кредитът стои в пасивната част... сериозна счетоводна магия...., наистина човек се учи докато е жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Иска да каже следното.Банката вкарва главницата по кредита в БНБ, като кредита стане лош.Банката отписва лошия кредит и си прибира обратно парите като печалба :)))).Това е магията на счетоводството, но малко хора я разбират, като загубиш 1, даваш още 1, после си вземаш второто 1 и излизаш на ПЛЮС.Толкова е просто :))) елементарна математика.Пояснения:Банката никога не е имала първото 1, но за него тя е вземала лихви и такси.Банката спира да взема лихви и такси по първото 1 и за да вземе покритието на 1, трябва да внесе в БНБ второто 1.Равносметка:Печалбата на банката е 1 + лихви и такси за едно за времето за което 1 е било в ръцете на кредитополучателя.Ако банката чакаше да си върне първото 1 с лихвите и таксите по-договора, печалбата и щеше да е по ниска, понеже в първите години се плаща само ОСКЪПЯВАНЕТО на 1, а в крайните години се плаща само 1-то.Кой разбрал разбрал, който е разбрал да каже на този който не е рабрал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Вълчо-34
преди 11 години
Я финтирай пак кво става с балансчето като се отпише кредит?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Това, че са на счетоводна печалба абсолютно нищо не значи. Според мен малко се бъркат двете неща. Отписването и продажбата на вземане е просто намаление на пасивната страна на баласна. Не значи пари "кеш" или с други думи казано банките не разполагат с по-голям ресурс за да стимулират кредитирането с по-ниски лихви. Бая вода ще изтече докато стигнем до намаление на лихвите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
komisarq
преди 11 години
Точно така. В момента Банките правят "печалба" от провизираните си кредити тъй като са ги провизирали миналата година и след като са извървяни съдебните процедури (и са намерили купувачи за обезпеченията) сега отчитат приход, тъй като намаляват размера на "лошият" кредит и реинтегрират провизии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Провизиите са разход : или намаляват фин резултат . При последващо погасяване при вече заделени провизии се отчита приход . Ако двата периода се разминат : то в единия ще бъде отчетена загуба а в другия при последващо реализация на обезпечението съответно приход , като разликата между провизията и прихода ще отразява загубата която евентуално ще понесе банка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това е чисто счетоводен феномен . Според наредбата на БНБ :Чл. 10. (1) (Изм. ДВ, бр. 21 от 2009 г.) Необслужвани експозиции са риско-вите експозиции, при които са налице значими нарушения в тяхното обслужванеили има данни, че финансовото състояние на длъжника не е стабилно, текущитеи очакваните му постъпления не са достатъчни за цялостно изплащане на него-вите задължения към банката и към другите му кредитори, както и когато имаустановени слабости с ясно изразена възможност банката да понесе загуба.(2) (Изм. ДВ, бр. 21 от 2009 г.) Една рискова експозиция се класифициракато необслужвана експозиция, ако отговаря на общите условия по ал. 1 или наедно от следните условия:1. натрупани са просрочени плащания по главницата или по лихвите със за-бава от 91 до 180 дни;2. във финансовото състояние на длъжника има значимо влошаване, което ев състояние да застраши погасяването на задълженията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
IvanG
преди 11 години
БНБ няма да влезе скоро в ликвидни проблеми. Нито ще има банк рън. От централата ще напечатат достатъчно за да има за всички. Бнака в Европа без рекапитализация не може да съществува. Каква е тази схема да ти дават 7% лихва по депозит - откъде ще дойдат тези пари ?? От нищото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
***, ЦКБ, БАКБ и още няколко и те ли не са БГ.БНБ няма нужда да рекапитализира банките, по собствено усмотрение. Това да не е насилственото взимане стил ЕЦБ. БНБ ще влезе в ликвидни проблеми и то най-вече при наченки на банк рън.Да сравняваш една високо капитализирана, с покритие на кап. адекватност по висока от ЕС и да казваш че е зле е малко стренно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
IvanG
преди 11 години
Българска банкова система няма такова животно. Банковата система е толкова българска колкото е державен Federal Express. Местните банки не получават рекапитализация от БНБ а от банките майки. Държавата няма собствена валута, Централната Банка няма влияние върху монетартната политика тъй като не управлява лихвения процент. Банките да опрощават кредити и да излизат на печалба е нещо абсурдно дори в полу-истинка икономика. Ако е така дай да опростят всички кредити - ипотечни, корпоративни. В момента тази банкова система има роля на бирник и вече почти се е сляла с държавната администрация. Цената на парите т.е. лихвения процент не се определя на база търсене и предлагане а на око - колкото могат да издържат тези дето плащат заеми 12-15%. Докато ЕЦБ ги финансира на 0.75% и разликата отива в поддържане на персонал, бонуси, заплати и покриване на необслужвани кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още