IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите феномени на пазара на труда

Икономическата криза деформира трудовия пазар поне в две посоки - увеличаване на работещите бедни и на хората, които отказват да се трудят за ниски доходи

08:00 | 28.05.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор
Новите феномени на пазара на труда

Последните данни на националната статистика потвърдиха наличието на 420 хиляди българи извън пазара на труда. Експертите са категорични, че вече трябва да се гледа отвъд кризата, когато структурата на този пазар вече ще е съвсем различна заради появата на няколко феномена на пазара на труда, които се открояват още отсега. А именно - увеличаването на така наречените „работещи бедни“ и на хората, които не желаят да се трудят за ниски доходи.

Една от причините за появата на феномена „работещи бедни“ у нас е липсата на обща политика по доходите и прилагането на съвкупност от мерки, които да съдействат за повишаването им, смята бившият социален министър Иван Нейков. Според него мерките на правителството, насочени само към повишаване на минималната работна заплата, минималната пенсия или някои социални плащания, не са панацея и няма да доведат до изчезване на българите, които работят и въпреки това не могат да покрият разходите си.

Във всички страни с развит пазар на труда работещите имат гаранцията, че могат да издържат семействата си, да изплащат банкови кредити, лизинг или просто доходите им да стигат за месечните разходи. Последната национална статистика в България обаче показва, че приходите и разходите на домакинствата нарастват с еднакъв темп, а тази тенденция ни поставя извън държавите с развит пазар на труда.

Друг бивш социален министър - Христина Христова смята, че наличието на „работещи бедни“ е много сериозен проблем, но не е само български, а е характерен за целия Европейски съюз. Христова цитира данни на Евростат, според които около седем процента от трудещите се в ЕС имат доходи под прага на бедността. За преодоляването на негативната тенденция трябва да се работи повече върху качеството на човешките ресурси, образованието и допълнителната квалификация, смята бившият социален министър. Ако броят на квалифицираните съответства на нуждите на бизнеса, цената на труда ще е по-висока, а договарянето между работник и работодател ще бъде на друго ниво, убедена е Христова.

По въпроса за безработните, които не се съгласяват да се обезценява трудът им и предпочитат да останат вкъщи, а не да получават недостойно възнаграждение, Христова коментира, че проблемът е сложен и има различни нюанси.

Един от възможните варианти е безработният да отказва нископлатен труд защото получава обезщетение за безработица, а то е 60% от осигурителната сума, която може да се окаже повече от новата предложена му заплата. Има друга категория хора, които работят в сивия сектор и имат сравнително добри доходи, несравними със средното предлагано възнаграждение в криза, коментира Христова. Трябва да се отчете и че има такива, които просто разчитат на издръжката на роднини в чужбина и за тях всеки платен труд в България не е атрактивен.

Христова обаче открива пробойни в трудовото законодателство по отношение на заплащането и социалните помощи. Тя посочва, че законите трябва да бъдат променени така, че хора, които отказват работа, да бъдат лишавани от социални помощи. Сега действащите наредби за помощите не се прилагат според замисъла им. Трябва да се преразгледат програмите на социалното министерство за хората в трудоспособна възраст, получаващи социални плащания, смята Христова.

Икономистът от института за пазарна икономика Десислава Николова обясни икономическата логика за увеличаването на броя на работещите с ниски доходи.

При икономическа криза заплатите на тези, които остават на работа, обикновено или се запазват непроменени дълъг период от време (което при положителна инфлация означава загуба на реален доход), или се понижават.

Николова обаче припомня, че трябва да се има предвид, че по официални данни при безработните рискът от бедност е седем пъти по-голям от този при работещите. С други думи, ако човек има работа, рискът от това той да изпадне в бедност, е значително по-нисък от този за безработните.

Що се отнася до това, че има хора, които не желаят да работят за ниски заплати, то такива има и в периоди на икономически растеж, коментира експертът. Личното решение на всеки, дали да започне работа за съответното заплащане, зависи от т. нар. резервационна заплата (reservation wage), която е хипотетична минимална заплата, която човек би приел срещу полагане на труд, а тази сума е въпрос на индивидуално решение, смята Николова.

