IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицит на идеи за намаляване на здравно неосигурените

Държавата умува как да овладее загуби на здравната система от около 500 милиона лева годишно

08:40 | 24.04.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;<a href="http://www.sxc.hu/">http://www.sxc.hu</a></p>

Снимка: http://www.sxc.hu

Говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров заяви, че данъчните ще изчакат общата позиция на заинтересованите институции, за да излязат с официална позиция по въпроса. На този етап от агенцията не коментират идеята здравната вноска да бъде данъчно задължение.

Българският лекарски съюз смята, че най-важното е да се установи точният брой на здравно неосигурените. В момента различни данни варират между 1 милион и 1,9 милиона души. Трябва да се установи защо не си плащат здравните осигуровки, защото има такива, които не могат да си плащат осигуровките, и такива, които не желаят да си ги плащат. Тук влизат и лица, които са извън България, но се водят в базата данни на НЗОК като платци, въпреки че си плащат осигуровките в друга страна членка на ЕС.

Едва когато се направи такъв анализ (а той е задължителен), могат да се дадат предложения за намаляване броя на тези, които не си внасят здравните осигуровки. Към решаване на проблема за всяка една група от лицата, неплащащи осигуровки, трябва да се подходи индивидуално, за да може да се реши този проблем, тежащ като воденичен камък, както на НЗОК, така и на всички изпълнители на медицински дейности у нас.

Според Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване първото и най-важно условие да се намали броят на здравно неосигурените е да се върне реално функциониращият здравно-осигурителен модел в България.

Председателят на института Деница Сачева твърди, че фактът, че има здравна каса, не означава, че съществува здравно осигуряване. „В момента имаме държавно здравеопазване, при което държавата прави каквото си иска с нашите пари, лечебните заведения получават пари по прогнозен бюджет, а не за свършена работа“, коментира експертът.

Според нея първо трябва да се види мащабът на проблема, да се установят причините за него и едва тогава да се търсят решенията. „Крайно време е отговорните държавни институции да кажат колко точно са здравно неосигурените лица у нас и какви са тези хора като социални категории, кога са излезли от системата, били ли са в нея и т.н. Несериозно е да се говори, че тези хора са между 400 хиляди и 1,9 милиона“, твърди Сачева.

Експертът твърди, че причината да се увеличават хората, които не се осигуряват, не е толкова икономическа, тъй като тези, които са социално слаби, безработни, без доходи, имат социална защита и техните вноски се покриват от държавата.

Основната причина, според нея, е в липсата на доверие в системата. „Хората не вярват на здравната каса и на здравното министерство. Те вече видяха нагледно как техните 10-годишни спестявания в размер на 1,4 милиарда лева бяха национализирани от финансовото министерство с лека ръка, за един ден и без отчет. Те видяха, че лекарите, на които имат доверие не получават добро заплащане, защото високите заплати са там, където директорите са близки до властта. Хората видяха, че техните пари не следват техните нужди, че децата им не се лекуват тук и със здравни вноски, а в чужбина и с дарения.“

Преди да се чудят какво точно да отнемат на хората – личните карти или шофьорските книжки – тези, които управляват здравеопазването, трябва да ни предложат реално функционираща система на здравно осигуряване, основаваща се на солидарност и пазарни принципи, а не на държавна воля, лични пристрастия и зависимости, обобщава Деница Сачева.


Каква е вашата позиция за решаване на проблема със здравно неосигурените в България? Дали здравната осигуровка ще стане данък? Редно ли е хората, които не внасят здравни вноски, да бъдат наказвани чрез лишаване от други права?

Изпратете ни вашите предложения и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес - info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Това означава да махне частното напълно. Хората не си плащат вноските , защото много добре знаят че не могат после да си платят лечението и това са 1.5 милиона. То е очевидно че този тип здравна система не е за България..Тогава какъв е смисъла от цялото това упражнение , след време ще може да се направи статистика за продължителността на живота на осигурените и неосигурените може би..Тогава ще цъфне друга истина - осигурените не живеят по дълго , а може би обратното..Добре тогава - каква е ползата за хората ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Доста тъпо предложение пак, явно някакви мечти по соца още са само в главата ти. Единственото решение за да се получи положително развитие е да се въведе индивидуална сметка по която ти постъпват парите от здравното осигуряване и когато ползваш услуги да ти се приспада от сметката, но това за жалост никога няма да стане, защото ще се пресекат измамите, а това никой не можа да направи там става въпрос за стотици милиони които се разпределят и то от статията си личи, че им липсват още някакви си 500 милиона да си ги разпределят, те не се интересуват нито от това дали ще се подобри здравеопазването, нито дали тези от които искат да ги вземат ползват изобщо някакви здравни услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
nedev75
преди 12 години
В голяма заблуда си приятел за Канада.Ама много голяма.Здравеопазването в Канада е безплатно, но абсолютно недостъпно.Трябва с месеци да чакаш да се доближиш до лекарския кабинет.Няма забрана там за частната практика.Това е тотална измислица.Който се преглежда частно плаща много скъпо, но получава услугата веднага.Който чака без пари си остава с чакането.Братовчед ми е джипи в Канада, много добре запознат съм със системата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
Проблема е много лесно решим - безплатно здравеопазване и забрана на частната лекарска практика.САЩ се модела с платено здравеопазване , което хората не могат да си позволят. Не случайно Обама ходи в Канада да види как стоят нещата , защото там здравеопазването е безплатно и по достъпно по този начин за всички.На хората не им харесва това платено здравеопазване , при което плащат услуга която не получават , а парите им се харчат за откровенно липсваща услуга. Най добре работят лекарите от бърза помощ , които са най ниско платени и то при положение че корупцията там доколкото я има избива точно защото се дразнят от парите с които са обсипвани колегите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още