fallback

Проблемите около влошената бизнес среда остават нерешени

Гоним не само чуждия бизнес, но задушаваме и всеки порив на предприемачество вътре в страната

08:05 | 10.04.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор

През миналата седмица Германия може да се каже, че ни удари един звучен шамар. Резултатите от анкета сред фирмите от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) показаха, че 40% от компаниите оценяват бизнес средата у нас като неблагоприятна.

Мерките за борбата с корупцията бяха оценени от германския бизнес със среден 3, а над една трета от компаниите заявиха, че ако трябваше сега пак да избират къде да инвестират, щяха да се насочат към друга държава.

Резултатът от неблагоприятната бизнес среда у нас е отлив на инвестиции, и не само германски, но и британски, ирландски, индийски, японски, швейцарски, канадски, унгарски и други, показват данни на БНБ.

Наблюдава се и сериозен спад на преките инвестиции в България от иначе големи инвеститори у нас, каквито са Австрия, Холандия, Франция, Русия и други.

Едното „дежурно“ обяснение за резкия спад на чуждите инвестиции у нас е кризата, заради която компании-майки теглят средства от дъщерните си фирми по географските ширини на Централна и Източна Европа.

Другото обаче е именно неблагоприятната бизнес среда, оценката на фирмите от ГБИТК за която не се е променила от 2005 г.

Наскоро Българската стопанска камара (БСК) съобщи, че по данни на Световната банка за 2012 година по качество на бизнес средата България отстъпва с 2 места в класацията – от 71 на 73 място.

Родните политици роботизирано и до втръсване повтарят колко е „приятелска“ данъчната ни система, но си пропускат покрай ушите забележките за корупцията, административните тежести, размерът на държавните и местни такси, напредъкът по изграждането на електронното правителство, правната сигурност и предвидимост, реформата на съдебната система и прозрачността при обществените поръчки.

Липсата на адекватни решения на посочените проблеми не само че гонят чуждия бизнес, но са способни да задушат всеки порив на предприемачество вътре в страната. 

Корупцията остава основен проблем за България. В последния си мониторингов доклад от есента на миналата година Европейската комисия (ЕК) за пореден път констатира, че санкциите срещу корупцията на високо ниво у нас, измамите с еврофондове и организираната престъпност не са достатъчни, както и за пореден път отбеляза, че реформата в съдебната ни система сериозно буксува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
fallback