Тя коментира, че по принцип в период на висока или покачваща се безработица, средните "резервационни" заплати за икономиката намаляват, тоест средностатистическият гражданин е готов да започне работа при по-ниско заплащане от това, което иначе би приел в периоди на ниска безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
"Като резултат, работниците не се мазнят на шефа си както правят тук."доста наивно твърдение правиш тук, ако не си сменил поне няколко позиции и няколко години работа в ю ес оф ейима едно сериалче, "The Office" ,хвърли му едно око.. ей така за образование
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 12 години
и защо виждаш нещо не-капиталистическо тук ? това са народи с различен потенциал, дадености а и манталитет ... трябва да има равенство ли?Германците са били водеща индустриална нация още преди 200 години; а има прозводителност на труда(а и на капитала, технологиите) - пряко свързана с ГДП което пък е неразривно свързано със заплатите ..*за вредното влияние на червената идеология и ботуш съм абслолютно съгласен; ако не беше тя може би щяхме да се равняваме поне на чехите(на немците - никакъв шанс)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Гладът е ПОСЛЕДНОТО НЕЩО за което американеца се сеща при загубата на работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Тук работодатели и мениджъри залагат основно на СТРАХА! СТРАХ от уволнение /логичен при липсата на ясни регламенти / СТРАХ от глад и прочие простотии! Не могат даже ясна длъжностна характеристика на работното място да направят и като резултат често в екипите възниква напрежение и чувство на несигурност! Абе изобщо ...мноооооого сме далеч от истината. Аборигенска работа. Как изобщо се надяват да задържат полезни хора !? Направо им се чудя на акъла! Да сложат костюм , вратовръзка и очила през които да гледат умно, не ги прави бизнесмени или мениджъри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Там в САЩ самата корпоративна култура е различна! Там няма господар и роби а екип в който чорбаджията е просто лидер. Води "кораба" така да се каже, но успеха на КОМПАНИЯТА, се споделя! Там израстването в компаниите е стриктно регламентирано и даже да не те харесва шефа, е много по трудно да те уволни /в сравнение с тук/! Необходима е сериозна аргументация. Не е изключение не харесвани от началниците си хора да ги задминават в йерархията . Там има програми за за обучение на новопостъпили от по 3-6 месеца ! И така нататък Малко е мястото да изброя разликите. Тук "мениджърите" в огромното си болшинство са "НЕГРАМОТНИ СЕЛЯЦИ" За тукашните, да си мениджър значи просто власт и нищо повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
а храната е на цена не много различна от тук. Масовите дрехи и техниката даже по евтини...! Там има синдикати макар и относително слаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
САЩ са огромна държава и случаи всякакви! Но дори и бегло сравнение не можем да правим с пазара на труда в България! Там на одобрените за работа кандидати още при подписването да договора им заплащат заплатата упомената в договора ...като бонус ! Там дори в обявите за работа се говори за компенсационен пакет, в който заплатата е само част. Там в общия случай има няколко плащания по възнаграждението в месеца. Там адвокатите / сътрудници в кантори/,буквално висят по болниците и порталите и без предварително заплащане ти предлагат правна защита срещу некоректни работодатели! Там ЗАКОНА и в частност трудовото законодателство е МНОГО трудно да бъде погазено. Като резултат, работниците не се мазнят на шефа си както правят тук. Работят със самочувствие. Няма да ми стигнат страници да изброя разликите! Тук в БГ си е направо феодализъм, а работниците са като крепостни селяци! Едни такива уплашени мазнещите смачкани...ужас. За размера на заплащането изобщо сравнение не може да става а ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
"Във всички страни с развит пазар на труда работещите имат гаранцията, че могат да издържат семействата си, да изплащат банкови кредити, лизинг или просто доходите им да стигат за месечните разходи."Това не е вярно, поне за САЩ - страната на най-развития капитализъм. "Гладът" кара американеца да работи на 1, 2, 3 места и гаранция за "достатъчно" пари няма. Различното обаче е, че в САЩ има закони, които не позволяват на едни да заробват други. Там е нормално да срещнете вишист, който работи на минимална заплата в ресторант или магазин, не е срамно. Има също така перспектива за образование и "изкачване по стълбицата"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
pit1957
преди 12 години
Tazi gospoja iavno nikoga ne si e broila stotinkite sled vzemane na zaplata. Iavno i nikoga ne e rabotila a cial jivot e natiskala niakoe biuro.Ako iska ne6to da napravi za niakoi koito da xrani takiva kato neia neka pone da ne dava tapi akali a da si natiska biuroto.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Тези дето ги споменаваш са от дребния бизнес, който както знаем в момента бива систематично изтребван...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още